Çanakkale Merkez’de Değirmenlik Sokak’ta hizmet vermekte olan kentin abiye konusunda en iddialı markalarından Kemal Çelebi Pandemi döneminde yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı kapatma kararı aldı. Kararını mağaza vitrinine astığı, “Battık, virüs sağ olsun, batmak güzel” gibi esprili ve düşündüren notlarla Çanakkale halkına açıklayan Çelebi, “Esnaf acil frene bastı, akan musluk komple kurudu, artık önümüzü göremiyoruz, yüzde yüze yakın zararla mallarımızı satıyoruz” dedi.

2000 yılından beri Çanakkale Merkez’de faaliyet gösteren mağazanın sahibi Kemal Çelebi, İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı açıklamada yedi gün sonra kepenkleri indireceklerini belirterek, “Corona Virüs nedeniyle düğün sektörüne gelen kısıtlamalar alt sektörleri de etkiledi. Otel, restaurantlar ve kafeler açık durumdayken, bir tek düğünlere gelen kısıtlama nedeniyle bu sektörden kazanç sağlayanlar mağduriyet yaşadı. Düğün sektörü geniş bir yelpazeyi içeriyor, gelinlik, kuaför, abiye giyim, çiçek, altın, beyaz eşya ve mobilya sektörü gibi alt gruplar da alınan karardan bire bir etkiliyor.  Düğünlere getirilen yasaklar nedeniyle herkes zor durumda kaldı. Bu gruplarda istihdam edilen işçiler ve personeller var, onlar işten çıkarıldı. O yüzden biz kapatma kararı aldık, yedi gün sonra kapatacağız” dedi.

“O KADAR KRİZ ATLATTIK, PANDEMİ KADAR ETKİLENMEDİK”
Esnaf olarak 2000 senesinden beri Irak-İran Savaşı da dahil olmak üzere, devalüasyon ve benzeri gibi  ciddi bir çok krizi atlattıklarını, ama Pandemi süreci kadar olumsuz etkilenmediklerini de kaydeden Kemal Çelebi, “Esnaf kirasını, elektrik ve suyunu ödeyemiyor. Herkes çocuk okutuyor. Kasaya para girmiyor. Yanımızda çalışan elemanlarımızı istihdam etmekte zorlanıyoruz.  Devlet esnafa 25 bin lira kredi verdi, ama zaten Mart ayından beri dükkanlar iki ay kapalıydı, Ağustos ayında da yeni bir kısıtlama geldi. O nedenle akan musluk komple kurudu. Mallarımızı neredeyse yüzde yüz zararına, yok pahasına satışa çıkarttık. Batan geminin malları bunlar” diye konuştu.  

“DEĞİRMENLİK SOKAK’TA ESNAF KAN AĞLIYOR”
Çanakkale’nin göbeğinde olan Değirmenlik Sokak’ta faaliyet gösteren diğer esnafın da aynı durumda olduğunu ifade eden Çelebi, “Sokağımız kan ağlıyor, elbise ve giyim artık lüks kabul ediliyor. Tek üzüntümüz gerçekten oteller, restaurantlar, kafeler açıkken, bir tek virüs düğünden geçecekmiş gibi bu sektöre getirilen kısıtlama oldu. Biz de mağdur olduk ve o yüzden mağazalarımızdan birini kapatma kararı aldık. Acil frene bastık, umarız Pandemi süreci biter. 2021’de virüsün durumuna göre bakacağız” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım