1 Haziran Corona Virüs sürecinde önemli bir tarih oldu.Türkiye’ de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart itibari ile alınan tedbir ve yasakların “Yeni Normalleşme Süreci” çerçevesinde kaldırıldığı tarihten sonra Türkiye genelinde Corona Virüs vaka sayıları kısa bir süre sonra artmaya başlamış Çanakkale’de sıfır olan yaka sayılarında da artışlar hemen hissedilmişti. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Eftal Yıldırım Çanakkale’de bir süre önce sıfıra inen Corona Virüs vaka sayısının 1 Haziran tedbir ve yasaklarının kaldırılmasından iki hafta sonra artmaya başladığına dikkat çekerek, “Keşke uyarılarımız dikkate alınsaydı. Bu kadar hızlı normalleşmenin olmaması gerektiği uyarısında bulunmuştuk” dedi.

Yıldırım yeni normalleşme süreci ve vaka artışları ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“PANİYE GEREK YOK ANCAK TEDBİRLERE UYALIM”
“Yeni normalleşme sürecinin başlamasından bir süre sonra Pandemi Kurulu dağıldı. Herkes kendi hastanelerinde Corona Virüs vakalarını takip ediyor. Yeni normalleşme süreci ile ilgili bir değerlendirme yapılacak olursak; Pandemi süreci ile ilgili tedbirlerin erken kaldırılması sonucunda bizim yaptığımız uyarıların haklılığı ortaya çıkmış durumda. Biz tedbirlerin erken kaldırılırsa vakaların tekrar yükselişe geçmesinden endişe ettiğimizi söylemiştik maalesef bizim uyarılarımızda endişe ettiğimiz gelişmelerin yaşandığını görüyoruz. Bizim Corona Virüs normalleşme süreci ile ilgili uyarılarımız dikkate alınmalıydı. Şimdi Corona Virüs vaka sayılarının bugünkü durumdan eski durumunun da altına düşürmek için çok daha dikkatli olması lazım. Herkesin üzerine düşen görevi yapması lazım. Maskesiz sokağa çıkılmaması, sosyal mesafenin korunmasına dikkat edilmesi ve hijyen kurallarına uyulması gibi tedbirlere çok dikkat etmek lazım.”

“1 HAZİRAN İTİBARİ İLE İPİN UCU KOPTU”
“Çanakkale’de bir alarm durumu yok. Ama bir süre önce sıfırlanan Corona Virüs vaka sayısı 1 Haziran itibari ile tüm yasak ve kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte daha doğrusu bu süreçten yaklaşık 2 hafta sonra yeniden yükselişe geçti.  Aslında 1 Hazirandan itibaren ipin ucu koptu diyebiliriz. Şu an Çanakkale’ de yeniden yükselişe geçen Corona Virüs vaka sayısı ile ilgili sayısal bir veri yok ama bir dönem sıfıra inmiş vaka sayısını koruyamadığımız çok açık. 1 Haziran’da yeni normalleşme sürecinde yasak ve kısıtlamalar kalktı ve tabii ki 15 Haziran’ dan sonrada yeniden vakalar görülmeye başlandı. Panik yapmayalım ama Corona Virüs vakasız olmadığımızı da bilelim. Tedbiri elden bırakmayalım.”

“1 TEMMUZ İTİBARİ İLE BAZI YASAKLARI DAHA KALMASI SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLER”
Yeni normalleşme sürecinde 1 Temmuzda son yasaklarında kalkacak olması Coronavirüs ile mücadeleyi olumsuz etkileyeceğine inanıyorum. Yasaklar tabii ki kalkacak, burada önemli olan yasakların kalması değil, yasakların kalmasından sonra uygulanacak kural ve tedbirlere uyulması. İçişleri Bakanlığının, sağlık Bakanlığının ve Valiliklerin kurallarına ve talimatlarına insanlar uyarsa salgınla ilgili vaka sayısını en aza indiririz. Ancak asıl sorun bu kural ve talimatlara uyulmaması. Yani herkes ipin ucunu bırakmış durumda. Herkes maske taksa, sosyal mesafeye dikkat etse, kalabalık yerlerde durulmasa bu vaka sayısı düşer. Ama ne oluyor adam il dışına gidiyor düğün yada cenazeye katılıyor ve buralarda maske takma ve sosyal mesafe kurallarına uymuyor. Bunu Çanakkale için söylemiyorum. Tüm Türkiye genelinde yaşanmış örnekler bunlar. Bu dönemde artık toplu bir araya gelmeler çok büyük risk.

“ŞU AN OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ KESİN BİR ŞEY SÖYLENEMEZ”
“Tüm bu gelişmeler yaşanırken Eylül gibi okulların açılıp açılmayacağı konuşuluyor. Şu an bu konuda bir şey söylenemez. Okullar açılsa da Corona Virüs‘ ün kışın nereye doğru evrileceğini tahmin etmek çok zor. Şunu söylemem gerekiyor hava soğuyunca vaka sayıları artacak. Eylül’de okulların açılacağı varsayılıyor ama bu durumun oluşması için Ağustostaki vaka sayısı ve durumu görmek lazım. Okulların açılması için günlük 1.500’ lü Corona Virüs sayılarını 1.000’ li sayılara indirmemiz lazım. Okulların açılması içinde bu sayının 500 ve altı olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü okullar Corona Virüs’ ün yayılması için çok uygun bir alan. Şu an Ağustos’u öngöremiyorum öncesinde zaten bir Temmuz ayını toparlamak vaka sayısını 1.000’ in altına indirmek lazım. “

Özel Haber: Ogün İnal