Çin’in Wuhan Kentinden başlayan ve dünyaya yayılan Corona Virüs nedeni ile her yıl 3 milyondan fazla yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı salgın nedeni ile kapılarını kapatmıştı. Normalleşme süreci ile 1 Haziran’da kapılarını yeniden açmaya hazırlanan Alan Başkanlığında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, her türlü hazırlıkları yaptıklarını, Cumhurbaşkanı ve Bilim Kurulunun açıklayacağı kurallar çerçevesinde ziyaretçilerini karşılamaya hazır olduklarını belirtti.

Her yıl 3 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı bünyesindeki şehitlikler, kaleler, müze ve simülasyon merkezi  Corona Virüs nedeni ile ziyaretçilere kapatılmıştı. 11 Mart’ta ülkemizde görülen vakanın ardından alınan tedbirler kapsamında  ziyaretçilere kapılarını kapatan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, son günlerde düşen vaka sayısı ve ölüm oranlarının ardından adım adım atılan normalleşme planı kapsamında 1 Haziranda ziyaretçilerine kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor.  Normalleşme süreci ile ilgili açıklama yapan ve Alan Başkanlığnında sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgiler veren Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir “Alacağımız tedbirler Bakanlar kurulundan sonra daha da netleşecek. Hem Bakanlar Kurulu hem de Bilim Kurulunun daha sonra alacağı kararları bekliyoruz. Şu anda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. Ama net kurallar için Bakanlar kurulunun açıklamasını bekliyoruz. Bir kabine toplanacak ve kararlar alınacaktır muhtemelen ve bu anlamda biz de daha net uygulamalarımızı gerçekleştirmek için bunu bekliyoruz” dedi.

Majestic Gemisi Dalışı Yaz Ortasında Olacak
Karadaki tarih kadar denizin altında da önemli batıklara ev sahipliği yapan Çanakkale Boğazı, Tarihi Alan Başkanlığının girişimleri ile dalış turizm için önemli adımlar atılmıştı. Atılan adımlardan birisi de Çanakkale’nin dalış turizminin kapısını aralayacak olan H.M.S Majestic Zırhlısı'na dalış programı olmuştu. 27 Mayısta ilk dalış yapılacağı planlanan Majestic dalışı Corona Virüs nedeni ile ertelendi. Kesin tarihi belli olmayan dalış için ilk olarak Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı’ndan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “H.M.S Majestic Zırhlısı'nın batırılışının 105. yıldönümü. Geçen zamana rağmen savaşın azameti, karada olduğu gibi denizin derinliklerinde de halen okunuyor. Şimdi; dalgıç takip sistemleri, işaret şamandıraları, tekne bağlantı tonozları, iskeleler ve daha fazlası ile batıklar meraklıları için hazırlanıyor. Her ne kadar COVID19’un gölgesinde olsa da  ‘Gelibolu Tarihî Sualtı Parkı’ çok yakında meraklılarına kapılarını açacak. Sağlıklı günlerde hepinizi Çanakkale’ye bekliyoruz” ifadeleri yer aldı.
27 Mayısta ilk dalışın yapılacağı planlanan tarihi gün ile ilgili Alan Başkanı Kaşdemir ise yaptığı açıklamada “Süreç nedeni ile buraya gemi gelemedi. Ama çok fazla bir gecikme olmasa bile, normalleşme ile beraber bu yaz oraya bir dalış gerçekleştireceğiz inşallah.  Dalış ile beraber süreci başlatmış olacağız.  Belki de tanıtım ve kampanya işini bir iki ay ertelemiş olacağız” dedi.

“Biz hazırız”
Tarihi Alanda ziyaretçileri karşılamak için her türlü hazırlıkları yaptıklarını belirten Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, sadece hükümet tarafından yapılacak yeni açıklamaları beklediklerini belirterek, “İçinde bulunduğumuz süreçte Türkiye ve Dünya ne kadar normalleşecekse, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı da o kadar normalleşecek. Biz, gelen ziyaretçiyi karşılama noktasında her türlü hazırlığımız yaptık. Uyarı levhalarımızı, sterilizasyonlarımızı, personelimizin eğitimini verdik ve hepsinde hazırız şu anda. Tabii ki buradaki işlerimizi hükümetimizin alacağı kararlar ile de yapacağız.  Ama biz hazırız. Çalışmalarımızı tamamladık. Hükümetin açıklayacağı tüm kurallara karşı hazırlıklıyız sadece Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını bekliyoruz” dedi.

“Simülasyon merkezi açık olmayacak”
Çanakkale savaşlarının sanal ortamda aktarıldığı ve ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği alanlardan biri olan Simülasyon Merkezinin açık olup olmayacağı ile ilgili de bilgi veren Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, kapalı alanların risk taşıdığına dikkat çekerek “Kabatepe’de simülasyon merkezimiz var, iki katlı da müze salonlarımız var ve simülasyon odalarımız var. Netleştiremediğimiz ve öngördüğümüz müzelerle beraber, 40-50 kişinin bir arada bulunduğu o kapalı alanların ziyaretini erteleyebiliriz. Çünkü virüsün yayılmasında orası sıkıntılı olabilir. Yani burada alacağımız her kararda öncelik insan sağlığına yönelik olacak. Yani, insan sağlığı, Bilim Kurulu kararları, Cumhurbaşkanlığı kararları Tarihi Alan Başkanlığı olarak alacağımız kararlarda etkili olacak. Sadece Tarihi Alan Başkanlığı’nın kararları olmayacak” dedi. 

Ogün İnal