Corona Virüs salgını sonrası ibadete kapatılan camiler bugün açılıyor. Çanakkale’de hazırlıklar kapsamında Merkez Tıflı Camii’nin avlusunda sosyal mesafe kurallarına göre çizilerek cemaatin namaz kılacağı noktalar belirlendi.

Salgın nedeniyle aylardır cemaatle Cuma namazı kılamadıklarını belirten Merkez Tıflı Camii İmamı Hasan Kantar cemaatle sosyal mesafe kurallarına uygun ibadet gerçekleştireceklerini kaydetti. Kantar, “Heyecanlı bir bekleyiş içindeyiz. Üç aydır camilerimiz kapalıydı, fiziki mesafeye uyarak ibadete açılacağız. Vatandaşlarımızdan sosyal mesafeye uymalarını, abdestlerini evde almalarını, maske takmalarını ve camide tespih çekmeden ibadetlerini gerçekleştirmelerini istiyoruz.  Nafile namaz, sünnet kılmadan, Cuma’nın farzını kılarak, belli bir zaman ibadetlerimizi açık alan ve avlularda gerçekleştireceğiz.  Bu şekilde de olsa cemaatimiz ile bir araya gelebilecek olmanın sevinci içindeyiz.  Çanakkale Hıfzıhsıhha ve Bilim Kurulu’nun alacağı kararlar doğrultusunda değişiklikler olursa süreç içinde uygulayacağız. Öğlen ve ikindi namazlarımızı caminin içinde fiziki mesafeye uyarak kılabileceğiz.  Bu uzun süreden beri beklediğimiz bir şeydi, bu konuda Rabbimize şükrediyoruz” dedi.

“Camimizin içi, dışı dezenfekte edildi”
Camiler genelinde alınan tedbirleri de anlatan İmam Hasan Kantar, “Camimizde dün iç ve dış olmak üzere dezenfekte edildi. Girişlere belediyemiz tarafından dezenfektan konuldu.  Vatandaşlar abdestlerini evde kılacak, maske konusunda belediyeden de destek verilir diye bekliyoruz.  Vatandaşlarımızdan unutanlar için ise bize seccade verildi, onları vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“Avluda işaretlemeler yapıldı”
Fiziki kurallarına uygun ölçümlemelerin ve işaretlerin de yapıldığını belirten İmam Kantar,  “Sprey boyalarla işaretlerimizi koyuyoruz, vatandaşlarımızın seccade koyacağı alanlar belirleniyor. Onun yanında bahçemizi temizledik, hummalı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Derneğimizin katkısı ile bunları yapıyoruz” dedi. 

“Beş kişilik komisyon kurduk”
20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların kısıtlamasının devam ettiği için tahmin edilen kalabalığın üstünde olunursa yapılacakları da anlattı. Kantar, “Beş kişilik komisyon oluşturduk. Denetim yapılacak. Biz namaz kıldırırken, onlar da önlem alacaklar, bu isimleri müftülüğümüze bildirdik” dedi.

“Vatandaşlarımız kurallara uyarsa bu sıkıntılı süreci atlatırız”
Normalleşme süreci ile ilgili düşüncelerini de aktaran Kantar, “ Sosyal insanız, Devletimizin yetkilileri bunu bu şekilde öngörüyorlar, tabii insanız hayat devam etmek zorunda. Yaşamak zorundayız, umuyoruz ki insanlarımız Bilim Kurulu’nun uyarılarına uyarak yeni bir sıkıntı oluşmadan atlatırız, dualarımız halkımızın, insanlarımızın bu süreçten çıkmasıdır” diye konuştu.  

Özel Haber: Mine Tarım