Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Arzu Mirici kronik hastalıkların arttığına dikkat çekti. Kronik hastalıklardan korunmak için doğru yolun iyi beslenme, düzenli egzersiz, uyku ve stres yönetimi olduğunu belirten Mirici tek bir gıda ve vitaminin de korunmada çözüm olmayacağını ifade etti.
 
Mirici, “Ülkemizde 38 milyon kişi en az bir kronik hastalığa sahip, 2 ya da daha fazla olanlar da hiç az değil. Şeker hastalığı, Yüksek tansiyon, kalp yetmezliği gibi kalp-damar, KOAH, Astım gibi akciğer hastalıkları ile pek çok eklem ve barsak hastalıkları milyonlarca insanın sağlıksız yaşamasına , milyarlarca liralık ilaç kullanmasına ve yaşamdan keyif alamamasına neden oluyor. Eskiden bu kadar çok değildi bu hastalıklar, neden? Çünkü insanlar daha az yaşıyordu ve hastalanacak vakit kalmıyordu. Evet bu doğru, ama eksik.  Kronik hastalıkların neredeyse hepsi vücuda dışardan giren maddelerle ve etkilerle ortaya çıkıyor. Özellikle yediğimiz içtiğimiz ve solduğumuz hava en önemli dış etkenler.
Bu aldıklarımız bir fabrika gibi işlenecek, enerji elde edilecek gereksiz atıklar seçilip uzaklaştırılacak.
Bütün bu işlemler sırasında gerekli malzeme bedeninizde hazır olmalı ve hepsi denge içinde ve bir arada olmadı. Bu devasa sistemi anlamak ciddi bir zaman ve deneyim gerektiriyor. Ne sadece belli bir gıdayı tüketmekle ne de vitamin almakla çözülmüyor. Kronik hastalıklardan korunmak için yaşam tarzı değişiklikleri gerekiyor. Doğru beslenme, düzenli egzersiz, uyku ve stres yönetimi, kolaya kaçmadan ama” ifadelerini kullandı.
 
Hasan Sami Er