Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Abdullah Deniz ve Meclis üyelerinin katılımları Borsa Konferans Salonunda toplandı.
 
Çanakkale Ticaret Borsası Meclisine Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga ve Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya onur konuğu olarak katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Abdullah Deniz öncelikle hububat sezonunun ilimize, ülkemize hayırlı olmasını bol ve bereketli bir hasat dönemi geçirilmesi dileklerinde bulundu. Başkan Deniz, “Çanakkale Ticaret Borsası olarak üyesi olduğumuz Ulusal Hububat Konseyimizin raporu yayınlandığını belirterek Türkiye 1 Ekim 2019-30 Nisan 2020 arası uzun yıllar ortalamasına göre, % 6 düşük yağış almıştır. Genel olarak yağış dağılımı dengeli olmuştur. Bu süreçte aşırı bir değişim olmazsa Türkiye buğday rekoltesi 20.1 milyon ton olarak öngörülmektedir” dedi.
 
Bölge ile ilgili de bilgiler veren Deniz “Bu üretim yılında 1 Ekim 2019-30 Nisan 2020 döneminde 379 mm yağış düşmüş, 510 mm olan uzun yıllar ortalamasının % 28 altında gerçekleşmiştir. Bu yedi aylık dönemde özellikle Çanakkale’nin Batı ve Tekirdağ’ın Güney kesimlerindeki yağış azalışı dikkat çekici boyutta olmuştur. Meriç-Ergene Havzasının son 40 yılın en düşük yağışını aldığı görülmüştür. Sonbahar yağışlarının düşük olduğu bölgede, kış yağışlarının da uzun yıllar ortalamasından düşük olduğu (% 14) dikkati çekmiştir. Yağış düşüşü marta ayında çok daha belirgin olmuş, bu ayda uzun yıllar ortalamasından % 33 daha düşük yağış kaydedilmiştir. Bölgede Nisan yağışları normaller civarında gerçekleşmiştir. Özellikle Trakya’nın batısında yüksek yağışlar görülmüştür. Edirne son 23 yılın en yüksek yağışını almıştır. Mayıs ayının ilk haftasında da bölgede yüksek yağışların kaydedilmesi dikkat çekmiştir. Nisan ayı ve Mayısın ilk haftasındaki bu gelişmeler bölgede rekolte beklentisini yükselmesine neden olmuştur. Bölgede sonbahar mevsiminde başlayan, kış aylarında devam eden ve martta daha yüksek düzeyde bir kuraklık görülmüştür. Ancak Nisan ve Mayıs ayının ilk haftasında özellikle bölgenin buğday ambarı olan Trakya kesimindeki yüksek yağışlar dikkate alındığında bölgede buğdayda uzun yıllar ortalamasına yakın bir üretim (% 3 düşüş) beklenilmektedir” dedi.
 
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında, “Gerek Bakanlığımız gerekse Çanakkale’deki Müdürlüğümüz olarak sektörün gelişimine üretimine her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ifade ederek, sektörümüzün değerli mensuplarına başarılar diliyor, yeni hasat döneminin hayırlı ve bol kazançlı olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı. İl Müdürlüğü olarak Süne Mücadelesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Karadağ geçen yıl 1 milyon yüz bin dekarlık hububat alanında survey çalışmaları yapıldığını, 496 bin dekarlık alan için ilaçlama kararı verildiğini, bu yıl 27 Nisanda 90 kişilik 21 ekip ile sahaya indiklerini süne popülâsyonunda %10’luk düşüş tespit ettiklerini, 500 bin dekarlık alanda ilaçlama kararı aldıklarını köylerimizin ilaçlamalarının büyük çoğunluğunu tamamladıklarını en son yağışlarının olması nedeniyle çok az bir alanda ilaçlamaların daha devam ettiğini belirtti.
 
“BİR YOL HARİTAMIZ OLMASI GEREKİYOR”
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen ise konuşmasında şunları söyledi;  “Tarım Bakanımız, Rıfat Başkanımız ve 365 oda ve borsa başkanımızın katılımıyla 5 saate yakın bir toplantı gerçekleştirdik. Tarım ve Orman Bakanlığının bana göre her zaman dinamiklerini koruyan Türkiye’nin en büyük Bakanlığı. Hakikaten popülasyon olarak birçok insanı ilgilendiriyor. Özellikle benim bugünkü toplantıda size aktaracağım konular; markalaşmanın yolunun coğrafi işaretten geçtiği hususu. Hakikaten şu an Ülkemizde tescil edilmiş 204 coğrafi ürünümüz ve süreci devam eden 300’ün üzerinde ürünümüz bulunduğu, yapılan bir araştırmada ülkemizde 2 bin 500 civarında ürünün coğrafi işaret tescili alabilecek bir potansiyel taşıdığı belirtildi. Bunların takip mekanizması ile ilgili çok ciddi boşluklar olduğu ve bunun belli bir dönemden sonra iş büyüdükçe haksız rekabete yol açtığı ve bu konuyla ilgili her ilin kendi aldığı coğrafi işaretle ilgili kendi otokontrol mekanizmasının kurulmasıyla ilgili çalışmalar yapılması gerekmekte. Bu da bizim İl Müdürlüğümüzün, Ziraat Odamızın, bizim gibi Oda ve borsaların gündeminde olması gereken bir konu. Bir yol haritamız olması gerekiyor. Bunu gündeme almamız gerekiyor. Bu oluşumda Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz çatısı altında gerçekleşmeli. Diğer bir konu gündemde olan Gıda İhtisas OSB’leri. Birçok İl Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması ile ilgili müracaatlarını yapıyor. Kaynaklar belli bu kaynakların bölünmemesi lazım bizde bu konuda Sayın Milletvekilimiz Bülent beyin desteğiyle yola çıktık ve ciddide yol kat ettik. Bizde şunu önerdik; önce yarım kalan Gıda İhtisas OSB’lerinin tamamlanmasını rica ediyoruz dedik. Bizim Çanakkale ili olarak da bu en önemli ikinci öncelikli gündem maddemiz olması gerektiğine inanıyorum. Üçüncü konu ise desteklemelerin önceden açıklanması ve ödemelerin zamanında yapılması, mümkünse peşin olarak yapılması. Fakat Bakan bey ise bu konuda, bunun mümkün olamayacağını söyledi. Desteklemeleri ürünün rekoltesine, kalitesine göre yapıldığı, sadece Türkiye’ye değil, Dünyaya da bakıldığı, ayrıca enflasyon rakamlarına bakıldığı ve ona göre desteklemelerin oluşturulduğunu, çiftçiyi mağdur etmemeye çalıştıklarını belirtti.”
 
Başkan S.Kaya Üzen bu zor süreçte, bakanlık ve TOBB'un birlikte 2 önemli projeyi hayata geçirdiğine değinerek, “Önce, DİTAP projesini ülkemize kazandırdık. Sonra da giderek büyüyen bir soruna dönüşen gıda kaybını ve israfını önlemek üzere harekete geçtik. Gıdanı Koru Kampanyası'nı başlattık. Sektörümüzün daha hızlı büyümesi için 365 oda ve borsamızla birlikte çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise tarım sektörünün çok geniş bir alanda faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek çok dinamik olduğunu ve ciddi de sorunları da olan bir sektör olduğunu kaydetti. Geçmiş yıllarda sorun olan bir konunun sorun olmaktan çıkabildiğini, günümüzde sorun olarak görmediğimiz bir konunun önümüzdeki günlerde sorun olarak karşılarına gelebildiğini belirtti. Kaya; “Devletin millet için var ettiği kurumlar burada sahada aktif şekilde rol almaları gerektiğini vurguladı. Tarımda suyu talep ettiğimiz kurum başka, hasta olunca hastalıkla ilgilenen kurum başka, ürünü sattığımız devletimizin başka kurumu, tarım dediğimizde sorunları daha çabuk çözmek için bu kurumların yönetimsel olarak bir arada olmalarının birbirlerine sinerji yaratmalarının çok kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu. Ziraat Odası COVİD-19 sürecinde İl Müdürlüğü ile sürekli bir arada olduklarını belirterek, yaptıkları çalışmalar ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
 
Toplantıda hayvan hastalıklarının tespiti için gerekli analizlerin bölge laboratuarlarında yapılmasının ilimize yarattığı sıkıntılar, toprak analizleri ile ilgili üreticilerin yaşadığı sorunlar, çeltik ekim alanları, sulama kayıpları ve kapalı sistem sulamaya geçilmesinin önemi, gibi konular üzerinde duruldu. Sahada aktif çalışan mühendislerin öneminden bahsedilerek geçmiş yıllarda bakanlığın projesi olan her köye bir tarımcı projesinin öneminden bahsedildi. Toplantıda ayrıca, Erdem Karadağ Kovid-19'un başladığı ilk günden itibaren tarım alanında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verilerek Mevsimlik işçiler ile ilgili yapmış oldukları çalışmaları ve yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75’ini hibe edildiğini Çanakkale’de kuru fasulye hibe desteklerin dağıtıldığını belirtti. Toplantı Borsa Meclis Üyelerinin sorularının cevaplanması ile son buldu.


Kaynak: Haber Merkezi