Corona virüs nedeniyle kapatılan düğün salonları açıklanan normalleşme takvimine göre 1 Temmuz itibariyle açılacak.
Bakanlığın 81 ile gönderdiği genelgede, maske takma zorunluluğu, masalar arası en az 1,5 metre mesafe gibi önlemler yer aldı. Düğünlerde toplu fotoğraf çekimleri yapılmayacak. Pasta kesimi ve fotoğraf çekimi esnasında gelin ve damat hariç mesafe kurallarına uyulacak. Maske takmak ve mesafe kuralına uymak kaydıyla misafirler gelin ve damatla fotoğraf çekilebilecek.

Düğün salonlarının kapatılması sonrasındaki süreçte en çok etkilenen sektörlerden biri olan gelinlikçiler, dikim işlemleri uzun sürdüğü için Mayıs ayında start verdi. Gelinlik tasarımı ve dikimi yapan Mustafa Kocaeren Pandemi sürecinin herkesi etkilediğini belirterek, yüzde 95 iş kaybına uğradıklarını belirterek, önceki senelere nazaran düğünlerin azaldığını söyledi. Çoğu çiftin de kararsız olduğunu belirten Kocaeren, “Bir belirsizlik hakim. Çok tatsız bir sezon geçiyor” dedi.

“GELİNLİĞE GÖRE MASKE TASARIMI YAPIYORUZ”
Kocaeren, “Herkes kararsız çünkü ne yapacağını daha belirleyemedi yani düğünler başladıktan sonra daha hızlanacak gibi. Bilmiyoruz, Temmuz’da, bu hafta sonu başladığı için bizim de sürekli teslimatlar var artık o yüzden yoğunuz. Bir buçuk ay gibi bir süre kapalıydık. İlk başladığı zaman Mart ve Nisan aylarında kapalıydık ama Mayıs’ta işimizin başına geldik. Çünkü belli değildi sürecin ne olacağı her an düğün olabilecekmiş gibi, biz dikimciyiz çünkü hazırlamak zorundayız. O yüzden onları hazırlamaya geldik zaten. Mayıs gibi başladık. Gelinlik modellerinde bu yıl maske moda. En büyük trend o oldu şu an. Gelinliğe göre maske tasarımı yapıyoruz. Gelinlikte kullanılan malzemeye, danteline işlemesine göre maskeleri de süslüyoruz. Geçen seneye nazaran en büyük değişiklik şu anda o oldu. Bu dönemin fiyatlarımıza bir etkisi olmadı. Zaten yaz döneminde yoğunlaştığımızdan dolayı bir etkisi vardı ama Pandemi girdiği içi araya zaten kumaşlar sıkıntılı bir süreçte şu anda İstanbul sıkıntılı olduğu için. Daha 1 ay oldu yeni yeni açılıyor İstanbul’da. Yurtdışı kumaşları problemli. Bunlardan dolayı bir sıkıntı var şu an, onun dışında yok. Şu anda gelinlik fiyatları 2 bin TL’den başlıyor 7 bin TL’ye kadar modeller var. Genelde satın almak daha büyük tercih çünkü çok büyük bir fiyat farkları yok arada. Bir de herkes kendine özel olmasını istiyor bu işin. Bu sebeplerle genelde satın alınıyor” dedi.

“YÜZDE 95 İŞ KAYBINA UĞRADIK”
Gelinlik, abiye, nişanlık ve bindallı üretimi yapan Mustafa Kocaeren, düğünlerde müzik olmaması, sosyal mesafe ve maske zorunluluğu sebebiyle müşterilerin düğünleri ertelediklerini bu sebeple zor bir süreç geçirdiklerini söyleyerek, “Bu dönemde yüzde 95 iş kaybına uğradık. Cumhurbaşkanı açıkladığı zaman bir talep oldu fakat genelge yayınlandıktan sonra bıçak gibi kesildi. Nisan düğünlerimiz, Haziran düğünlerimiz Ağustos ve Eylül’e ertelendi. O dönemlerde bile düğün yapmak istemeyenler var. Seneye ertelemek isteyenler var. Fakat bir dahaki senenin nasıl olacağı hakkında kimsenin bir bilgisi yok. Bir belirsizlik hakim. Çok tatsız bir sezon geçiyor. Kimse istemezdi tüm dünya bu şekilde şu anda. Fiyatlara bir etkisi olmadı. İmalatçı, üretici firma olduğumuz için piyasaya göre standart fiyatlarımız var. Belli bir üretim maliyeti koyduktan sonra kar marjımızı koyduktan sonra ürünlerimizi satıyoruz. Gelinlikte genellikle kiralanıyor. Biz organizasyoncular, kuyumcular olarak Çanakkale’deki gelinlikçiler olarak toplandık valiliğe dilekçe verdik. Her yeri açtılar sosyal kısıtlama çerçevesinde. Düğünler içinde bunu en azından gevşetebilirler. Esneklik sağlanabilir. Mesela halay sosyal mesafeye uymuyor ama çiftetelli sosyal mesafeye uyuyor. Karşılıklı oynanıyor yani. En azından bunlara izin verilirse daha iyi olabilirdi. Bunları talep ettik. Oradan haber bekliyoruz. Bir sürü insan buradan ekmek yiyor. Zaten kış ayından çıktık Yaz sezonuna güvenerek mal yapıyoruz. Yaklaşıl 700-800 bin TL’lik mal koyduk mağazaya fakat hepsi elimizde kaldı. 2020 hiç uğurlu gelmedi maalesef. Elemanlarımızı işten çıkartmadık ama bizde dayanabilecek kadar dayanıyoruz. İş yeri kiralarımız devam ediyor, vergilerimiz devam etti, SSK primlerimiz devam ediyor. Devlet bunları öteledi ama nereye kadar? Eylülde ne olacak? Bilmiyoruz. Vakalar 11ken Türkiye’de her tarafı kapattılar 1500’lere varan vaka sayısı var şu an her taraf açık. Madem çok bulaşıcı bir hastalık niye açıyorsunuz?”

Özel Haber: Dilvin Altıkardeş