Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın düzenlediği Çanakkale Ziraat Odalarının katıldığı "2020 Yılı Tarımı Değerlendirme Toplantısı" telekonferans üzerinden gerçekleştirildi. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’ın da katıldığı toplantıda üreticinin durumu masaya yatırıldı.   

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar toplantıda 2020 yılının ülke için, millet için, en önemlisi çiftçi için çok zor geçtiğini belirtti. Bayraktar virüse, kuraklığa, hastalığa hiç bir şeye boyun eğmeden üreten, üretmeye devam eden çiftçilere teşekkür etti. Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan da üreticinin mutsuz olduğunu, para kazanamadığını mahsulün tarlada kaldığını ifade etti. Süt üreticisinin durumunun içler acısı olduğunu, sütü para etmeyen üreticilerin borçlarını, hatta hayvanın yem parasını bile ödeyemeyecek duruma geldiğini belirten Pehlivan acilen süt fiyatlarına zam yapılmasını gerektiğini belirtti. Pehlivan, “Üretici süt fiyatlarının düşük olmasından mutsuz, tüketici fiyatların yüksek olmasından dolayı mutsuz peynir fiyatları neredeyse et fiyatlarını geçti” dedi. Et fiyatlarının kasapta veya marketlerde yüksek olduğunu, ama yetiştiriciden alırken ucuz alındığını, bu durumdan dolayı da yine hem yetiştiricinin, hem de tüketicinin şikayetçi ve mutsuz olduğunu söyledi.

Pehlivan ayrıca, Uzaktan eğitimden dolayı köylerdeki çiftçi ailelerinin çocukları internet olmadığı için derslerine katılamamaktadır. Vodofone ve Turkcell' in gerekli çalışmaları yapıp köydeki hem öğrenci hem üretici çocuklarımızı yalnız bırakmamalıdır” dedi.

 Bu sene 2020 yılı içerisinde olan kuraklık ve su sıkıntısı göz önüne alınarak 2021 yılı su kullanımının planlı olarak yapılmasını söyleyen Pehlivan, “Yapımı devam eden Karaköy Göleti için 2021 yılında ödenek ayrılmasını talep etti. Tarımsal kredi kullanan çiftçilerin kuraklıktan dolayı arazilerini henüz ekemediklerini ama Ziraat Bankası’nın 2021 yılı ÇKS kaydı istediğini, hava koşullarından dolayı çiftçinin önünü göremediğini ve Ziraat Bankası’nın kredilerde süreyi uzatmasını talep etti. Bayraktar, Çanakkale Ziraat Odalarının başkanlarından, Çanakkale tarımı, Çanakkale’deki çiftçilerin sorun ve beklentileri hakkında ilgili Bakanlıklara iletilmek üzere bilgi aldı.

Dilvin Altıkardeş