Türkiye Bankalar Birliği’nin COVID-19 salgınının etkilerinin azaltılması amacıyla açıkladığı Turizm Destek Paketi, turizmcileri heyecanlandırdı. Turizm sektöründe dikkatler bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeleri devam eden istihdam paketine çevrildi. Kısmi süreli çalışmayı kolaylaştıran ve Kısa Çalışma Ödeneği’ni 2021yılının Temmuz ayına uzatan maddeler içeren paket de sektörü yakından ilgilendiriyor.

Konu ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acentaları (TÜRSAB) Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Pandemi sürecinden turizm birleşenlerinin olumsuz etkilendiğini ve yüzde 85 oranında iş kaybı yaşandığını belirterek, “Mart ayında salgın başlamadan önce de zaten Kasım ve Aralık ayı iş yapmadığımız dönemdi. Sonra üstüne salgın başladı. Bir yıldır iş yok. Bizim en büyük korkumuz önümüzdeki altı ay. İş hacmi ve gelirler  sıfıra inecek, bu noktada can suyuna ihtiyacımız var. Bu istihdam paketi ve kısa çalışma ödeneğinin uzatılması küçük ölçekli işletmeler için çok değerli olacaktır. Bankalar Birliği’nin açıkladığı destek paketinde en önemli konunun sicili bozuk, kredi, kredi kartı gibi ödemelerini aksatan işletmelerin de pakete dahil edilmesi olduğunu belirten Ahmet Çelik, “ Son altı aydır sicili bozuk işletmeler var. Desteklenme kapsamında buna bakılmaması gerek” dedi.

Ahmet Çelik açıklamasında, “Biz Balıkesir ve Çanakkale olarak süreci yakından takip ediyoruz. Valilerimizle, milletvekillerimizle, ticaret odalarımızla sürekli istişare halindeyiz. Kısa Çalışma Ödeneğinin uzatılması ile ilgili beklentimiz var” dedi.

“CAN SUYUNA İHTİYACIMIZ VAR”
Sektörün işlerinin bir yıldır bozuk olduğunu kaydeden Ahmet Çelik, “Mart ayında salgın başlamadan önce de zaten Kasım ve Aralık ayı iş yapmadığımız dönemdi. Sonra üstüne salgın başladı. Bir yıldır iş yok. Yüzde 85 iş hacminde kayıp söz konusu. Bu zamana kadar kısa çalışma ödeneği, krediler ve ödemeler konusunda Devletimiz elinden geleni yaptı, teşekkür ederiz.  Bizim en büyük korkumuz önümüzdeki altı ay. İş yok, gelirler sıfıra inecek, bu noktada can suyuna ihtiyacımız var. Bu İstihdam Paketi ve Kısa Çalışma Ödeneği’nin uzatılması özellikle küçük ölçekli işletmeler için çok değerli olacaktır” dedi.

“İŞLETMELER KREDİ ÖDEMELERİNİ YAPAMADI”
Bankalar Birliği’nin açıkladığı destek paketinde en önemli konunun sicili bozuk, kredi, kredi kartı gibi ödemelerini aksatan işletmeleri de pakete dahil etmesi gerektiğinin önemini belirten Ahmet Çelik, “ Sicili bozuk işletmeler var. Buna bakılmaması gerek. İşletmeler bu süreçte kredilerini, kredi kartlarını ödeyemedi. İçinde bulunulan koşullar dikkate alınıp, buna bakılmaması gerekir. Sonuç olarak salınan KGF Kredi desteği can suyu içerir. Acentelere yarar sağlar. Kısa Çalışma Ödeneği’nin  de yeni sezona kadar devam etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.  
Teşviklerin turizmcilerin ayakta kalmalarına ve gelecek sezona rahat başlamalarına yardımcı olacağını belirten Ahmet Çelik sektöre tedarik sağlayan tüm paydaşların ayrımsız desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle hazırlanan Turizm Destek Paketi kapsamında, turizm sektöründeki işletmeler ve tedarikçilerine yönelik toplam 10 milyar lira destek sağlanacağı belirtildi.
Konuyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada, "Salgının etkilerinin azaltılması, üretim ve istihdam kapasiteleri ile piyasa değerlerinin korunmasını desteklemek amacıyla, turizm sektöründeki işletmeler yanında bu işletmelerin tedarikçilerinin maaş ve kira ödemeleri ile sözleşme veya faturaya bağlı sabit giderlerinin, nakit ihtiyaçlarının ve kurumsal kredi kartı harcamalarının karşılanması için Turizm Destek Paketi Uygulamasına başlanacaktır" denildi.

12 AY ÖDEMESİZ, 48 AY VADE
Türkiye Bankalar Birliği'nin açıklamasında, "T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacaktır. Krediler, 01 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacaktır. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14,5, değişken faizli krediler için TLREF + 200 baz puan olarak belirlenmiştir" ifadesi kullanıldı.

Özel Haber: Mine Tarım