Kuyumcular düğün sezonundan umutlu
Cumhuriyet altını 1.596 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise yüzde 0,25 yükselişle 239,2 liradan işlem gördü. Gram altın dolardaki yukarı yönlü harekete paralel olarak 239,8 lira seviyesinde dengelendi. Çeyrek altın ise 405 seviyesinde seyrediyor.
Piyasalarda altın fiyatlarının son durumunda ötürü bir durgunluk yaşandığını dile getiren Çanakkaleli kuyumcular ise umutlarının Ramazan Bayramı ve yaz sezonu düğünlerine bağlıyorlar. “Döviz arttığı sürece altın fiyatı da artacaktır” diyen kuyumcular, “Bizim işlerde fiyat yükselince talep azalıyor. Bizim insanımız artık düğüne giderken çeyrek alacakken gram alıyor. İşlerimiz Ramazan Bayramından sonra tekrar yoğunluğa kavuşacaktır” şeklinde konuştular.
“DÜĞÜN SEZONUNDA İŞLER DENGELENEBİLİR”
OĞUZ CANAVAR:
Külçe olarak 241’e yakın diyebiliriz. Bir yükseliş artış var fiyatlarda fakat biz de piyasaları takip ediyoruz. Neye göre olduğunu tam bilemiyoruz. Tamamen hakim olamıyoruz. Dünden itibaren yükselmeye başladı. Gram 237 lira, çeyrek 405 liradan seyrediyor. Artık düğünlerde de herkes gram takıyor. İnsanların alım gücü düştü. Çeyrek fiyatları da fırladığı için insanlar mecburen gram altına yöneliyorlar. Şimdi düğün mevsiminin yaklaşması ile bu durum iyice böyle olacak. Bizim işlerde fiyat yükselince talep azalıyor. Bizim insanımız artık düğüne giderken çeyrek alacakken gram alıyor. Bir şekilde adeti de yerine getirmeye çalışıyorlar. Herkes maddi olarak kötü durumda. Düğün sezonuna girince bizim işlerimiz belki biraz dengelenecek. İşler durgun. Ancak yazı bekliyoruz. İşlerin düzelmesi için. İnşallah yoluna girer.
“ŞU AN HAREKETLİLİK YOK”
ORHAN DOM:
Şu an piyasa çok hareketli değil, çok da duruk değil normal bir seyirde hareket ediyor. Çeyrek 400 civarında seyrediyor. Biz onu 390 liraya alıyoruz. 10 lira bir fark oluşuyor. Ramazan Bayramına bir hafta kala bir hareketlilik olacağını düşünüyorum. Seçimlerden sonra piyasa çok etkilendi diyemeyiz. Olağan durgunluk devam ediyor. Şu an hareketlilik yok. Sezonu bekliyoruz.
“DÖVİZ ARTTIĞI SÜRECE ALTIN FİYATI DA ARTACAKTIR”
ATANUR ÜLKER:
Çeyrek altın 405 lira civarında seyrediyor. Öncelikle fiyat konusunda altın fiyatını etkileyen rakam doların artışıyla oluşan bir fiyat. Fakat bu uzun süredir zaten böyleydi. 237 iken 241 lira arasında bir makasa sıkışmış vaziyette diyebiliriz. Altın sezon itibariyle de önümüzdeki kısa dönem içerisinde de biraz daha yukarıya dövizi baz alarak çıkacaktır. O yüzden de döviz arttığı sürece altın fiyatı da artacaktır. Bizim kendi iş potansiyelimiz de açıkçası şu sıralar çok hareketli değil. Çünkü malumunuz Mayıs Ayında Ramazan var. Ramazanda da maalesef düğün sezonu olmuyor. Haliyle de onun bir durağanlığını yaşıyoruz. Yaşayacağız. Sanıyorum işlerimiz Ramazan Bayramından sonra tekrar yoğunluğa kavuşacaktır.

Özel Haber: Seda Atan