Korona virüs nedeniyle bir süredir ibadete kapalı olan camiler, haftalar sonra Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı.

 Tüm dünyada etkili olan yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında cemaatle ibadete ara verilen camiler, normalleşme süreciyle birlikte gerekli tedbirler alınarak yeniden ibadete açıldı. Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de Cuma Namazı mesafeli olarak kılındı. 74 gün sonra yeniden açılan camiiler cemaatine kavuştu. Normalleşme süreciyle birlikte gerekli tedbirler alınarak yeniden ibadete açılan camiiler, dün kılınan ilk Cuma Namazı ile cemaatine kavuştu.  Önceki gün Kabine Toplantısı’nın ardından normalleşme süreci hakkında bilgiler aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türkiye’de  dün uygulanan tedbirlerin ardından 74 gün sonra ilk Cuma Namazı cemaatle kılındı. Corona Virüs nedeni ile alınan önlemler kapsamında, 16 Mart’ta salgının yayılmasını önlemek amacı ile kapatılan camiler, Ramazan bayramı dahi 74 gündür kapalıydı. Normalleşme süreci ile yeniden açılan camilerde ilk Cuma Namazı kılındı.

 CAMİLER DEZENFEKTE EDİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Normalleşme  açıklamalarının ardından Cuma Namazı için Camilerde hazırlıklar başlatıldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de cemaate hazır hale getirilen camiler ilk olarak dezenfekte edildi. Çanakkale Belediyesi, salgın hastalık riskine karşı alınan önlemler kapsamında kent genelinde çalışmalarını tüm hızı ile sürdürürken, alınan karar kapsamında Camiler de dezenfekte edildi.  Belediyeye ait Ekipler, cami içlerinde ve bahçelerinde gerçekleştirdiği dezenfeksiyonun yanı sıra, açık alanlarda da genel temizlik çalışması gerçekleştirildi.  Dezenfekte çalışmalarının yanı sıra Çanakkale Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından da vatandaşların kişisel hijyenlerine yönelik el dezenfektan sıvıları da cami girişlerine yerleştirildi.

VATANDAŞLARA SECCADE DAĞITILDI
Camilerin cemaatle kılınabilecek namazlara açılmasının en önemli kurallarından biri de sosyal mesafe oldu. Salgın nedeni ile Camilerin bahçesinde kılınan Cuma namazı öncesinde sosyal mesafe kuralına göre vatandaşların namaz kılacağı yerler işaretlendi.  Kurallarda belirtildiği gibi WC’le ve abdesthaneleri kapalı tutulan Camilere vatandaşlar evlerinde aldığı abdestlerle geldiler. Cami girişinde görevliler tarafından ise vatandaşlara tek kullanımlık seccadeler verildi.  Sosyal Mesafenin belirlendiği camilerin avlılarında belirlenen alanlara yerleşen vatandaşlar Cuma namazını eda ettiler.

HUTBE’NİN KONUSU CAMİLERİN AÇILIŞI OLDU
Corona virüsü nedeni ile 74 gündür kapalı olan Camilerin ilk Cumasının Hutbesinde konu da Cami ve Korona Virüs oldu. Diyanet İşleri tarafından hazırlanan ve 81 İlin tüm cami imamları tarafından okunan hutbede şu sözler yer aldı “ Cuma günü müminlerin bayramıdır ve bu bayram Asr-ı Saadetten bugüne en güzel hâliyle camilerde, cemaatle kutlanır. Yeryüzünde Allah’ın mescitlerindeki huzur ve güveni başka hangi mekân sağlayabilir? Tevhidle çarpan yürekler vahdetle secdeye varırken, bu kardeşliğin sevinci başka nerede yaşanabilir? Umut ve inanç, teselli ve teslimiyet, muhabbet ve samimiyet başka hangi ortamda böylesine güçlenebilir? Camiden ilim ve hikmet alınır; edeb ve ihsan yayılır. Ezan-ı şerifler yediden yetmişe müminleri birlik ve beraberliğe çağırır. Şükürler olsun bu çağrıya uyduk. Özlemle, hasretle bugünü bekliyorduk. Şimdi vuslat zamanı. Hislerimizi anlatmaya kelimeler kâfi değil! Vakit, Rabbimize kulluğumuzu, şükrümüzü, duamızı ve niyazımızı arz etme vaktidir. Aziz İstanbul’un kapıları 29 Mayıs 1453 günü muazzam bir fetihle İslam’a ve şanlı medeniyetimize açılmıştı. Ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz. Salgın hastalık sebebiyle bir süredir kapalı olan camilerimizin kapıları da yine bugün aziz milletimize ve değerli cemaatimize açılıyor. Fethin coşkusu ile camilerimize kavuşmanın sevincini bir arada yaşıyoruz. Bu büyük nimetin kıymetini bilelim. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Tedbirlere hassasiyetle uyalım. Şimdi inşallah Cuma namazının farzını kılacağız. Ardından birbirimizle musafaha etmeden, fizikî mesafeye dikkat ederek ve görevlilerimizin yönlendirmelerine uyarak buradan ayrılacağız. Cuma namazının sünnetini evlerimizde kılacağız. Cenâb-ı Hak ibadetlerimizi kabul buyursun. Bizleri bu salgın hastalıktan en kısa zamanda kurtarsın” ifadeleri yer aldı.
Hutbenin ardından kılınan iki rekaatlık Cuma Namazının ardından salgın nedeni ile sünnetler kılınmadı. Duaların okunmasının ardından ilk Cuma Namazı tamamlanmış oldu.

Dilvin Altıkardeş