Dünya’da ve Türkiye’de Corona Virüs salgını devam ederken, salgının daha fazla yayılmaması için tüm önlemler alınıyor. Eceabat ilçesi Belediye Başkanı Saim Zileli Corona Virüs salgını sürecinde ilçede alınan tedbirler ve yapılan çalışmalar ile ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler verdi.

Virüse karşı erken önlem aldıklarının altını çizen Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli, ilçe genelinde dezenfekte çalışmaları yaptıklarını, yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştıklarını, rencide etmeden yardımların yapıldığını, 65 yaş üstü vatandaşlarla ilgili adres tespiti yaptıklarını ve ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti. Zileli yardımların siyasi şova dönüşmemesi gerektiğini belirterek, “Yerel ve ulusal gazetelerde ve televizyonlarda haber bültenlerinde görüyorum. Yardımlar belediyelerin arabaları ile ve belediye logosu ya da yazılı koliler ile yapılıyor. Bu davranışı çok yanlış” dedi. Corona Virüs sürecinde Eceabat’a bağlı bir köyde 1 Corona Virüs vakasına rastlandığını, bu kişinin de tedavi edildiğini, tedavisinin ardından da köyünde izole edildiğini ifade eden Zileli, “ Eceabat Merkez’de bir Corona Virüs vakasına rastlanmadı. Tek vakamız bir köyümüzde tespit edildi. Kişi tedavi altına alındı ve şimdide köyünde, evinde karantinada izole edilmiş durumda” diye konuştu.
 
Başkan Zileli,  virüsün Türkiye’ de görülmeye başladığı 11 Mart öncesinde tedbir almaya başladıklarını ifade ederek “ Dünyada Corona Virüs’ ün görülmeye başladığından sonra tedbir alınması gerektiğini gördük. Biraz da askeri eğitimimizde salgın hastalıklar ile mücadele eğitimi de aldığımdan dolayı tedbir alınması gerektiğini düşünerek erkenden yani 8 Mart itibari ile biz Eceabat’ ta ana giriş yarleri, tüm ana caddeler ve tüm ara caddelerde ilaçlama yaparak dezenfektasyon yapmak yerine insan yoğunluğu bulunan ve insanların temas ettiği noktaları dezenfekte etmeye başladık. Bu alanlar nereleri? Eceabat’ın her iki yönden girişlerindeki yollar, çünkü bu alanlarda hem araç yoğunluğu var, hem de insan yoğunluğu var. İlçemizin her iki giriş ve çıkışında bulunan tüm binaların, kurumların, iş yerlerinin kapı girişleri, kapıları ve kapı kolları, bina korkulukları, asansörleri bu güzergahtaki kaldırımlar ve ilçemizde insan yoğunluğu olan her yer 8 Mart itibari ile dezenfekte edilmeye başlandı.belediye olarak aldığım salgın eğitimi ve zaten açıklanan ve zaten var olan yönetmelikler çok iyi okunduğunda yapılacak çalışmalar çok net bir şekilde bu yönetmeliklerde belirlenmiş. Bu yönetmelikleri çok iyi okuyup eksiksiz uygulamak lazım. Bizde önce davranarak tedbirlerimizi aldık. Birçok yerde görüyoruz tüm caddeler sokaklar, hatta ara sokaklar püskürtmeli araçlar ile ilaçla dezenfekte ediliyor. Bu çalışmayı da doğru bulmadığımı ifade etmek isterim sık sık bu çalışmalar tekrarlanıyor ve dezenfektan ilaçları havaya püskürtülüyor. Konu ile ilgili yönetmelikleri çok iyi okumak ve yönetmeliklerde ifade edilen mücadeleyi yapmak lazım. Ülke olarak yönetmelikler konusunda çok şanslı olduğumuzu söyleyebilirim. Ayrıca ana caddeleri ara caddeleri ve her yeri sık sık yıkamak bu çalışmaları da sosyal medya hesaplarında paylaşımının da, “ Çalışıyoruz” adı altında siyasal olduğunu düşünüyorum. Bu arada İ İçleri Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgeler doğrultusunda halk pazarlarımızda gerekli önlemleri aldık. Genelgeler doğrultusunda da tüm alınan kararları sıkı bir şekilde uyguladık. Eceabat Kaymakamlığımız ile uyumlu bir şekilde bu çalışmaları sürdürmeye devam ediyor, özellikle virüsün yayılmaması için alınan hijyen dahil tüm kuralları sıkı şekilde takip ediyoruz” dedi.

“Her yardıma muhtaç vatandaşımızın yardımına koşuyoruz”
Corona Virüs tedbirleri kapsamında kapanan işyerleri nedeni ile bu işyerlerinde geçimini sağlayan kesim ile gündelik yevmiye usulü çalışarak geçimlerini sağlayan kesiminde ciddi derecede mağdur olduğunun altını çizen Zileli, “Belediye başkanlığına görevime geldiğimden bu güne kadar Eceabat’ ta yardıma muhtaç olan ve yardım talep eden vatandaşlarımızın koşmaya başladık. Zaten Corona Virüs öncesinde de yardım çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Corona Virüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve 65 yaş üzeri vatandaşlara sokağa çıkma yasağı getirilince ilçemizdeki 65 yaş ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın sayılarını belirledik. Bu kesim dışarı çıkamayacağından dolayı her türlü ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyordu. Bu nedenle belediyemiz çalışanlarından bir ekip kurduk.  Bu ekipte, ilçedeki  adresleri dolayısı ile mahalleleri, caddeleri, sokakları ve binaları çok iyi bilen çalışanlarımızı görevlendirdik. Böylelikle 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını belediyemizin 814 12 42 numaralı telefonunun arayarak talep ettikleri alışverişleri yaklaşık 10 – 12 dakikada ekiplerimiz tarafından kapılarına götürülüyor” diye konuştu.

“Yardım kolilerini belediyenin araçlarını kullanmadan dağıtıyoruz”
Bu önemli ve sıkıntılı süreçte yardıma ihtiyacı olan kesimin sayısının ciddi derecede arttığına da dikkati çeken Zileli, belediye olarak rencide etmeden, kırmadan ve hiç kimseye hissettirmeden yardım çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “ Corona Virüs salgını döneminde zor durumda kalan ve gelirleri tamamen yok olan ailelere de yardımlarımızı diğer muhtaç ailelere olduğu gibi ulaştırıyoruz. Özellikle Corona Virüs tedbirleri nedeni ile işsiz kalan kesime yardım çalışmalarımızI onları incitmeden, kırmadan ve yardım aldıklarını hiç kimseye belli etmeden yapıyoruz. Bu kapsamdaki yardım etmeyi planladığımız aile ile ilk olarak direk temas kurmuyoruz. Ailenin önce akrabalarını arıyoruz, yardıma ihtiyaçlarının olup olmadığını tespit ediyoruz. İhtiyaçları varsa temel gıda ihtiyaçları dahil, temizlik ve tüp gibi ihtiyaçlarını belediyemize ait olmayan araçlarla ve sivil giyimli ekibimiz ile yapıyoruz. Burada amaç yardım yapılan aileyi rencide etmemek. Biz belediye olarak yaptığımız yardımlarda belediyemizin logolu araçlarını kesinlikle kullanmıyoruz. Yerel ve ulusal gazetelerde ve televizyonlarda haber bültenlerinde görüyorum. Yardımlar belediyelerin arabaları ile ve belediye logosu yada yazılı koliler ile yapılıyor. Bu davranışı çok yanlış buluyorum. Yapılan yardımları hele hele bu dönemde yapılan yardımları bir şekilde siyaset alet etmek çok çok yanlış. Biz Eceabat belediyesi olarak yaptığımız yardımları aileleri incitmeden kırmadan ve kimsenin anlamayacağı şekilde yerine getiriyoruz. Yardıma muhtaç olan kesime yardım konusunda Eceabat Kaymakamlığı ile koordineli  devam ediyor. Eceabat Kaymakanlığı, Eceabat Vefa Sosyal Destek grubu ile Eceabat’ ın köylerine yardım kolisi dağıtırken bizde ilçe merkezimizde bu çalışmayı yapıyoruz “ dedi.

“ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİREREK SAĞLIKLI YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”
Corona Virüs sürecinde Eceabat’a bağlı bir köyde 1 Corona Virüs vakasına rastlandığını, bu kişinin de tedavi edildiğini, tedavisinin ardından da köyünde izole edildiğini ifade eden Zileli, “ Eceabat merkezde bir Corona Virüs vakasına rastlanmadı. Tek Corona Virüs vakamız bir köyümüzde tespit edildi. Kişi tedavi altına alındı ve şimdide köyünde, evinde karantinada izole edilmiş durumda. Artık bazı alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Corona Virüs salgını geçtikten sonrada özellikle bu salgın döneminde öğrendiğimiz hijyen kurallarını unutmamalı ve artık hayatımızın bundan sonraki döneminde uygulamalıyız. Sadece Türkiye’ de değil tüm dünyada artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Artık önemli olan sağlıklı olmak olacak. Sağlıklı kalmanın önemini bu salgın ile öğrenmiş olduk. Bundan sonraki süreçte de bu hijyen kurallarımızı uygulamaya devam etmeliyiz” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal