Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici Corona Virüs süreci devam ederken sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda uyarılarda bulundu.
 
Balık ve deniz ürünlerinin çeşitli avantajları ile sağlıklı bir protein kaynağı olduğunu kaydeden Mirici, “Ancak burada yine suni beslenmeleri ve hatta daha önemlisi ağır metal içeriklerine dikkat. Bu nedenle tıpkı az miktarda kuzu eti önerisinde olduğu gibi, küçük balıkların tercih edilmesi önerilir. Böylece daha az ağır metal içeriğinden söz edilebilir” dedi.
 
Mirici, “Kronik hastalıklar ve hatta kanserin önemli nedeni vücudun biyolojik sistemlerindeki bozulmaya bağlı bağışıklık sistemimizin hatalı çalışması,  yani bu iş yavaş yavaş oluyor. Yediklerimiz, içtiklerimiz soluduklarımız önemli. Yaşamak için yemek ve nefes almak zorundayız. Bu iki kaynak ihtiyacımızı karşılayacak kadar nitelikli olmalı ve bize zarar vermemeli, zehir içermemeli. Nitelikli ve yeterli proteinler vücudun yapıtaşlarını oluşturması açısından en önemli beslenme unsurları. Et, balık, tavuk süt, süt ürünleri ve yumurta ilk akla gelenler. Kırmızı etteki çekinceleri iletmiştik. Balık ve deniz ürünleri çeşitli avantajları ile sağlıklı bir protein kaynağı. Ancak burada yine suni beslenmeleri ve hatta daha önemlisi ağır metal içeriklerine dikkat. Bu nedenle tıpkı az miktarda kuzu eti önerisinde olduğu gibi, küçük balıkların tercih edilmesi önerilir. Böylece daha az ağır metal içeriğinden söz edilebilir. Deniz ürünü ise küçük miktarlarda ve seyrek olarak tüketilebilir. zaten fiatı ve ulaşılabilirliği fazlasına izin vermez. Yavaş yavaş popüler söylemle detoksa geliyoruz. Bu kavram zehirsiz hale getirme anlamına gelen "detoksifikasyon" işlemi. Çok büyük oranda karaciğeri ilgilendiriyor” dedi.
 
Dilvin Altıkardeş