Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Corona Virüs’ün tarım sektörüne etkilerini İste Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yayılmaya ve can kayıplarına neden olan Corona Virüs ile ilgili ülkemizde tüm çiftçilerin özellikle İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirlere sıkı bir şekilde uyduğunu ifade eden Kaya, çiftçilerin Corona Virüs salgınının kendi üretim bölgelerine gelmemesi içinde özel önlemler aldıklarının da altını çizdi. Corona Virüs’ ün tarıma etkisi olduğunu kaydeden Başkan Kaya,  “Corona Virüs’ten korunmak için bir sosyal mesafe var. Bu nedenle özellikle tarımda çalışan işçilerin bir yerden bir yere nakledilmesinde sıkıntılar söz konusu oldu. Mevsimlik işçilerin üretim alanımıza gelip gelemeyeceği konusunda belirsizlikler vardı, 65 yaş ve üzeri üreticilerimizin tarlaya gidip gidemeyeceği konusunda sıkıntılar ve belirsizlik gibi sorunlar vardı. Ama biz üreticiler olarak bu sorunlarımızı ilgili kurumlara, Çanakkale Valiliğimize aktardık. Çanakkale’deki sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Tarım ürünlerinin üretim maliyetleri, girdi maliyetleri sorunları devam ediyor. Tarım üreticileri olarak bizler üretimimize devam ediyoruz ve üretimimize devam etmemizde bir sıkıntı yok” dedi.

Çiftçilerin tek sorununun artık ödemekte çok ciddi sıkıntı çektikleri kredi borçları olduğu da hatırlatan Kaya, çiftçilerimize bu önemli Corona Virüs sürecinde borçlarının çok düşük faizli ve çok uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Kaya, Boğaz TV canlı yayınındaki açıklamalarında, sık sık gündeme getirdiği planlı tarım üretiminin, Corona Virüs salgını sürecinde de ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığı da sözlerine ekledi.

Kaya, şu ifadeleri kullandı:
 “Tarım kesimi üretim yapmaya devam etmek istiyor”
“Corona Virüs salgını sürecinde tüm mesleklerin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Bugün kamyon şoförünün yaptığı işte çok önemli, sokaklarda çöplerimizi toplayan çalışanın da, hastanelerde görev yapan sağlık çalışanlarının da, tarlada ürün üretmek için çalışanında işinin çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Bu kadar üreten ve çalışan kesimden de çiftçilerimin tarım ürünlerini üreterek çalışmasını sürdürüyor. Geçmiş dönemde olduğu gibi üretim yapan çiftçilerimiz, ‘Ben en önemli üretimi yapıyorum, ben üretmesem ürün olmaz’ demeden tarım kesimi tarım ürünü üretmeye devam etmek istiyor. Corona Virüs’ ün tarıma etkisi oldu mu? Tabii ki oldu. Corona Virüs’ten korunmak için bir sosyal mesafe var. Bu nedenle özellikle tarımda çalışan işçilerin bir yerden bir yere nakledilmesinde sıkıntılar söz konusu oldu. Mevsimlik işçilerin üretim alanımıza gelip gelemeyeceği konusunda belirsizlikler vardı, 65 yaş ve üzeri üreticilerimizin tarlaya gidip gidemeyeceği konusunda sıkıntılar ve belirsizlik gibi sorunlar vardı. Ama biz üreticiler olarak bu sorunlarımızı ilgili kurumlara, Çanakkale Valiliğimize aktardık. Tarım üretimi konusunda karşılaştığımız sıkıntılarımızı Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı ile ve kurum müdürlerimiz ile paylaştık. Coronavirüs ile ilgili Çanakkale’deki sürecin iyi yönetildiğini düşünüyorum. Burada bir hatırlatma yapmak istiyorum. Tarım üreticisinin Corona Virüs salgını öncesindeki sorunları devam ediyor. Mesela tarım ürünlerinin üretim maliyetleri, girdi maliyetleri  sorunları devam ediyor. Ama bizim Corona Virüs ile ilgili sıkıntıları tarımla ilgili kurumlar başta olmak üzere kurumlar en aza indirmiş durumdalar. Tarım üreticileri olarak bizler bu noktada üretimimize devam ediyoruz ve üretimimize devam etmemizde bir sıkıntı yok.

“Tarım üretiminde bir sorun yok, istikrarlı fiyatlar bekliyoruz”
Cororona Virüs sürecinde, diğer yıllarda olduğu gibi bu senede bu aylarda ürün elde edebilmek için dikimlerimize devam ediyoruz.  Özellikle son dönemlerde tarım üretiminin Türkiye’ye yetmeyeceği ve kıtlık oluşacağı yönünde haberler yapıldığını görüyor ve okuyorum. Bu haberler vatandaşlarımızın paniğe kapılmasına neden oluyor. Tarım üreticisi üretimine devam ediyor. Geçmiş yıllarda üreticimiz ne ürettiyse bu yılda aynısını üretecek. Ama tarım üreticisinin bu sene beklentileri var bunlardan ilki itibar. Tarım üreticisi daha itibarlı olmak istiyor. Üretici bin bir külfet ve zahmet ile üretimini yapıyor ama iş bu ürünü satma durumuna geldiğinde çok önemli sorunlar yaşanıyor. Tarım üreticilerin merkezi yönetimden beklediği, istikrarlı tarım ürünleri fiyatlarının belirlenmesi.Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya zamanında müdahale etmesini bekliyor.  Üretici istikrarlı fiyat beklentisi  içerisinde. Ayçiçeğinde, arpada, buğdayda, çeltikte ve benzeri tarım ürünlerinde istikrarlı fiyatlar bekliyoruz. Tarım üreticisi ürettiği üründen para kazanması gerekiyor, üretimine devam edebilmesi için yerel yönetimlerden de üreticiye pazarların açılmasını talep ediyoruz. Üreticiye ürettiği ürünü pazarda satma imkanı verilirse Pazar alanlarının bir köşesinde yer verilirse bu çok önemli bir destek olacak. Zaten üreticinin pazara getirdiği ürün çok az olan bir üründür. Üretici bu ürününü pazara getirip satabilmeli.  Üretici ürettiği malı, tüketiciye sunabilmesi noktasında  hiçbir kurum sıkıntı çıkarmamalı ve üreticinin satış yapabilmesi için önünü açmalıdır.

“Üreticinin borçları bir kereye mahsus uzun vadede yapılandırılmalı”
Tarım üreticilerinin kredi alma durumu,  Corona Virüs salgınından önceki kredi alma durumu ile aynı. Ama kredi almanın şartları var. Bu kredi alma şartlarında üretici kredi almakta zorlanıyor.  Bu arada kredi alma ile ilgili kredi notunda sıkıntı yaşayan üreticiler için bir formül, bir çözüm bulunmalı. Üreticilerimizin kredi borçlarının ödenebilecek uzun vade ve düşük faiz ile yapılandırılması bu dönem için daha da önemli hale geldi. Bu sağlanırsa üretici hem üretmeye devam edecek hem de  borcunu yapılandırarak ödemiş olacak. Üreticilerin tüm kredi borçlarını ödenebilecek şekilde yapılandırılması bu dönemde çok kıymetli. Bu arada ödenebilir olması şartı var yani kısa dönem yapılandırmak  üreticinin bir işine yaramaz. Yapılandırılmanın ödenebilir olması ve uzun vadede olması önemli. Bu şartlarda üreticin borçları yapılandırılırsa üreticinin önü açılır, üreticiye büyük bir moral verilmiş olur, üretici tarlada bahçede borcunu düşünmem üretim yapar.

“Üretici devletin kapısını çalabilir”
Tarım üretimi yapan kesimin şu an devletten bir beklentisi yok. Şu an üretici normal üretimine devam ediyor. Corona Virüs nedeni ile, örnek vereceğim mesela Çanakkale’ de kiraz üretimi ciddi derecede var. Çanakkale’de kirazlar ihraç ediliyor. Şu an Çanakkale’ de kiraz üreticisi ürününü satabilecek şekilde üretimini yapıyor. Ama yarın kirazımız oldu, ihracat kapıları kapalı, ürünü isteyen kimse yok. O zaman üretici sorun yaşayacak. O zaman üreticinin devletten beklentisi olacak. Böyle bir şeyle umarım karşılaşmayız ama karşılaşırsak üretici devletin kapısı çalacak.

“Planlı üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı”
Her platformda, her yerde altını kalın çize çize söyledim. “Planlı üretim” dedim. Planlı üretim çok önemli. Bizim ülke olarak hangi ürünü ne kadar ürettiğimizi, ne kadar tükettiğimizi bilmemiz lazım. Ülkemizin tüketimine göre üretim yapmamız bizi yaşanabilecek sorunlardan uzak tutar. Mesela yurtdışına ne satabiliyorsak ve ne kadar satabiliyorsak bu verilere göre üretim yapmamız çok kıymetli. Yurt dışından tarımsal ürün olarak ne alıyoruz, bu ürünlerde ne kadar üretim noksanımız varda dışarıdan satın alıyoruz bilmemiz ve tarımsal üretimimizi bu verilere göre yeniden düzenlememiz gerekiyor. Söyle bir senaryo yazalım, diyelim ki ihtiyaç duyduğumuz bir tarım ürününü dışarıdan ital ediyoruz ancak bir süre sonda o ülke bir ihtiyacımız olan tarım ürününü bize satmıyor. Düşünebiliyor musunuz ne zor durumda kalırız. Bu nedenle planlı üretim çok önemli.”

Özel Haber: Ogün İnal