SUYU DÜŞÜNCESİZCE KULLANIRSAK TEHLİKE VAR”

Türkiye’nin su zengini olmadığını aksine su fakiri ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çeken Nalbant Çanakkale’ de çok kurak bir kış sezonunun geçirilmesi kar ve yağmurun yeterince yağmaması nedeni ile su sıkıntısının kapıda olduğunu ifade ederek, “Çanakkale’ de her zaman dolu olan Bayramiç ve Ayvacık gibi barajlar bile bu kurak kış sezonunun ardından dolmadı. Barajların dolmaması şu an tarımsal sulamayı etkiliyor. Ancak mevcut su düşüncesiz ve israf edilerek kullanılırsa içme ve kullanma suyu da sıkıntıya girebilir, artık herkes suyu tasarruflu kullanılması konusunda üzerine düşeni yapmalı bu konudan sorumlu olmalı” dedi. Nalbant, “Çanakkale suyu kendi kendine zar zor yeten bir il. Zaman zaman Atikhisar Barajı’ndan örnek verecek olursak, Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı kuraklık yaşandığı bazı yıllar yüzde 32’lerde kaldı. Geçen yıl Atikhisar Barajı dolu idi, bu oran bu sene yüzde 55’lerde kaldı. Şu anda da Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı yüzde 45’ler seviyesinde” diye konuştu.
Nalbant barajlardaki su oranına dikkat çekmek için yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Su sıkıntısı deyince konuyu küresel ısınma ile birlikte düşünmemiz lazım. Baştan Türkiye’yi düşünecek olursak, Türkiye su zengini bir ülke değil. Türkiye su konusunda şu anda kendi kendine yetebilen durumda ancak aradan biraz zaman geçerse, nüfus artarsa, kişi başına düşen su miktarı azalacağından Türkiye su fakiri ülkeler arasına da girebilir olaya böyle bakmak lazım. Su konusunda Çanakkale’ye baktığımızda Çanakkale’de Türkiye’de olduğu gibi su zengini bir il değil. Çanakkale suyu kendi kendine zar zor yeten bir il. Zaman zaman Atikhisar Barajı’ndan örnek verecek olursak, Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı kuraklık yaşandığı bazı yıllar yüzde 32’lerde kaldı. Geçen yıl Atikhisar Barajı dolu idi, bu oran busene yüzde 55’lerde kaldı. Şu anda da Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı %45’ler seviyesinde. Ama Atikhisar Barajı’ da yine Bayramiç, Ayvacık ve Gelibolu barajlarında olduğu gibi hem içme hem kullanma hem de tarımsal sulamada kullanılıyor. Bu barajlarda öncelikle içme ve kullanma suyunu ayarlayacaksınız yanİ ayıracaksınız. Hatta sadece bu senenin değil, önümüzdeki senenin de suyunu ayırmanız lazım. Çanakkale merkezin 13 milyon ton gibi bir içme ve kullanama suyu ihtiyacı var. Bu hesapla 13 milyon tonda gelecek senenin içme ve kullanma suyu olsa şu an Atikhisar Barajı’nın mevcut su kapasitesinin çok büyük bir bölümü içme ve kullanama suyu olarak ayrılması lazım.”
TARLALARIN SULANMASI İLE İLGİLİ SU KISINTISI UYGULANIYOR”
“Atikhisar Barajı Çanakkale’de kuraklık yaşandığı ve su seviyesinin yüzde32’lerde olduğu dönemlerde Çanakkale’de sebze ekimini yasaklamışlardı. O dönem kurulması büyük uğraşlar ve yıllar alan meyve bahçelerinin yaşatılması için meyve bahçelerine su verdiler, sebze ekmeyin demişlerdi. Bu sene böyle bir yasak getirmediler. Şu anda Atikhisar Barajı’ndan sulanan sağ sahile 4gün, sol sahile 4 gün su verdikleri biliniyor. DSİ bu bilgiyi vermese bile biz bu bilgileri öğrendik. Şu ana Çanakkale’ de tarımsal ürünlerin sulanması ile ilgili su kısıntısı uygulanıyor. Bu ne anlama geliyor? Su tehlikede, tarımsal üretim de tehlikede. Sezon başlamadan önce sebze üretimini ya da bazı ürünlerin özellikle üretilmesi için fazla su gereken ürünlerin dikilmesini önleyebilirlerdi. Ama bunu geçen senelerde olduğu gibi yapmadılar ve sulama gereken sezonun yarınınsa gelindiğinde su tüketimi ile ilgili böyle bir tedbir aldılar. Belki tarihinde ilk kez Bayramiç ve Ayvacık Barajı dolmamış. Şimdi Bayramiç Barajı’nın beslediği alanlar mesela en büyük alan olan Batak Ovası sulama suyu sıkıntısı çeken tarım alanlarından biri. Bu arada Bayramiç, Ezine ve Ayvacık yöresindeki göletlerde de yeterli su yok. Çanakkale su konusunda böyle bir durum ile karşı karşıya. Mesela Bayramiç Barajından örnek vermek gerekir ise Bayramiç Barajının dolmadığı yılı hiç hatırlamam. Her yıl mutlaka dolardı. Hatta geçtiğimiz yıllardan birinde Haziran ayında doldu Bayramiç Barajı. Haziran ayında yoğun yağış olmuş ve Bayramiç barajı dolmuştu. Bu sene Haziran ayında da Baraj dolmadı.”
ARTIK SU TASARRUFUNA ALIŞMAMIZ LAZIM”
“Buradan şu anlaşılıyor. Su sıkıntısı önümüzdeki dönem, küresel ısınmanın ve çölleşmenin olacağı bir ortamda bu bölgede su sıkıntısı yaşanacak. Barajda “Yeteri Kadar Suyumuz Var Deyip” suyu hoyratça kullanmamız kesinlikle doğru değil. Artık su tasarrufuna alışmamız lazım. Herkesin bu su tasarrufuna katkısı ve sorumluluğu olacak. Artık bundan sonra etkisi gibi olmayacak.suyu başta tasarruflu kullanacağız, birde su yetersizliği nedeni ile planlama yapacak isek, o planlamayı da baştan yapmamız lazım. Üreticilere, bazı tesislere sebze üretim alanları kurdurup ürün tam çıkmaya başlayınca “ sizin suyunuzu 4 gün kesiyorum demek doğru bir yaklaşım değil.”
Özel Haber: Ogün İnal