Kamu bankalarının kredi faiz oranlarını birinci elde 0.64, ikinci elde 0.74’e düşürmesi Çanakkale’de emlak piyasasını çok fazla hareketlendirmedi. Çanakkale’de hizmet veren emlakçılar ayrıca var olan konutların talebe yetmediğini, olan konut sahiplerinin de fiyatları çok fazla arttırması nedeniyle konut piyasasında bir hareketlilik yaşanmadığını söyledi.

Konut kredi faizlerinde ki bu düşüş ve 15 yıla kadar vadeli seçenekleriyle ev satışlarında büyük artışlar yaşanacağı öngörülüyordu.
 
“Piyasadaki inşaat maliyetleri yüksek”

Emlakçı Vedat Tutan, konut fiyatları, kredi faizlerinin düşmesiyle, şu an da mevcut olan konut ihtiyacı talebi karşılamadığını belirterek, “Piyasadaki inşaat maliyetlerinin yüksek olması piyasayı sıkıştırdı. Çanakkale’de zaten imara geniş alanımız yok. Belirli alanlarda yüzde, kat karşılığı genelde müteahhitlerin düşündükleri, tasarladıkları projeler var. Müteahhitlerle kat karşılığı mal sahiplerinin sözleşmeleri çok yüksek, müteahhitler dolayısıyla konut yapmaktan geri çekiliyorlar çünkü maliyetler yüksek, ‘bana mal ettiğin rakamlarla satış yapamam’ diyor. Bu kredi faizlerinin düşük olduğu zamanlar bu şekildeydi. Faizler düşünce piyasada konut sıkıntısı oldu, satılacak konut yok. Yani yeterli değil, talepleri karşılayamadı. Karşılayamayınca mevcut olan konutların sahipleri de haklı olarak rakamları arttırdılar. Konut fiyatları artışında belirli bir oran veremem ama bu artışlar mevkilere göre değişiyor. Mesela merkez de ki bir dairenin üzerinde konulan bir rakamla, dışta kalanların farklı. Bugün merkezde, Hasan Ali Yücel Lisesi çevresinde 4+1, yaklaşık 200-225 metrekarelik dubleks bir dairenin fiyatı 450-500 bin lirayken şu an 675 bin liraya kadar çıktı. Ben şaşırdım kaldım, bu bana göre olmayacak bir rakam. Yukarıda mesela Cevatpaşa İlköğretim Okulu’nun çevresinde bir firmanın yapmış olduğu siteler var. Orada 165-170 metrekarelik 3+1 dairelere de 600 bin lira civarında fiyat söylüyorlar. Bunu kim alıyor bende bilmiyorum. Şu an da konut üretimi olmadıktan sonra piyasa oturmaz. Virüsten dolayı kira fiyatlarında bir artış hissetmedim” dedi.

“Konut fiyatları yüzde 15 civarında yükseldi”
Emlakçı Osman Ünlü de faizlerin yükselmesinin vatandaşı pek de memnun etmediğini, konut sayısının azlığından dolayı artan fiyatların bir süre daha bu artışta devam edeceğini öngörüyor.  Ünlü; “Kredi faizlerinin düşmesi vatandaşı pek memnun etmedi. Çünkü konut fiyatları %15 civarında yükseldi. Fakat bu furya biraz daha gideceğe benziyor çünkü yeni yapılan konut yok. Çok inşaat firması batmış durumda olduğu için yapılan konut sayısında büyük düşüşler var. Bu kredilerin düşmesi piyasada bir canlılık yarattı, millet bu düşük faizle konutumu alayım diye düşündü. Sıfırla ikinci el arasında dediğiniz zaman ben ikinci eli tercih ettiriyorum. Çünkü sıfır konutlarda fiyatlar çok şişik” şeklinde konuştu.

Özel Haber: Dilvin Altıkardeş