Türkiye Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Üyesi ve eski Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Biçer Corona Virüs salgının ardından zor dönemden geçen ve turları iptal edilen turist rehberlerinin durumuna sessiz kalınmasına isyan etti.  
 
Sosyal medyada açıklama yapan Adem Biçer, “Cennet vatanımın her köşesini ayrı severim. Yeşil, mavi, deniz, kum, güneş, kültür, doğa, tarih, yer altı kaynakları say say bitmez. Her açıdan zengin. Dünyanın kalbidir Anadolu. Bu zenginliklerden dolayı en önemli gelir kalemlerinden birisi bacasız sanayi olarak adlandırılan turizmdir. Bu nedenle her yıl milyonlarca turisti ağırlar ve memlekete bu vesileyle yıllık 40 milyar Dolardan fazla gelir sağlar. 40 milyon turist gelirken bu turistlerin her kahrını çekip de bin bir zorlukla mücadele edip onu mutlu gönderen rehber dışında herkes objektiflerin karşısına geçer ve gururla konuşur. Anlata anlata bitiremezler turizmi ve getirisini” dedi.
 
“Bu coğrafyanın kaderinde değişmeyen iki gerçek vardır” diyen Biçer, “Birincisi rüzgar yön değiştirir hem de çok sık. Savaşlar, belalar eksik olmaz. İkincisi bu kadar turist gelmesini sağlayan baş aktör rehberin adı anılmaz, ne iyi günde ne de kötü günde. Sars hastalığı çıkar, rehber işsiz ve aç kalır.
Devalüasyon olur, rehber işsiz ve aç kalır. Uçak düşer, rehber işsiz ve aç kalır. Darbe girişimi olur, rehber işsiz ve aç kalır. Terör saldırısı olur, rehber işsiz ve aç kalır. Eylem olur, rehber işsiz ve aç kalır.

intihar saldırısı olur, rehber işsiz ve aç kalır. Seçim olur, rehber işsiz ve aç kalır. Siyasi dengeler değişir, rehber işsiz ve aç kalır. Dış politika istikrarsız gider, rehber işsiz ve aç kalır. Salgın hastalık olur, rehber işsiz ve aç kalır. Evet tüm dünyayı etkisi altına alan korkunç bir salgın ile karşı karşıyayız. İnşallah hep beraber bunun üstesinden er ya da geç gelecek insanoğlu. Salgın büyümesin diye alınan tedbirler -kesinlikle yerinde kararlar- gereği ‘Evde Kal’ çağrıları yapılıyor. Tamam evde kalalım ama 12 bin rehberin durumunu hiç düşünen, soran var mı? Turizm endüstrisinin en nitelikli çalışanları olan rehberler hayat normale döndüğünde hayatta olacak mı? Hayatta olsa bile bu işi yapacak motivasyonu kalacak mı? Evine barkına, çoluğuna çocuğuna nasıl ekmek götürecek? Bugüne kadar Rehber camiası Devletine, Milletine hizmet etmekten başka ne suç işledi de devleti milleti bu zor zamanlarında onları hiç görmez, yardımcı olmaz. Memleket sevdalısı bu insan topluluğunun sessiz çığlığını duyup önemseyen ve dikkate alan bir bakan, bir bürokrat, bir yönetici yok mu bu güzelim ülkemde?” dedi.
 
Hasan Sami Er