YILAN HİKAYESİNE DÖNEN PROJEDE TAHSİS İPTALİ

Çanakkale Belediyesi Temmuz ayı Olağan Belediye Meclisi Toplantısı Pandemi kurallarındaki sosyal mesafe kuralı gereği Parion Otel toplantı salonunda yapıldı. Yaklaşık dört saat süren meclis toplantısına Eski Kütüphanenin bulunduğu ve Türkan Saylan Sosyal Tesislerini de içine alan ve yapılmasına son anda vazgeçilen proje ile ilgili tahsisin kaldırılması gündem maddesi damgasını vurdu.
Çanakkale’de Kordon Boyu’nda Prof. Dr. Türkan Saylan Belediye Sosyal Tesisleri ile İl Halk Kütüphanesinin bulunduğu alanda yapılması planlanan yeni sosyal tesis ve kütüphane binası çalışmalarında yıllardır gelişme kaydedilmemesi dikkat çekiyor. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Çanakkale İl Kültür Müdürü Kemal Dokuz’un 2016 yılında  imzaladığı protokolden sonra da ilerleme olmadı. Konunun can sıkıcı bir aldığını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ruhsatları bile verilen proje ile ilgili kararın birden bire değiştirilerek kütüphanenin Arkeoloji Müzesi binasına taşınmasına bir anlam veremediklerini söyleyerek, “Tahsisin iptali söz konusu. Çünkü artık onlar, yani Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü, kütüphane yapmaktan vazgeçti. Yalnız hem bizim, sosyal tesislerin ruhsatı var, hem kütüphanenin ruhsatı var. İki alanın da ruhsatı alındı. 21/12/2018 tarihi itibari ile her ikisinin de ruhsatı var. Burada protokol’un ve tahsisin işleminin iptali isteniyor. Zaten protokol otomatikman düştü. Konuyu tabii Sayın Valimize da izah edeceğiz. Şu anda ruhsatları iptal etmiyoruz. Sadece tahsisi iptal ediyoruz. Bu kararı da ilgili yere göndereceğiz bu yazımıza istinaden de her elde artık bize bir cevap yazısı gönderirler” dedi. 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür. Tahsisi yapılan ve ruhsatları verilen proje ile ilgili kurumun herhangi bir gerekçe göstermediklerini ve herhangi bir bilgide vermediklerini ifade ederek “Burada tahsisin iptali söz konusu. Çünkü artık onlar, yani Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü, kütüphane yapmaktan vazgeçti. Yalnız Hem bizim sosyal tesislerin ruhsatı var, hem kütüphanenin ruhsatı var. İki alanında ruhsatı alındı. 21/12/2018 tarihi itibari ile her ikisinin de ruhsatı var. Burada protokol’ un ve tahsisin işleminin iptali isteniyor. Zaten protokol otomatikman düştü. Sadece tahsisin iptali isteniyor. Yer bize kalacak artık buraya ne proje yaparsak yapacağız. Eski Kütüphanenin olduğu yerde yani Belediye Sosyal Tesislerin yan tarafı da yıkıldı, öyle kaldı. Hatta orayı istediler otopark talebi geldi,  ancak şu anda meclise öyle bir talep gelmedi. Biz tek başımıza otopark yapıyoruz diyemiyoruz. Bir projeye getirirler, plan tadilatı getirirler oraya otopark yapalım derler, bizimde meclisimiz talebi değerlendirir” dedi.
Temmuz ayı ek gündem maddesi olarak gelen ve meclis toplantısına damga vuran gündem maddesinde meclise üyelerine proje ile ilgili neden tahsisin iptalini istediklerine dair bilgi veren Çanakkale Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürü Zeki Çakır tahsis ile ilgili meclis kararının iptal edilmesi gerektiğini belirterek ”Taşınmaz 01/12/2016 tarihinde İl Halk Kütüphanesi yapılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü ile tahsisi ile ilgili bir protokol yapıldı. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 30/12/2016 tarihinde protokol imzalandı. Bu protokolun 6. maddesinde 6. maddesinin ikinci bendinde “Sosyal Tesis binası ruhsat alınmasına müteakip 18 ay içinde tamamlanacaktır” ibaresi var. Söz konusu yerin ruhsatı 21/12/2018 tarihinde alınmıştır. 21/6/2020 tarihinde sosyal tesislerin bitmesi gerekiyordu. Fakat böyle bir yer teslimi yapılmadığı için, bize teslim edilmiş veya inşaata başlamış bir durum olmadığı için adı geçen meclis kararının “Tahsisi İptal” için bir karar alınması gerekiyor” dedi.
“İLGİLİ PROJESİN TAHSİSİNİN İPTALİNİ İSTİYORUZ”
Ek gündem maddesi ile ilgili konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ruhsatları bile verilen proje ile ilgili kararın birden bire değiştirilerek kütüphanenin Arkeoloji Müzesi binasına taşınmasına bir anlam veremediklerini söyledi. Tahsisi yapılan ve ruhsatları verilen proje ile ilgili kurumun herhangi bir gerekçe göstermediklerini ve herhangi bir bilgide vermediklerini ifade ederek “Burada tahsisin iptali söz konusu. Çünkü artık onlar, yani Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğü, kütüphane yapmaktan vazgeçti. Yalnız Hem bizim sosyal tesislerin ruhsatı var, hem kütüphanenin ruhsatı var. İki alanında ruhsatı alındı. 21/12/2018 tarihi itibari ile her ikisinin de ruhsatı var. Burada protokol’ un ve tahsisin işleminin iptali isteniyor. Zaten protokol otomatikman düştü. Sadece tahsisin iptali isteniyor. Yer bize kalacak artık buraya ne proje yaparsak yapacağız. Eski Kütüphanenin olduğu yerde yani Belediye Sosyal Tesislerin yan tarafı da yıkıldı, öyle kaldı. Hatta orayı istediler otopark talebi geldi,  ancak şu anda meclise öyle bir talep gelmedi. Biz tek başımıza otopark yapıyoruz diyemiyoruz. Bir projeye getirirler, plan tadilatı getirirler oraya otopark yapalım derler, bizimde meclisimiz talebi değerlendirir” dedi.
“PROJENİN HAYATA GEÇMESİ BÜYÜK GAYRET GÖSTERDİM”
“Bu projenin hayata geçmesi için öyle bir emek verdim ki, bununla ilgili kurulda ciddi mücadele verdim. Projeyi beğenmediler, yükseltin dediler, alçaltın dediler. Proje gitti geldi. Ben her seferinde kurula gittim. Yeter ki güzel proje olsun istedik. Orada güzel şık bir proje vardı. Bizim de sosyal tesislerimiz yenilenecekti, iyileşecekti hepsinde anlaştık. Ama bir anda proje durdu. Dediler ki; “Oraya kütüphane yapmayacağız.” Peki nereye yapacaksınız?  “Müzeye kütüphane yapacağız” dediler ve gittiler eski arkeoloji müzesinin orayı düzenleyip kütüphane yaptılar. İnsan biraz kibar olur. Derler ki “Ey belediye Biz Evet böyle düşündük yaptık Ama şu nedenlerle Biz bunu yapmamaya karar verdik. Teşekkür ederiz size. Bizim tahsisimizi kaldırın, siz gereğini yapın” deyin. Cevap vermiyorlar ya. 8/10/2019 tarihinden1 hafta önce bize otopark yapılması ile ilgili bir yazı istediler, biz tabii imar planına uygun olmadığı için olumsuz dedik. Ve bu yazımızın devamında da şunu dedik “Her iki alan ile ilgili ruhsatımız var bize bazı otopark ile ilgili duyumlar geliyor bu ruhsatları ne yapacaksınız, bize de bildirin bizimde haberimiz olsun. Bu yazımıza hala cevap gelmedi. Değerli Adalet ve Kalkınma Partili arkadaşlara da yapılan bir tavır bu. Çanakkale yapılan bir tavır bu. İnsan bir tavır olur. Vazgeçtim diyebilirler. Zaten projeyi yapmaya da mecbur değiller. İnsan bizim yazdığımız yazıya bir cevap verir. Ben bu proje için Ankara’ ya gittim, Kütüphane Genel Müdürü ile görüştüm. Projenin imar bölümü ile ilgili çok uğraştık. En sonunda ikna ettik imzaları attık, ruhsatları verdik, her iki tarafında ruhsatı var” dedi.
“TÜRKİYE BU KONULARDA CAN SIKICI BİR HAL ALDI”
Başkan Gökhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gerçekten canım sıkılıyor artık hakikatten Türkiye can sıkıcı bir hal aldı bu konularda. Gençlerin Türkiye’ den kaçmasını saygı ile karşılıyorum. Bu ülkede bir gelecek kurulamaz, mümkün değil. Başına yarın ne geleceğini bilebilmen mümkün değil o kadar net. Ben konuştuğum zaman hemen müfettiş yolluyorlar. Ben konuşmaya devam ederim. Benim açımdan sorun yok. Ben konuşurum ve doğruyu söylerim. Bu ülke bana para verdi emek verdi aydın bir kimlik olarak yetiştirdi beni. Ben doğru düşündüğüm her şeyi açık ve net söylerim. Gereğini yaparız denirse ben de “Yapmasan hatırım kalır” derim. Ben aydın bir kimliğim. Benim vatanseverliğimi kimse sorgulayamaz. Yok öyle bir şey. Yurtseverliğimi, devlete vatana, silahlı kuvvetlerimize karşı duygularımı kimse sorgulayamaz. Ben hem kentimin hakkını koruyorum, hem askerimin acısını paylaşıyorum, bununla ilgili düşüncelerimi paylaşırım. Ruhsatı bile verilen bu konu çok can sıkıcı bir şey. Bu durum ile ilgili duygu ve düşüncelerimi paylaşmak istedim. Şimdi konuyu tabii Sayın Valimize da izah edeceğiz. Şu anda ruhsatları iptal etmiyoruz. Sadece tahsisi iptal ediyoruz. Bu kararı da ilgili yere göndereceğiz bu yazımıza istinaden de her elde artık bize bir cevap yazısı gönderirler” dedi. 
“AK PARTİLİLERE SİTEM”
Ardından tahsisin kaldırılması ile ilgili ek gündem maddesi oylandı ve tahsisin kaldırılması oy çokluğu ile kabul edilirken oylama sırasında AK Partili Belediye Meclis üyelerinin çekimser oy kullanması dikkatinden kaçmayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “ Adalet ve Kalkınma Partisi Belediye Meclis üyeleri çekimser oy kullandı. Neden çekimser oy kullandılar anlamadım. Bari gündem maddesini savunun evet oyu kullanın” dedi.
Çanakkale Belediye Meclisi Temmuz ayı Olağan Belediye Meclisi Toplantısı ek gündem maddelerinin de görüşülmesi ile sona erdi Ağustos ayında tatile girecek olan Çanakkale Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısını 3 Eylül Perşembe günü Saat 17.00’ de yapılacak.
Ogün İnal