Corona virüsünün sebep olduğu korkulardan dolayı bu dönemde kan bağışlama oranları da oldukça azaldı. Bağış yapma oranındaki bu düşüşle birlikte Kızılay’ın kan stokları da bu dönemde düşüşe geçti.
Kan bağışları hakkında bilgi veren Kızılay Çanakkale Kan Bağışı Merkezi Müdürü Muammer Eçier, Covid-19 çerçevesinde alınan tedbirler birçok alanı zor duruma soktuğunu belirterek Kızılay Kan Merkezi’nin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Eçier, “Normal kadar olmasa da azalsa da kana olan ihtiyaç düşmedi veya sıfırlanmadı neticede hayat dönüyor, ameliyatlar yapılıyor, kazalar oluyor, tabii ki bir kan stoğu vardı ama o kadar hızlı bir düşüş oldu ki bu kan stoğu hızla eridi” dedi. Covid-19 hastalığına sebep olan corona virüsün kan yoluyla geçmediğini söyleyen Muammer Eçier halen kan ihtiyacı olduğunu belirterek, bağışçıları kanver.org üzerinden randevu alarak bağışta bulunmaya çağırdı.
Kan stokları geçen senenin yarısından bile az seviyelere düştü”
Salgın sebebiyle alınan tedbirlerden dolayı kan bağışı toplama ekipleri faaliyetlerine bir süre ara vermişti. Bu sebeple kan bağışlarında azalma olduğunu vurgulayan Eçier; “Biz ekiplerimizi iptal etmek zorunda kaldık, alınan tedbirler çerçevesinde. Kan bağışı da doğal olarak müthiş bir şekilde azaldı. Geçen senenin yarısından bile çok daha az seviyelere düşüşler oldu. Genel başkanımızda salgın çerçevesinde tabi ek tedbirler aldı, hala daha almaya devam ediyoruz. Çağrılarla bu krizi mümkün olduğunca hafifletmeye çalıştık. Şu anda ekiplerimiz çalışmalara başladı. Kontrollü bir şekilde tedbirlerimizi alarak ekiplerimiz çalışmalarını yapıyor. Buda bir nebze olsun soluk aldırdı. Merkezimizde de kan bağışları devam ediyor. Çağrılarımızı da arttırdık. Sağ olsun büyüklerimizde en zor günlerde bile kan bağışında bir kısıtlama yapmadılar. Gerekli tedbirleri almak koşuluyla sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde dahi donörlerimize kan verebilmeleri için o serbestliği sağladılar.” İfadelerini kullandı.
Corona virüsü kan yoluyla geçmiyor!
Covid-19 hastalığına sebep olan corona virüsün kan yoluyla geçmediğini söyleyen Muammer Eçier bunun bilinen bir yanlış olduğunu ve bu konuda bireylerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayarak şunları aktardı; “Hastalık kan yoluyla geçmiyor. Şu ana kadar bilim adamlarının görüşleri de geçmediği yönünde. Bizim korkumuz kandan geçmesi değil, ortamda birbirimizi enfekte etmemek. Çünkü oldukça bulaşıcı bir hastalık, hele ilk zamanlarda çok daha vahşi bir şekilde yayıldı, çok daha ağır seyretti. İlk günden itibaren gerekli bilgiler bize verildi. Kan yoluyla bir bulaş söz konusu değil. Bu hastalık kan yoluyla aktarılmıyor. Teorik ve pratik olarak bugüne kadar böyle bir şey saptanmadı. Dünyanın da bu konu da ki verdiği bilgi bu, yani covid-19 kan yoluyla geçmiyor.”
Alınan tedbirlere uyulduğunu belirten Eçier, “Burası tabi ki bir sağlık kurumu olması dolayısıyla maske, sosyal mesafe, hijyen kuralları artı Sağlık Bakanlığı'nın bildirdiği diğer on dört tedbiri dikkate alarak titizlikle uyguluyoruz. Artık formlarımızda güncellemeler oldu. Normal sorgulama formumuzda kırk üç sorumuz var, ona ilave olarak sırf Covid'e has beş soru daha ekledik. Bu formda özellikle son bir ay a inip didik didik ediyoruz. Hastalığı geçirdiniz mi? Geçiren bir yakınınız var mı? Öyle bir ortamda bulundunuz mu? Yurtdışına çıktınız mı? Soruları ile bunların taahhüdünü alıyoruz.

Ekiplerimiz çalışmalara başladı”
Kan bağış ekiplerimiz ile 3 Haziran'da Biga' ya çıkarak çalışmalara başladık. Mümkün olduğunca yine gerekli tedbirleri alarak, aynı yerde biraz fazla bulunarak yani fazla yer değiştirip riski arttırmadan ekiplerimizi yapmaya başladık. Vatandaşlarımızı ekiplere davet ediyoruz. Askeriye ile çalışmalarımız başladı, onlarda zaten testlerini yaptırıp geldiler. Yeni dönem 116. Jandarma Er Eğitim Alayı'na gelen askerlerimizle de çok güzel çalışmalar yaptık. Sayıları azdı biraz daha geçen dönemlere göre onun için gerekli tedbirleri almamızla karşılıklı kendi komutanları ile gayet güzel bir iş birliği yaparak çalışmalar yaptık. Bağışçılarımız kanver.org üzerinden randevu alabilir. Kanver.org bizim resmi web sitemiz orada haftalık olarak çalışmalarımızı giriyoruz, çalışma günlerimiz ve saatlerimizde görünüyor. Kan bağış noktalarını işaretlediklerinde kan bağış noktalarının nerede, hangi saatlerde hizmet verdiğini görebilirler. Her hafta perşembe ya da en geç cuma günü bütün bir sonraki haftanın bütün çalışmalarını biz oraya giriyoruz. Haftalık olarak oradan Çanakkale Kan Bağışı Merkezi o gün nerede çalışıyor görebilirler. Bu da ilçelerde olan vatandaşlarımıza da yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu.
Kan merkezlerine de randevu sistemi geldi”
Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı olan Arzu Kırkpınar ise Corona Virüs ile beraber gelen yeni sistemden bahsetti. Kan merkezlerinde de hastaneler de ki gibi randevulu bir sisteme geçildiğini söyleyen Kırkpınar; “Yeni bir sistemimiz geldi. Artık hastaneler nasıl vatandaşlarımızın randevulu sistemi ile çalışıyorsa şimdi bizde de aynı sistem var. Kanver.org sitesinden randevu butonuna tıklayarak nerede kan bağışı yapmak istiyorlarsa bu merkez olabilir ya da sadece ekiplerimiz olabilir bunun için randevu alabiliyorlar. Randevu saatinde gelip kanlarını verebiliyorlar.” dedi.
Covid-19 geçirip iyileşmiş hastalardan alınan immün plazma ile hastalara tedavi uygulandığını söyleyen Arzu Kırkpınar, bu işlem hakkında şu bilgileri verdi: “İyileşen hastalarımız 60 yaşın kadar immün plazma bağışçısı olabiliyorlar. Fakat daha gençler tercih ediliyor. İmmün plazma da iyileşmekte olan hastalarda ilaç olarak, iyileşmelerini hızlandırıcı bir madde olarak kullanılıyor. Kan alınıyor, kanın plazması ayrılıyor. Aferez denen bir cihaz var, kan verir gibi uzanıyorsunuz ve kanınız alınıyor ve alet sizin plazmanızı alıyor ve kanınızı tekrar geri veriyor. Plazma kısmı hastaya ilaç olarak veriliyor. Bir çeşit ilaç yerine geçiyor ve tedavi edici bir amaçla kullanılıyor. Büyük merkezler immün plazma bağışı alıyor. Çanakkale’de de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi alıyor. Gerek görüldüğünde hastanın tedavisi için ve geçmiş olan hastaların listeleri hem İl Sağlık Müdürlüklerine hem de bizim kendi sistemimize düşüyor. Biz onlarla irtibat kurup plazma bağışına davet ediyoruz. Eğer uygunlarsa da randevularını oluşturuyoruz. Bu da Kızılay için farklı bir alan. İyileşmiş hastaların antikorlarını bu plazmayla beraber tedavisi gerekli görülen kişilere veriyoruz. Bunun için de Kızılay ve belli üniversiteler yetkilendirildi. Plazma bağışı da alındı ve yoğun bir şekilde çalışıldı. Süreç bitmedi, hala devam ediyoruz.”
Kan merkezinden alınan bilgiler çerçevesinde, tedbirler alındığı sürece kan bağışı yapılabilmekte, kan yoluyla virüs geçmemektedir. Çanakkale Kan Bağışı Merkezi Müdürü Muammer Eçier ve Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Arzu Kırkpınar, vatandaşların tedbirler konusunda bilinçli olduğu sürece merkezlerde kan vermeye gelebileceklerini, bu süreçte halen kana ihtiyaç duyan kişiler olduğunu iletti.
Hasan Sami Er