Yemek yapmanın sıradan bir eylem değil, keyif veren bir uğraş olduğunu ve mevsiminde çıkan meyve ve sebzeleri kullanarak muhteşem lezzetler yaratılabileceğini belirten Nazan Aygen, “Türkiye'nin en önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale’de kirazı kullanarak farklı lezzetler yaratabiliriz” dedi.

Çanakkale’de özellikle Lapseki ve Umurbey’de yetişen kirazın çok kaliteli ve besleyici olduğunu belirten Aygen çocukların en sevdiği turtayı, muffini kirazla yapmanın hem sağlıklı, hem de lezzetli olacağını söyledi. Aygen, “Öte yandan kiraz güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İçerisinde bulunan A,C ve K vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Yaz mevsiminde sıklıkla tüketilen meyve hem zayıflamaya hem de ödem atmaya yardımcıdır. Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önlemesiyle de biliniyor” dedi.


KİRAZLI TURTA

MALZEMELER

400 gr kiraz
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 adet limon kabuğu rendesi
3,5 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI

Büyük bir kase içine  oda sıcaklığında tereyağı, sıvıyağ ve pudra şekeri konur iyice yoğurulur. Sonra yumurta limon kabuğu rendesi, kabartma tozu konulup biraz daha yoğrulur sonra azar azar un eklenip pürüzsüz bir hamur olana kadar iyice yoğurulur ve buzdolabında 1 saat  dinlendirilir. Orta büyüklükte bir kalıba  hazırlan hamurun yarışı incecik yayılır, üzerine çekirdekleri çıkartılmış kirazlar yerleştirilir, üzerine kalan hamurdan kafes şekli verilip hazırlanan turta 180 derece fırında 35 dakika pişirilir.20 dakika dinlendirilir servis edilir.

YAZIN ROMANTİK MEYVESİ  KIRAZLI TARİFLER1Q

Kiraz  ( prunus avium),gülgiller ( rosaceae)  familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları,Güney Kafkasya ,Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacıdır.  Meyvesi taze olarak tüketildiği gibi hoşaf ,konserve, likör, reçel, turtalar tatlılarda  birkaç yöresel yemekte kulanılmaktadır. ( kiraz tuzlusu kavurması gibi)Meyveler arasında antioksidan özelliği ile oldukça dikkat çeken bir yaz meyvesidir. C , A ve ,K vitamini bakımından oldukça zengindir. Kirazın kan şekerini dengelediği  ,böbrek taş ve kumlarının düşürülmesinde yardımcı olduğu, karaciğerin yükünü azalttığı, idrar söktürücü olduğu, cilt için faydalı olduğu,  damar sertliğine iyi geldiği bilinmektedir. Bende sizler için bir kaç kirazlı tarifler hazırladım. 

KİRAZ ŞERBETİ 
MALZEMELER

1 kg kiraz
1 su bardağı toz şeker
1 adet çubuk tarçın
4 adet kakule
2 Litre içme suyu

YAPILIŞI 

Büyük bir tencere içine kirazlar yıkanıp saplarıyla birlikte konulup üzerine, su, kakule ve çubuk tarçın ilave edilip 15 dakika kaynatılıp  doğunca buzdolabına konup ağzı kapalı şekilde bir gece bekletilir. Ertesi gün tel bir süzgeçten ezilerek geçirilip içine toz şeker ilave edilip 5 dakika daha  sürekli karıştırılarak kaynatılır sonra bir servis kapına alınıp buzdolabında 3 saat bekletilip soğuk servis edilir.

KİRAZLI MUFFİNLER 
MALZEMELER 

3 adet yumurta 
1 su bardağı toz şeker 
1 su bardağı süt
1 su bardağı  eritilmiş tereyağ 
1 paket kabartma tozu 
3 su bardağı un
300gr kiraz 
1 çay bardağı damla çikolata

YAPILIŞI

Orta büyüklükte bir kase içinde yumurta ve  toz şeker ilave edilip 5 dakika bir mikser yardımıyla çırpılır. Sonra tereyağı, süt, kabartma tozu ilave edilip 3 dakika daha çırpılır sonra un eklenip 2 dakika daha çırpılır hazırlanan hamur   küçük muffin kalıplarına paylaştırılır. Üzerine çekirdekleri çıkartılmış kirazlar ve damla çikolata ile süslenip 180 derece ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Biraz bekletilip servis edilir.

KİRAZ SORBE
MALZEMELER

1/2 kg. kiraz
4 yemek kaşığı bal
1/2 limon suyu

YAPILIŞI

Kirazların çekirdekleri çıkartılıp bir  dolap kabına konulup  bir gece dondurucuda bekletilir. Ertesi gün bir blender içine dondurulmuş kirazlar, bal, limon suyu eklenip iyice çekilir. Hemen sonra istenilen şekil verilip servis edilir. 

Mine Tarım