Pandemi boyunca sıfır satışla ayakta kalmaya çalışan kırtasiye sektörü yeni eğitim sezonunda da on-line eğitim kararı ve büyük marketlerle rekabet edememe yüzünden büyük darbe aldı.

Corona Virüs nedeniyle eğitim takvimindeki belirsizlik nedeniyle müşteri kapasitenin düşmesinden şikayet eden kırtasiyeci esnafı, öte yandan kırtasiye malzemelerinin zincir marketlerde çok düşük fiyatlarla, kampanya adı altında satılmasından da yakındı. İşte Çanakkale Gazetesi’ne konuşan kırtasiyeciler, zaten düşük satışlarla piyasada tutunmaya çalıştıklarını ve büyük marketlerle rekabet etme şanslarının düştüğünden ve kar marjlarının etkilendiğini ifade ettiler. Kırtasiyecilikte en yoğun sezon olan okulların açılma döneminde, önceki senelerdeki iş hacmine göre yüzde 90 oranında iş kaybının yaşandığını kaydeden kırtasiyeciler yüz yüze eğitim nedeniyle, ihtiyaç olarak görülmediğinden kitap satışı da yapamadıklarını da belirttiler.  

Kırtasiyeci esnafı görüşlerini şu şekilde dile getirdi:
MEHMET BENLİ
“Okulların açılma durumunun belirsiz olmasından dolayı satışlarımız düştü. Çocuklar için de olumsuz bir durum oldu. Kimse ne yapacağını ve ne şekilde davranacağını bilmiyor. Hep beraber ne olacağını bekliyoruz. Market zincirlerindeki kırtasiye malzeme satışları da kırtasiyeleri olumsuz yönde etkiliyor. Zincir marketlerin güçlü durumu piyasadaki küçük kırtasiyecileri etkiliyor. Kar marjları düşüyor ve rekabet etme şansları azalıyor. Yani kısacası kaybediyorlar.”

BURAK ASLAN:
“Market zincirlerinin kırtasiye malzemesi satıyor olması kırtasiyeleri kesinlikle çok fazla etkiliyor. Çünkü bunlar büyük zincirler kırtasiyede olan 10 TL’lik bir ürünü 2 TL’ye, 3 TL’ye veriyorlar. Bu da ister istemez diğer esnafı olumsuz yönde çok etkiliyor. Kesinlikle olmaması gereken bir şey. Çünkü bu şekilde kartelleşme oluyor. İnsanların da özellikle şu Pandemi döneminde düşündüğü şey kalite değil ucuzluk. Çünkü insanlar maddi yönden çok fazla etkilendiler. İnsanlar elbette en ucuz neredeyse oradalar. Kaliteyi arayanlarda var ama toplumun çoğunluğu daha ucuz olana yöneliyor.  Okulların açılmasının da tarih olarak tam belli olmaması bizim açımızdan çok büyük bir sıkıntı. Biz aynı zamanda kaynak kitaplar da satıyoruz. İlk etapta düşündüğümüz şey okullar açılmazsa kaynak kitapların daha çok satılacağı yönündeydi ama öyle olmadı. Yine burada ekonomi devreye giriyor. Yüz yüze eğitim olmadığı için aileler kitap alma ihtiyacı da duymuyor. O yönden bizi çok etkiledi. Geçen yılki sezonumuza bakıyoruz bir de şimdiye bakıyoruz yüzde 10’u nerdeyse. Çok fazla bir durgunluk var.”

Mine Tarım