Tüm dünyayı etkisi altına alan, hızla yayıldığı gibi birçok ölüme de neden olan Corona Virüs en çok turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Seyahat engelleri nedeniyle dış turizmde haraketlilik olmayınca, iç turizm ile ayakta kalmaya çalışan turizmciler ve otelciler son olarak da işletmelerde ve yeme içme sektöründe düğün ve benzer organizasyonlara gelen kısıtlamalar nedeniyle zor günler yaşamaya başladı.

Pandemi sürecinde ayakta kalmaya çalışan turizmciler adına konuşan ve turizmi değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, “Pandemi nedeniyle genel olarak bölgemizdeki işletmelerin özel yeme-içme sektöründe düğün ve benzer yemekli organizasyonların, müzikli organizasyonların şu anada kısıtlanmış olması bu alanda faaliyet gösteren turistik İşletmeleri belli bir oranda olumsuz etkiliyor. Ama her şeyin başı sağlık tabii ki. Öncelikli olarak bu sürecin olumlu anlamda evrilmesi sonrasında tabii ki buradaki işlerin daha olumlu yöne dönmesini bekliyoruz. 2020’yi bütün turizm camiası olarak kayıp sene olarak gördük zaten. Özellikle Eylül, Ağustos ayının ortasına bazı ülkelerden özellikle Antalya ya bir turizm hareketi oluştu. Ama tabi bu hareketliliğin çok büyük bir geri dönüş sağlaması zor. Biz turizmciler olarak 2021'de nasıl eski turizm sayılarına geri döneriz düşüncesi içerisinde çalışmalarımızı yürütmeye gayret ediyoruz” dedi.

“TURİZMDE ALIŞKANLIKLARIN DEĞİŞTİĞİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR“
Tüm dünyayı etkisi, altına alan, hızla yayıldığı gibi birçok ölüme de neden olan Coronavirüs dünyada bacasız sanayi olan turizm mi adeta bitirdi. Pandemi döneminde Türkiye’ de turizmden 2020 yılında çok büyük turist sayıları bekleniyordu. Ancak Coronavirüs tüm hesaplama ve beklentileri adeta yok etti. Türkiye salgının etkisinin azalması ile yeni normalleşme sürecinde turizm hareketliliğini ancak iç turizm ile sağlaya bildi. Gelişen süreç içerisinde bazı ülkeler seyahat kısıtlaması kaldırsa da Pandemi tehlikesi turizm hareketliliği yaşanmasına engel oldu. Eylül ayı arifesinde turizmi değerlendiren  Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı ve Çanakkaleli Turizmci Armağan Aydeğer turizmde artık yeni bir dönemin başladığını bu yeni turizm alışkanlığı doğrultusunda da Çanakkale’nin çok avantajlı konumda olduğun söyledi.
Aydeğer değerlendirmesinde şu cümlelere yer verdi:
“Şu an itibari ile artık 2020 yaz sezonunun sonuna doğru yaklaşmış bulunmaktayız. Bölgemiz, kuzey Ege olarak diğer bölgelere nazaran bu Pandemi etkisine bağlı olarak daha olumlu bir süreç geçirdiğini söyleyebilirim. En azından bu yaz sezonu için. İlerleyen süreçte, Eylül’ ün ikinci haftasından sonraki kısmında turizm hareketinin daha da azalacağı, Eylül sonu itibari ile de tamamen sonlanacağı yani sezonun biteceğini   ön görüyoruz. Tabii burada özellikle Pandemi' in süreci de çok önemli buradaki varolan sezon sonunun tam ne kadar uzayacağını belirlemede Pandemi nin süreci de önemli bir durum. Genel olarak baktığımızda Tabii ki işletmeler Temmuz'un 15'ine kadar neredeyse yoka yakın bir iş potansiyeline sahipti. 15 Temmuz'dan sonraki süreç Temmuz'un ortasından itibaren daha pozitif anlamda Çanakkale bölgesi ve Kuzey Ege’ de  gerçekleşti ve Ağustos sonu ile birlikte de burada Şimdi artık daha bir geriye dönüş söz konusu. Eylül ayı itibariyle de orta seviyede bir potansiyeli öngörüyoruz. Dediğim gibi burada en önemli konuların başında şu anki devam eden Pandeminin vaka sayılarının daha kontrollü gitmesi bu sürecin biraz daha olumlu geçmesine sebep olabilir.”
 
SON KISITLAMALAR TURİSTLİK İŞLETMELERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”
“Tabii genel olarak Bölgemizdeki işletmelerin özel yeme-içme sektöründe düğün ve benzer yemekli organizasyonların, müzikli organizasyonların, Pandemi sebebi ile şu anada kısıtlanmış olması tabii ki bu alanda faaliyet gösteren turistik İşletmeleri belli bir oranda olumsuz etkiliyor. Ama dediğim gibi her şeyin başı sağlık tabi ki. Öncelikli olarak bu sürecin olumlu anlamda evrilmesi sonrasında Tabii ki buradaki işlerin daha olumlu yöne dönmesini bekliyoruz. 2020’ yı biz ama bütün Turizm camiası olarak kayıp sene olarak gördük zaten. Özellikle Eylül, Ağustos ayının ortasına bazı ülkelerden özellikle Antalya ya bir turizm hareketi oluştu. Ama tabi bu hareketliliğin çok büyük bir geri dönüş sağlaması zor. Biz turizmciler olarak 2021'de nasıl eski turizm sayılarına geri döneriz düşüncesi içerisinde çalışmalarımızı yürütmeye gayret ediyoruz. Umut ediyorum 2021 yılına gelmeden bu virüsle ilgili çok daha somut işte aşı ve benzeri çözümler ortaya konur ve 2021'e çok daha başarılı çok daha verimli bir geri dönüşte başlarız.”

“TURİZMDE KAYBOLON CİDDİ BİR SÜRE VAR”
“Şu an genel olarak Rusya pazarı Türkiye ile olan seyahat hareketi kısıtlamasını kaldırdı Ve Rusya’daki tur operatörleri oradaki uçuşları yoğun şekilde yürütüyorlar. Tabii ki an itibariyle şu an Antalya’daki turist sayısı iyi. Ama tabiİ kaybolan Çok ciddi bir süre var. Turizmin bütününe baktığınızda yıl genelinde elde edilecek Turizm geliri ve buna bağlı turist sayısında önceki ve geçen seneler ile kıyaslanmayacak bir düşüklük olacağı kesin. Şuana bakacak olursak Antalya bölgesinde özellikle Rus turist ağırlıklı bir yoğunluk söz konusu. Tabi o bölgede tesislerin bazıları da hiç sezona girmesi ve tesislerini açmadı. Bizim bölgemizi değerlendirecek olursak. Bizim bölgelerimiz daha çok bu tür inkamik yapan tur operatörlerinden ziyade seyahat etmeyi seven ve tercih eden başta iç turizm olmak üzere, belli bir oranda da Balkan turizmin’ den fayda görmeye çalışıyor. Ama şu anda aynı hazırda bir çok ülke karantina uygulamasına devam ediyor. Bu Karantina uygulaması da şu çerçevede özellikle giden turistler geri geldiklerinde o ilgili ülkede 14 gün kendilerini Karantina altında tutmaları gerekir. Rusya bunu kaldırdı. Özellikle Turizm Bakanlığımız Güvenli Turizm Sertifikasyonu süreci çok hızlandırdı. Ve bu çerçevede de misafirlerin Covit-19 tarama testlerine kolay erişim olması ile ilgili bir düzenleme yaptı. Sağlık Bakanlığı ile yapılan bu ortak çalışma çerçevesinde artık bu tesislere gelen yabancı misafirler talep etmesi halinde tesisin' in yönlendirmesi ile anlaşmalı bir sağlık kurumu ile bu kurum genelde kamu kurumlarımızın ilgili birimleri oluyor. Bu Corona virüs testini  misafirler yaptırabiliyor ve en genç 24 saat bazen daha da erken bu sonucu alıp ülkesine döndüğünde bu sonuçla beraber ülkeye girdiğinde  de bu Karantina tedbirlerine ihtiyaç kalmıyor. Tabii ki artık hiçbir şey eski normal anlamda yürümeyecek. Burada esas olan Kriter bu süreci doğru değerlendirip, doğru bir ürün üreten bölgeler, destinasyonlar yarışacaktır. Özellikle bu dönemde bariz olarak tüketici tercihlerinde sakin noktalar, doğa ve kendi karakteri olan, farklılık sunan, böyle çok çok yoğun Turizm değil ama daha az konsantrasyonda Turizm yapan yerlerin ön planda olduğunu gördük. Evet bir kitle turizminden bahsediyorsak, bu kitle turizminin içerisinde biraz önce bahsettiğimiz bu toplu turizm hareketleri ile ilgili Turizm'den bahsediyorsak bunları tekrar geri gelmesi zamanı şu an kestirmek mümkün değil. Ama yeni bir Turizm çeşidinden Daha doğrusu çeşidi demeyelim yeni bir Turizm alışkanlığından artık bahsetmemiz gerekecek. Turizmci olarak bizlerin de bu çerçevede hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor.”

“ÇANAKKALE’ NİN YENİ TURİZM ANLAYIŞINDA ÇOK BÜYÜK ARTILARI VAR”
“Biz bölge olarak yani Çanakkale'yi olarak özellikle şu anki yeni normal düzenle ilgili çok ciddi bir tercihe bağlı potansiyeli barındırıyor. Çünkü şehrimiz yüksek bir konsantrasyonda tesis yoğunluğuna sahip değil. Bu bir artı değer. Aynı şekilde Çanakkale doğa ile denizle ve kültürle çok doğru bir harmanı olan bir şehir. Burada mutlaka çarpık yapılaşmalara müsaade etmeden, buradaki yatay mimari daha çok ön plana koyacak bir yapılanmaya da devam etmemiz gerekiyor. özellikle bölgemizin dediğim gibi bu süreç ile beraber şansı daha da artacaktır. Yalnız biz bunu mutlaka Çok doğru bir şekilde işlemimiz gerekiyor. Bunu doğru işlersek Çanakkale bölgesi özellikle Covit-19 ve sonrasındaki yeni döneminde daha pozitif olarak ayrışacağına olan inancımız tamdır. Bu çerçevede de bütün işletmelerimizin, bütün ilgili tesislerimizin de artık daha çok misafir ağırlamaktan ziyade daha kaliteli, daha özel daha kimliği karakteri olan hizmet vermesi hususunda kendi geliştirmelerinin çok büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Eğer biz bu dönüşümü Tüm sektör olarak toplum olarak özellikle Başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsek yeni normal düzenin en fazla kazanan şiiri Çanakkale olacaktır her ne kadar 2021 kayıt yılı olsa da.”

Özel Haber: Ogün İnal