Son günlerde özellikle 65 yaş ve 65 yaş üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların mutlaka olması gereken zatürre (Pnömokok) aşısına talep inanılmaz arttı. Coronavirüs sürecinde bu yaş ve riskli grupların mutlaka olması gereken aşı için Aile Sağlığı Merkezlerine koşan vatandaşlar aşının olmaması nedeni aşı sırasına giriyor.

Aile Sağlığı Merkezi Hekimleri aşı ellerinde olmaması nedeni ile Zatürre aşısı yaptırması gereken hastaları mecburen sıra veriyor. Sağlık Bakanlığı ise Zatürre Aşısını temin edeceklerini ve dağıtımına da parça parça başlanacağını açıkladı. Zatürre aşısının özellikle Coronavirüs salgınında riskli grupta bulunan yaş aralığı ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlara mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden
Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy “Şu an Aile Sağlığı Merkezleri’ nde (ASM) Pnömokok aşısı yok. Aile Sağlığı Merkez’lerinde(ASM) şu anda mevcut olan Pnömokok aşısı aynı zamanda çocuklara vurulması gereken Pnömokok aşısı ve biz aslında şu anda Türkiye olarak riskli gruplara, yani işte KOAH gibi solunum yolu hastalıkları olan ya da 65 yaş üstü olan kişilere Pnömokok aşısı yapmak durumundayız. En büyük risk grubu olarak biz sağlık çalışanlarının mesela grip aşısı olması gerekiyor. Artık Eylül ayı geldi. Bize, yani şu an sağlık çalışanlarına “Şu tarihte grip aşısı uygulaması başlanacaktır” diye henüz bir haber gelmedi. Grip Aşısı ve Pnömokok aşısı (bakteriel zatürre aşısı) muhakkak temin edilmesi gerekiyor. En son Türk Tabipler Birliği Başkanı Sağlık Bakanı ile bir görüşmesinde bu aşı konusunu dile getirmişler. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konunun özellikle üstünde durduklarını ve sayısal olarak ihtiyaç olan aşıyı temin edeceklerini söylemiş. Umarım öyle olur. Pnömokok aşısı, bakteriel bir zatürre aşısıdır. Biz bu aşıyı risk gruplarına yapmak zorundayız. Bu aşı birde bu aşı çocuklara yapılan bir aşı. Bu aşı aynı zamanda 65 yaş üstü olan ya da 65 yaş üstü olmayıp ancak tansiyon, şeker hastalığı ve solunum yolu hastalığı olan hastalara yapılıyor. Herhangi bir viral enfeksiyon geçirdiğinizde üzerine bu Pnömokok’ların yaptığı enfeksiyonların eklenme durumu çok yüksek” dedi.

“ZATÜRRE AŞISI OLMADIĞI İÇİN SIKINTI YAŞANIYOR “
Erensoy sağlık bakanlığının aşıyı temin edeceğini açıkladığını da ifade ederek, “ En son Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile görüştüğünde Sağlık Bakanı Koca Söyle bir ifade kullandı, “ Biz Zatüre Aşısını tüm Aile Sağlığı Merkezlerine temin edeceğiz.” Bizler Bakan Koca’nın da ifade ettiği gibi Pnömokok Aşısı’ nın teminini bekliyoruz. Çünkü şu anda gerçekten Aile Sağlığı Merkezlerinde Pnömokok Aşısı ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Birde bu aşılar parça parça geliyor. Bu nedenle de Aile Hekimleri’ de Pnömokok Aşısı talep eden hastaları sıraya koyuyorlar. 65 yaş üzeri olan ve 65 yaş altı olup Tansiyon,  Şeker ve KOAH(Solunum Yolu Hastalığı) gibi kronik solunum yolu hastalarının bu aşıyı yaptırması gerekiyor. Bu süreç için Pnömokok Aşısı dışında da biz sağlık çalışanları ile beraber tüm topluma genel olarak Grip aşısını da öneriyoruz. Ancak grip aşısı da yok. Mesela sağlık çalışanlarına grip aşılaması kısmı da daha başlamadı. Genelde Eylül ayı başında grip aşılarının uygulanması başlar. Sağlık çalışanlarını koruma amaçlı, Sağlık Bakanlığı sağlık çalışanlarını aşılaması gerekiyor. Bizim Sağlık Çalışanları olarak da böyle bir talebimiz var. Ancak henüz grip aşılaması uygulaması sağlık çalışanlarına da başlamadı” diye konuştu.

“VAKA SAYISI AÇISINDAN ÇANAKAKLE’ DE ÇOK DRAMATİK BİR DURUM YOK”
Çanakkale’de Coronavirüs vaka sayısının Türkiye geneline oranla çok vahim bir durumda olmadığını da ifade eden Erensoy kapalı alanlardan uzak durulması uyarısında da bulunarak, “Tüm Türkiye’ de vaka sayılarında artış var. Bazı şehirlerde çok ciddi vaka sayılarının olduğunu biliyoruz. İç Anadolu Şehirleri, Karadeniz Şehirleri, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Şehirleri, Denizli gibi büyük Ege bölgesi Şehirleri. Mesela İzmir gibi. Ankara ise çok kötü durumda. Ankara vaka sayısında Türkiye nin en kötü şehirlerinden biri. Çanakkale bu tabloda nispeten daha iyi durumda. Ama Tüm Çanakkale halkının rehavete kapılmaması lazım. Diyelim ki Günlük Coronavirüs vaka sayısı 25. Bu vaka sayısı 25’ten 45’e geçtiği anda yoğun bakımlardaki hasta sayısını kontrol etmemiz mümkün değil. Çok ufak sayılar ile hastalık kontrolden çıkıyor. Ama “Çanakkale’de o kadar vahin değil durum” diyerek rehavete kapılmamalıyız. Mümkün olduğu kadar çok kalabalık ortamlarda girmemeliyiz. Mümkün olduğu kadar zorunlu olmadıkça kapalı ortamlarda bulunmamalıyız. Olabildiği kadar maske sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek açık alanlarda bulunmalıyız. Asla ve sala kapalı mekanlarda uzun süre bulunmamalıyız. Coronavirüs salgını rehavete kapılabileceğimiz bir durum değil. Ama Çanakkale’ de Coronavirüs vaka sayısı olarak çok dramatik b ir tablo yok şimdiye kadar” dedi.
 
Özel Haber: Ogün İnal