Özel yurtlar Pandemi nedeniyle kapılarına kilit vurdu. Çanakkale’de üniversitenin çoğu bölümünün Pandemiden dolayı uzaktan eğitime dönmesiyle bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de özel yurtlar oldu.  Yüz yüze eğitim yapılamadığı için yurtlara kayıt yaptıran öğrenciler yurt sözleşmelerini iptal etmek istedi. Yurt sahipleri ise yapılan kayıtları iptal edip yapılan ödemeleri geri ödemek durumunda kaldı. Bu süreçte birçok yurt sahibi zor durumda kalarak yurtlarını kapattı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte geçtiğimiz günlerde bir duyuru yayınladı. Duyuruya göre; 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılının 05 Ekim 2020 tarihinde başlamasına ve Tıp Fakültesi, 4. 5. ve 6. sınıfların sadece uygulama derslerinin yüz yüze olacak şekilde bunun dışında kalan tüm lisans ve önlisans programlarının “Uzaktan Öğretim” yöntemiyle eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmesi kararını almıştı. Bu karar sonucu derslerine uzaktan devam edecek öğrenciler yurt kayıtlarını iptal etmek istedi.

Pandeminin ne kadar süreceği hakkında bir bilgi olmadığından geçtiğimiz eğitim döneminde de yurtlarında kalamayan öğrenciler bu dönem yurt sözleşmelerini iptal etmek istedi üniversiteye yeni başlayacakların birçoğu ise hiç kayıt yaptırmadı. Bu süreçte kayıt yaptıran öğrencilerin sözleşmeleri iptal edildi. Ödedikleri paralar geri ödendi. Çanakkale’deki yurtlar ise bu dönem kapılarını kapatmak durumunda kaldı.

ÇOK SAYIDA YURT KAPANDI
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinin yanında yer alan 58 kişi kapasiteli bir erkek yurdunun sahibi Yiğit Karan, yurtlara bu süreçte bir destek yapılmadığından duyduğu üzüntüyü belirtti. Birçok yurdun kapandığı bu dönemde sadece personeli için kısa çalışma ödeneği alabildiğini söyleyen Karan, ‘’Bizim gibi kira ödeyen yurtlar var, mal sahibi insaflı olmasa biz de ayakta duramazdık. En azından personelimiz mağdur olmasın. Bu dönem bireysel pansiyon müşterisi bekleyeceğiz ama ona da talep yok’’ şeklinde ifade etti.

‘’Aldığımız ödemeleri iade yaptık’’
Yurdu bu sene açamadığını belirten yurt sahibi Karan, ‘’Bu sene bir gelir elde etme gibi bir umudum kalmadı. Yatırım yaptık, rektörle görüştük , ‘okullar açılacak’ dendi ama vakalar artmaya başlayınca karar değişti uzaktan eğitime döndü. Şu an yurda kayıtlı öğrencimiz yok ’’ şeklinde konuştu.
Karan, üniversiteye yeni başlayacak ve kayıt için gelen öğrencilerden yurda kayıt olanlar olduğunu fakat bu süre zarfında uzaktan eğitim kararı alındığı için kaporaları ve peşin ödeme yapanların paralarını geri ödediklerini söyledi.

‘’KAÇAK İŞLETMELER ARTABİLİR’’
Tüm Özel Yurt İşverenleri Sendikası (TÜYİSEN)’nın devletin yurtlara destek sağlaması için çalıştıklarını fakat henüz bir gelişme olmadığını söyleyen Karan, ’’Eğer böyle giderse yurtlar kapanır. Öğrenciler de kaçak işletmelerde kalır. Sağlık açısından da güvenlik açısından da öğrencilerimiz için iyi olmaz’’ dedi.

Hasan Sami Er
 


Kaynak: İHA