Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Pandemi ve Covid-19 Bilimsel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Şener Rusya’nın Corona Virüs’e karşı geliştirdiği aşı ve aşının tescillenmesinden sonraki durumu değerlendirdi. Şener Rusya’nın geliştirdiği aşının büyük bir olasılıkla birleştirilmiş faz 1-2’nin duyurulması olduğunu belirterek, aşının etkinliğinin görülmesi gerektiğini söyledi. 
 
Kurban Bayramı tatilinde sosyalleşme oranın artması nedeniyle salgında sayı oranının yükselmesi ile ilgili olarak ise Şener, “Bayramın etkisini hissetmeye başladık. Son zamanlarda özellikle fabrikalar, düğünler ve ev içi bulaş sık. Test sayısını arttırıp, erken tanı ile ev içi bulaş önlenir. ABD’deki Latin ve Afroamerikan çocuklarda görülen ağır tablolar, ya virüs değişimi ile ilişkili olabilir, ya da kalabalık yaşam ve tedaviye ulaşım zorlukları ile sosyoekonomik olabilir” dedi.
 
“Okullar açılmalı mı sorusunun cevabı bende yok”
 
“Türkiye de okullar açılmalı mı?” sorusuna da cevap veren Şener, “Çok zor soru. 2022’ye kadar devam etmesi olası bir salgın ile her yeri kapatarak mücadele etmek ne kadar mümkün? Diğer taraftan da ölüm ve kalıcı hasar riski olan bir hastalık? Çok zor soru, cevabı bende yok” dedi.
 
Dilvin Altıkardeş