Çanakkale'nin kendine has aroması ve rengiyle markalaşan domatesinin hasadının Ekim ayının sonuna kalmadan bitmesi bekleniyor.  Sezonu değerlendiren İlhan Ulus, ‘’Bu seneki hasat dönemi, kısa oldu. Dönemin kısa olması domates tarlalarını kuruttu. Ama buna rağmen domates fiyatı hala 80 kuruş’’ dedi.

Çanakkale'nin Türkiye genelinde lezzeti ve görüntüsüyle aranan meşhur domatesinin son turfan hasadı yapılıyor. Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu hasatta, sıcak havaya rağmen kovalar doluyor. Kova kova domatesler, tarlaların orta kısmındaki traktörlere taşınarak, burada kasalara koyuluyor. Tarla fiyatı 80 kuruşa kadar düşen domateslerin fiyatının yüksek sera maliyetleri ile birlikte sera domateslerinin Ekim ayından itibaren pazarda yer almasıyla 2 liraya kadar çıkması bekleniyor. Eski Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, ‘’Şimdi son turfan zamanı, son turfan dediğimiz yani buğday yerine ekilen ikinci ürünlerin çıkma zamanı. Bu da Ekim’in sonuna Kasım ayının 15’ine kadar devam eder normalde ama bu sene çok farklı bir yıl yaşıyoruz. Bu yılın kötü olması, kirlenme hastalığının fazla olması tabii ki hasada çok fazla zarar verdi. Büyük ihtimalle önümüzdeki ayın sonunu bulmayacak ve 15’i gibi bitecek gibi duruyor’’ şeklinde konuştu.

Temmuz ayında toplanmaya başlayıp, Kasım ayı sonuna kadar hasat edilen ve raf ömrü uzun olan Çanakkale domatesi, özellikle İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerde tüketicilerin ilk tercihi oluyor. Yıllık üretim miktarı 700 bin tona yaklaşan Çanakkale domatesi, hem üreticiye hem de mevsimlik işçilere ekmek kapısı olurken, sofralarda ise tüketiciye ayrı bir lezzet sunuyor. Bu yıl hasat döneminin kısa olmasından dolayı normalde Kasım ayının sonuna kadar sürecek hasadın ekim ayının ortasında bitmesi bekleniyor.

TARLADA 80 KURUŞ
Çanakkale domatesinin İstanbul İzmir, bursa Ankara’ya kadar gittiğini söyleyen Ulus, ‘’ Fiyatlar 80 kuruşa kadar düştü. Ekim ayının başından itibaren sera domatesleri çıkmaya başlar. Sera maliyeti tarla domatesinin nereden baksanız iki misli kadar. Sera domatesinin pazara girmesi 2 liradan başlar gibi geliyor’’ diyerek fiyatların yükseleceğinin bilgisini verdi.

“HASAT DÖNEMİ KISA SÜRDÜ”
Ulus, ‘’Bu seneki hasat dönemi, kısa oldu. Dönemin kısa olması domates tarlalarını kuruttu. Ama buna rağmen domates fiyatı hala 80 kuruş’’ dedi.

Hasan Sami Er