19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Corona Virüs nedeni ile az sayıda protokolün katılımı ile Cumhuriyet Meydanında gerçekleşti.
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlen tören Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edildi. Törene AK Parti Çanakkale Milletvekili Julide İskenderoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, AK Parti Merkez ilçe Başkanı Yıldıray Ölçek, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural şehir dışında olması nedeni ile törene katılamazken,  MHP İl Başkanı Ali Tuğrul Yıldırım, CHP Merkez ilçe Başkanı Ali Uyanık katıldı.

Corona Virüs nedeni ile sosyal mesafeye dikkat edilen törende ilk olarak Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çelengi, İl Müdürü Aziz Sinan Alp tarafından Atatürk heykelinin önüne kondu. Çelenk töreninin ardından Başka Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından da İstiklal Marşı okundu. Törenin sona ermesinin ardından AK Parti grubu ile CHP grubu bir süre Cumhuriyet Meydanı’nda sosyal mesafeye de dikkat ederek sohbet etti.  Siyasi görüşü farklı olan iki gurubun bu sohbeti özlenen görüntüler olarak değerlendirildi.

“Saygı ve minnet ile anıyoruz”
Tören sonrasında günün anlam ve önemi ile ilgili açıklama yapan AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, “Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı ve bir gemi dolusu vatanseverin milli mücadele ateşinin nasıl Anadolu’ya yayıldığı temsil eden 19 Mayıs 1919 gününü bir bayram olarak Türk Gençliği’ne armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını Minnet ve sevgi ile yad ediyoruz.  Pandemi nedeni ile buruk kutladığımız bu günü ilerleyen zamanlarda daha güzel kutlarız inşallah” dedi. Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’ da yaptığı açıklamada, “Öncelikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bugün anlamlı bir güne ve ben bu anlamlı günde Çanakkale’den Samsun’a selam olsun diyorum. 19 Mayıs 1919 Cumhuriyet tarihimiz için çok önemli bir gün.  Gazilerimizin, şehitlerimizin bu toprakları bize vatan kılması için canlarını nasıl feda ettiklerini bugün bir kez daha anlıyoruz ve ona göre çalışıyoruz.  Ülkemizi ve bayrağımızı daha ileriye taşımak için başta son dönem silah sektöründe yapılan işlerimiz SİHA’larımız, İHA’larımız, milli ve yerli helikopterlerimizle bu ülkenin güvenliği için en kadar önemli olduğunu gördük. Ayrıca sağlık alanında yapılan bütün çalışmalarla önemli bir yere geldik. Üstelik geçtiğimiz Cumartesi günü son kulesini yerleştirdiğimiz 1919 Çanakkale Asma köprüsü ile ulaşımda da görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.  Yaşanan zorlu süreçte basın mensuplarımız da çok yoğun çalıştılar. Evde kalan vatandaşların bizimle, hükümetle, bakanlarla bütün  bağ basın mensupları üzerinden sağlandı.  Bu bağlamda basın mensuplarına teşekkür ederim” dedi.

CHP ‘ LİLERDEN ORTAK VURGU: “GENÇLER TÜRKİYE CUMHURİYETİNE SAHİP ÇIKACAK”
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan da 19 Mayıs nedeni ile yaptığı açıklamada “Bugün anlamlı iki günü bir arada yaşıyoruz. Bugünün anlamı ise 19 Mayıs olması.  Atatürk’ün Samsun’a ilk adım atmış olduğu gün.  Bu gün Türkiye Cumhuriyeti için çok değerli bir gün.  Atatürk bu önemli günü gençlere armağan etti. Geleceğimiz olan gençler Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkacak” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de günün önemine binaen yaptığı açıklamada, “19 Mayıs’ta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşları Bandırma Vapuruna bindiklerinde Bağımsızlık ve özgürlüğe giden Milli Mücadele başlamıştı.  Samsun’dan Anadolu’ya atılan ilk adımda, aslında yeni bir devletin doğuşunun ilk adımıydı. Bu yüzden Türkiye Cumhuriyetinin temelinde, bu milli mücadele ruhu vardır.  Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi vardır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarına çok şey borçlu olduğumuzu hiçbir zaman unutmayacağız. Onları büyük bir saygıyla, minnetle anıyoruz. Atatürk, gençliğe emanet etti yurdu. Biz de inanıyoruz ki gençler, Cumhuriyeti koruyacak, yüceltecek ve demokrasi ile taçlandıracak” dedi.     

Ogün İNAL