Corona Virüs nedeniyle kapanan okulların ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Normalleşme süreci beklendiği şekilde devam ederse okulları 1 Haziran'da açarız" dedi. Okulların açılış tarihine ilişkin yapılan açıklamayı ve LGS’ye hazırlanan öğrencilerin sınav süreci ile ilgili netleşmeyen durumu İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Eğitim İş Çanakkale Şubesi Ahmet Mantaş, “1 Haziran’da okulların açılması intihar olur. Virüs salgınının fitilinin ateşlenmesi demek olur ”diye konuştu.
 
Mantaş Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların açılması ile ilgili Temmuz ve Ağustos ayını değil de, Eylül ve Ekim ayını baz almasının daha doğru olduğunu olduğunu ifade ederek, 1 Haziran tarihinde açılmasının riskli olacağını, salgın sürdüğü için bir çok velinin de çocuğunu okula göndermek istemeyeceğini söyledi.

“17 Haziran’da kapanacak okulu, 1 Haziran’da açmak gerçekçi değil”
“Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemi alarmından sonra Bakanlık salgın sonrası uzaktan eğitim sürecine devam ederken, yönetmeliklerle öğrencilerin kayıplarını telafi etme yoluna gidiyor. Uzaktan eğitim ne yazık ki sağlıklı yürümüyor” diyen Eğitim İş Çanakkale Şubesi Başkanı Ahmet Mantaş, “Hem öğretmenler, hem de öğrenciler sorunlar yaşıyor. Türkiye’de normalleşme sürecine doğru gidildiği yönünde sayısal veriler paylaşılsa da, bu veriler sağlıklı mı tartışılır. Ama şu anki koşullarda okulların 1 Haziran 2020 tarihinde açılması intihardır. Virüs salgının fitilinin ateşlenmesi demektir. Açılması durumunda da şu yapılabilir. Öğrenciler kesinlikle sosyal mesafe kuralına uygun eğitim ve öğretim almalı. Öte yandan okullar zaten 17 Haziran’da kapanacaktı. 4 hafta gibi bir sürede neyi tamamlayacaklar? Gerçekçi değil. Öğrenciler ve veliler endişeli. 1 Haziran’da açılırsa birçok veli çocuğunu okula göndermez.  Ayrıca başlangıç süresi her ayın sonunda uzatılıyor. Yine uzatılır. Gerçi okullar hazır diyorlar, ama okulun fiziksel şartlar açısında hazır olması tek başına bir şey ifade etmez. Pandemi sürecinde korunma kuralları iyi işlemeli ve dört dörtlük uygulanmalıdır” dedi.

“Öğrenciler de veliler de kaygılı”
“Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) ise Temmuz ayına erteleneceğini düşünüyorum” diyen Mantaş, “Sıcak havada virüs etkisi kırılır. Her sınıftan 20 öğrenci değil de, 10 öğrenci alarak sınava sokabilirler. Maske ve sosyal mesafe kuralı ile yapılabilir. Sonuçta sınav koşulları buna göre hazırlanabilir. Ama kaygı sürüyor, o nedenle sınava katılım da kaygı yüzünden az olur diye düşünüyorum. Aslında Çanakkale sokağa çıkma yasağı uygulanmayan 50 ilden biri, mağazaların da bazıları açık, insanlar çarşıya da çıkabiliyor, önemli olan kurallara uyulması” diye konuştu.

“Önemli olanın uzaktan eğitimin nitelikli hale dönüştürülmesi”    
Hiçbir öğrencinin sınıfta kalmayacağını da belirten Mantaş öğrencilerin birinci dönem aldıkları notların geçerli olacağını söyleyerek, not ortalaması kaç olursa olsun tüm öğrencilerin bir üst sınıfa geçeceğini, zayıf not alanların ise üst sınıfa "sorumlu" olarak geçeceği belirtti. “Önemli olanın uzaktan eğitimin daha verimli ve nitelikli hale dönüştürülmesi” diyen Mantaş, “Yüz yüze eğitim modeline herkes geçmek ister. Ama durum normalleşmeli. Ekonomik anlamda elbette bir beklenti var. Bu sürecin krizi tetikleyeceği de düşünülüyor, tedarik zincirleri de daralıyor. Bu da sermaye piyasasını zorluyor. Bir şekilde çıkış yolu aranıyor, ama  ben üstüne basa basa söylüyorum okulların 1 Haziran’da açılması intihardır” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım