Küresel salgın Covid-19 nedeniyle zor bir süreçten geçen turizm sektörünün beklediği destek paketi geçtiğimiz hafta açıklandı. Virüsün en çok etkilediği sektörlerin başında gelen turizme, kamu ve özel bankaların katılımıyla, Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle finansman desteği sağlanacak. Edinilen bilgilere göre, bankalar 8 milyar KGF kefaletiyle sektöre 10 milyar TL'lik destek verilecek.

Çanakkaleli turizmcilerin sektörel talepleri kapsamında açıklanan 10 milyarlık destek paketinden yararlanmayı beklediklerini, bunun can suyu olacağını ve Pandemi nedeniyle can çekişen turizm sektörüne umut vereceğini söyleyen TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, “Geçtiğimiz hafta Devletimiz 10 milyarlık bir kredi desteği ile ilgili müjde verdi. Bu rakam bölgelere göre pay edilecek. Bu noktada Çanakkale ve bölgesi için pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Bizim bölgemizde de işletmelerimizin bu paydan en iyi şekilde yararlanmaları için milletvekillerimizden destek olmalarını, bölgeye daha çok destek verilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Turizmciler, finansman paketinden ciroya göre yararlanacak. Ciro büyüklüğüne göre, 300 bin TL'den 20 milyon TL'ye kadar kredi sağlanacak. Belirli bir oda sayısının üzerindeki oteller 40 milyon TL'ye kadar kredi kullanabilecek. KGF teminatlı krediyi alan işletmeler bankalara faturalandırma (yüzde 90'ı için) göstermek durumunda olacak. Yeni paketin turizm sektörüne nefes aldırması bekleniyor. Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14.5, değişken faizli krediler için TLREF+200 baz puan olarak belirlendi. Yararlanıcı başına kefalet üst limiti 32 milyon TL ve kredi üst limiti 40 milyon TL olacak.

Türkiye Seyahat Acentaları (TÜRSAB) Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik büyük bir turizm potansiyeli olan ve sahip olduğu eşsiz tarihi, doğal güzellikleri, dalış turizmi, müzeleri gibi değerleriyle dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olan Çanakkale ve bölgesinin açıklanan destek paketinden yararlanması için siyasilerden destek beklediklerini açıkladı.  
Çanakkaleli turizmcilerin sektörel talepleri kapsamında açıklanan 10 milyarlık destek paketinden yararlanmayı beklediklerini, bunun can suyu olacağını ve Pandemi nedeniyle can çekişen turizm sektörüne umut vereceğini söyleyen TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, “Geçtiğimiz hafta Devletimiz 10 milyarlık bir kredi desteği ile ilgili müjde verdi. Bu rakam bölgelere pay edilecek. Bu noktada Çanakkale ve bölgesi için pozitif ayrımcılık yapılmasını istiyoruz. Bizim bölgemizde de işletmelerimizin bu paydan en iyi şekilde yararlanmaları için milletvekillerimizden destek olmalarını, bölgeye daha çok destek verilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Tarım