Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kaya Üzen, Corona Virüs nedeniyle gıda ve market harcamalarında hızlı düşüş meydana geldiğini belirterek, vatandaşın ihtiyaçlarını karşılaması ve esnafın nefes alması için gıda alışverişlerinde kartlara taksit yapılmasını gündeme getirdi.

Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, açıklamasında “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Corona Virüs nedeniyle vatandaşın finansman koşullarını kolaylaştırmak amacıyla, bireysel kredi kartları için asgari ödeme oranı yüzde 20'ye indirmişti. Ayrıca, kredi kartı borcu ötelenen vatandaşlara 31 Aralık 2020'ye kadar asgari tutar da dahil ödemesiz dönem tanımlanabilmesine imkan sağlamıştı. Bu önemli gelişmenin özellikle gıda alışverişlerinde getirilecek taksitle taçlandırılması gerekmektedir” dedi.

“Zorunlu gıda harcamaları yüzde 13.4 düştü”
Başkan Üzen, gıda ve market alışverişlerinde meydana gelen düşüşe dikkat çekerek bu zor günlerde, zorunlu ihtiyaçlar için esneklik tanınması gerektiğini vurguladı. Başkan Kaya Üzen, değerlendirmesinde “Yapılan araştırmalara göre, Corona Virüs tüketici harcamalarını olumsuz etkilemiştir. Kredi kartıyla yapılan harcamalarda ise yüzde 4’lük düşüş gerçekleşti. Sadece 13 Mart ve 10 Nisan haftasına bakıldığında 1 milyar 450 milyon lira olan çeşitli gıda harcaması yüzde 13.4 düşerek 1 milyar 256 milyon liraya indi. 4 milyar 413 milyon olan market alışverişi yüzde 5.6 oranında düşerek 1 milyar 256 milyon lira geriledi” ifadelerinde bulundu.

“Taksit esnafa nefes, tüketiciye rahatlık olacak”
ÇTB Başkanı Üzen, “Bunun çözümü, Corona Virüs salgını nedeniyle gıda alışverişlerinde bireysel kartlara da geçici süreliğine taksit imkanı sağlanmasıdır. Bu süreçte zorluğu aşmak, istikrarı muhafaza etmek, esnafı ayakta tutmak, ekonomiyi sürdürülebilir kılmak açısından bu önlem çok gereklidir. Bireysel kartlara taksitlendirmeyle, bakkal, market ve bağlı sektörler, yanı sıra vatandaşlar nefes aldıracaktır. Tüketicinin ödeme yükü hafifleyecek, esnaf rahatlayacaktır” dedi.  Başkan Üzen, birlik ve beraberliğe, dayanışmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, sorunları devlet ve millet el ele en kısa sürede aşılacağına sarsılmaz bir inanç taşıdıklarını kaydetti.


Kaynak: Haber Merkezi