Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törenin ardından parti adına çelenk sunumu yapıldı.
 
Düzenlenen törene CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanvekili Doğan Ateş, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve CHP kadın ve gençlik kolları üyeleri katıldı. Cumhuriyet Halk Partililer tarafından düzenlenen ikinci tören CHP çelenginin Atatürk Heykeli’ne sunulması ile sona erdi. Tören öncesinde Corona Virüs nedeni ile sosyal mesafeye’ de dikkat edildiği gözlerden kaçmadı.

“19 MAYIS’TA YAKILAN MEŞALE GENÇLERE EMANET EDİLDİ”
Törenin ardından CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ın İstanbul’da olması nedeni ile İl Başkanvekili görevini alan Doğan Ateş  günün anlam ve önemini belirten konuşmasında,  “101. Yıldönümünü kutladığımız Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Programına hoş geldiniz.  Bilindiği gibi bu sene Corona Virüs salgını nedeni ile 19 Mayıs törenlerimizi ülke çapında sınırlı bir katılımla yapmak zorundayız. Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının Samsun’dan başlattıkları kurtuluş ve bağımsızlık harekatı sonucunda kurdukları tam bağımsız Türkiye Cumhuriyetini korumak ve yaşatmak, başta gençliğimiz olmak üzere hepimizin görevidir. 19 Mayıs 1919’da başlatılan Mücadelede kurtuluş meşalesini Samsun’dan yakarak başlatanlar, yaktıkları meşaleyi gençlere emanet ederek, aydınlık bir geleceği de teminat altına almışlardır. Dün olduğu gibi bugün de Cumhuriyet Halk Partisi olarak, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı, bağımsızlığı, birliği, kardeşliği, laik Cumhuriyeti ve sosyal Hukuk devletini savunmaktayız. Cumhuriyetimizin kazanımlarının yok edildiği, bireyin özgürlüklerinin kısıtlandığı, ulusal birlik ve beraberliğimizin tartışılır hale geldiği günümüzde, görev ve sorumluluğumuzun bilincindeyiz.  Tüm ulusumuzun ve gençliğimizin 101. Yıl dönümünü kutladığımız  Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

 “Mustafa Kemal’i ve Cumhuriyeti yok etmek isteyenlere karşı en büyük hareketi yapması gerekenler gençlerdir”
Törende günün anlam ve önemi konusunda görüşlerini açıklayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da,  “Bugün çok önemli iki gün bir tanesi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz. 19 Mayıs’ta ülkenin bağımsızlığı için Mustafa Kemal ve silah arkadaşları Samsun’a çıkmıştır. Bu önemli tarihten sonrada ülkenin bağımsızlığı için mücadeleyi başlattılar. Bugün aynı zamanda Kadir Gecesi.  Bu da güzel bir tesadüf. Bu vesile ile herkesin tüm İslam aleminin Kadir Gecesini kutluyorum. Tabii bir ülkenin bağımsızlığını elde etmek için Mustafa Kemal’in başlatmış olduğu hareket bir halk hareketidir. Bu hareketin bir halk hareketi olmasının başlangıcı Çanakkale’dir. Çanakkale savaşlarında Mustafa Kemal lider olarak, askeri bir lider olarak ortaya çıktı ve bu savaşı şehitlerimiz ile diğer komutanlarımız ile birlikte kazanmamızı sağladı. Daha sonra Mustafa Kemal’in bu zaferdeki tanınmışlığı ve ona duyulan güven, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktıktan sonra Anadolu’ da da halkın desteğini ve inancını almayı sağladı. Samsun’dan sonra Amasra, Sivas ve Erzurum kongreleri daha sonrada Millet Meclisinin açılması ile meclisinde aldığı karar doğrultusunda başlatılan istiklal savaşını kazanmamız ile bağımsız bir ülkeye kavuştuk. Bu olayların başlangıcı 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmış olmasıdır. Onun niçin bu bayramı kutluyoruz. Tabii bir başka güzelliği de bu ülkenin geleceğini, bizim de geleceğimiz olduğunu  ifade ettiğimiz gençlere armağan edilmesi  çok anlamlı bir hediye gençlerimiz için. Gençlerimizin bunun değerini ve kıymetini çok iyi bilmesi lazım. Gençler “Neden bize bu bayram hediye edildi?” sorusunu çok iyi araştırması ve yorumlaması lazım. O günkü şartları çok iyi öğrenmeleri gerekir. Mustafa Kemal’in 19 Mayısı gençlere hediye etmesi duygusal bir karar değildir. Bilinçli aldığı ve gençlerin onun başlattığı devrim ve yenilikleri sürdüreceğinden emin olduğu için aldığı bir karardır. Dolayısı ile her Türk genci Mustafa Kemal’in bu anlayışını özümsemek zorundadır. Mustafa Kemali ve Cumhuriyeti yok etmek isteyenlere karşı en büyük hareketi yapması gerekenler gençlerdir. Biz de gençlerimize güveniyoruz. Hepimizin özelliklede gençlerimizin bayramı kutlu olsun. Bu sene gençlerimiz kendilerine hediye edilen bayramı doya doya yaşayamıyorlar ama bu akşam ( 19 Mayıs 2020) saat 19.19’da balkonlarımızdan İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan okuyacağız. Bu duyguları köreltmemek için elimizden geleni yapıyoruz” İfadelerine yer verdi.

“ÇANAKKALE İLK KEZ RAMAZAN BAYRAMINDA SOKAĞA ÇIKAMAYACAK”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Ramazan bayramında getirilen 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının Corona Virüs sürecinde Çanakkale’de ilk kez uygulanacağına dikkate çekerek Çanakkalelilerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı ayrıca Tüm İslam Aleminde Kadir Gecelerinin mübarek olması temennisinde bulundu. Gökhan açıklamasında şunları söyledi: “Çanakkale Ramazan Bayramı’nda Corona Virüs sürecinde bir ilki yaşayacak. Tüm Türkiye’ de Arife günü dahil dört gün sokağa çıkma kısıtlaması var. Özellikle insanlarımız dini bayramlarımızda daha çok duygusallaşırlar ve mutlaka büyüklerini ziyaret etmek el öpme, mezarlık ziyareti gibi çeşitli etkinliklere katılmak isterler. Azalmakta olan Corona Virüs sayısının yeniden yükselmemesi için bu dört günü Ramazan Bayramını maalesef evlerimizde geçirmek zorundayız. Yapacak bir şey yok. Bu tedbirleri almamız lazım. Umarım Corona Virüs süreci tamamen sona erer, normale döner bayramlarımızı bundan sonraki süreçte büyüklerimiz ile kutlarız onlara gideriz ellerini öperiz. Bu vesile ile de yaklaşan Ramazan Bayramını da kutluyorum” dedi.

Ogün İnal