Corona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirlere, özellikle ileriki günlerde yaşanabilecek bir kıtlık için önlemler de eklendi. Tarım ve Orman Bakanlığı ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programını başlattı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Tarım desteklenmeli. Bu konunun artık tartışılabilir bir yanı yok. Üretim sürdürülmeli ve özel sektörde artık bu durumu net bir şekilde söylüyor, zaten tüm dünya ülkeleri de tarımın desteklenmesini gerektiğini ifade ediyor. Tarım stratejik bir sektör haline geldi. Tarım için bu destekler önemli ama yapılış ve uygulama biçimi parça parça olmamalı. Corona Virüs salgını nedeni ile bu en az bir üç yıllık plana ihtiyaç var” dedi.  Salgın nedeni ile Dünya’daki tüm ülkeler ürettikleri tarım ürünlerini dışarıya satmayarak kendi ülkeleri için saklayacaklardır. Şu an hiçbir ülke tarım ürünü ithal etmiyor. Paramız olsa da tarım ürünü ihraç edemeyeceğiz. O yüzden çiftçiye destek verilmelidir, ama bu günlerde çiftçinin ambarı ve depoları boş. Çiftçinin depolarında üretim yapacak ürünleri yok. Çiftçinin bankalara olan eski borçlarını ötelemek hiç bir şey ifade etmez. Çiftçiye üretim yapma imkanı vermek için yeni kaynak lazım” dedi.
 
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekilişlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için, bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe ediyoruz" açıklamasını yaptı. Bu kapsamda yaz döneminde bu proje ile ülkenin, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde verimlilik artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerin bu dönemde üretime yönlendirilmesi planlanıyor. Özetle Proje ile tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılması ve tarımsal üretimin artırılmasını hedefleniyor. Proje kapsamında mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alanlarda tohum bedelinin yüzde 75'i hibe, yüzde 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacak. Projenin uygulanacağı 21 il arasında Çanakkale’de bulunuyor.

“Tarımda Corona Virüs tedbirleri uzun vadeli alınan kararlar olmalı “
Tarım üretimindeki son durumu değerlendiren Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, “Her gün Corona Virüs salgını nedeni ile parça parça tedbirler alınıyor. Cumhurbaşkanı’ mız da parça parça önlem alıyor, Sağlık Bakanımız da, Tarım Bakanımız da. Şunu söylemem gerekiyor ki tarım desteklenmeli. Bu konunun artık tartışılabilir bir yanı yok. Üretim sürdürülmeli ve özel sektörde artık bu durumu net bir şekilde söylüyor, zaten tüm dünya ülkeleri de tarımın desteklenmesini gerektiğini ifade ediyor. Tarım stratejik bir sektör haline geldi. Ancak bu önemli günlerde böyle parça parça bir gün tohumun yüzde 75’ini karşılayacağız, tabii bide bunu nasıl yapacaksınız? sorusu da var. Bu ifadelerin içi sonra doldurulur belki. Tarım için bu destekler önemli ama yapılış ve uygulama biçimi parça parça olmamalı. Corona virüs salgını nedeni ile bu en az bir üç yıllık plana ihtiyaç var” dedi. 

“Paramız olsa da tarım ürünü ihraç edemeyeceğiz”
Dünyada tarım ürünleri üreten hiçbir ülkeden salgın nedeni ile tarım ürünü ithal edilemeyeceğinin altımı çizen Nalbant “Corona Virüs nedeni ile dünyadaki tüm ülkeler ürettikleri tarım ürünlerini dışarıya satmayarak kendi ülkeleri için saklayacaklardır. Şu an hiçbir ülke tarım ürünü ithal etmiyor. Mesela Rusya dış ülkelere buğday satışını geçtiğimiz günlerde yasakladı. Birçok ülkede bunu böyle yapacak. Bir dönem bizim Tarım Bakanımız samanı bile dışarıdan ithal ediyoruz dendiğinde, “Paramız var da ithal ediyoruz” diye övüne övüne söylemişti. Şimdi gelinen nokta, paranız olsa da saman ithal edemeyeceksiniz. Geldiğimiz nokta bu. Tarım stratejik  bir sektör, mutlaka ülke olarak tarımsal açıdan kendi kendimize yeten bir ülke haline gelmeliyiz” dedi.

“Üreticinin mazot, gübre ilaç giderleri devlet tarafından karşılanmalı”
Bu önemli dönemde tarım ürünlerinin üretiminde Türkiye’ ye yetecek ürün üretmenin ancak çiftçiye verilecek çok önemli destek ile sağlanabileceğini ifade eden Nalbant, “Daha önceki yıllarda her yıl üreticiye verilen tarım desteklemeleri var. 2019 yılının desteklerinin önemli bir bölümü henüz üreticiye verilmedi. Destekleme ödemeleri uzatılıyor, bazen parasızlıktan uzatılıyor bazen de başka nedenlerden dolayı uzatılıyor. Geçen günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı herhalde yanıltmışlar, açıklamasında 2020 tarım üretici desteklerinin yarısından fazlasının ödendiğini söyledi. Daha 2019 yılı tarım üretici destekleri ödenmedi.  Bizim Ziraat Mühendisleri Odası olarak tavsiyemiz 2020 yılı tarım üretici desteklerinin peşin olarak çiftçiye verilmesidir. Tarım üretici destekleri daha sonra mahsuplaşmak kaydı ile peşin ödenmeli. Birde üreticiyi çok zorlayan mazot, gübre ilaç gibi tarımsal üretimin önemli giderlerinin tümü devlet tarafından karşılanmalı. Bu üretim maliyetine direk etki edene ürünlerin bedeli devlet tarafından karşılanarak tedarik edilmeli ve üreticilere verilmeli” dedi.

“Çiftçinin Devlet’ten 150 milyar TL alacağı var”
Ülkede tarım ürünleri üretiminin kendi kendine yetebilecek seviyeye çıkarılması için hızlı planların yapılması ve hemen uygulamaya konmasının çok önemli olduğunun altını çizen Nalbant, “2006 yılında tarım ile ilgili bir yasa çıkarıldı. Çıkarılan tarım çerçeve yasasında o yasada diyor ki tarıma ayrılan destekleme miktarı milli gelirin yüzde 1’inden az olamaz. Ama tarım çerçeve yasasının çıkmasından bugüne kadar hiçbir yıl tarıma yüzde 1 destek verilmedi, yüzde 0.5 destek verildi. Çiftçinin şu anda devletten 100 -150 milyar TL’ye yakın alacağı var. Çiftçiye, yapılan bu eksik ödemeler nedeni ile devletten alacağı var. Biz şimdi bunların hepsini bir kenara bıraktık. Tarım çerçeve kanununda çiftçiye verilen destek milli gelirin yüzde 1’inden az olamaz diyor. Bu Corona Virüs salgını kriz dönemi için Zıraat Mühendisleri olarak çiftçiye verilen desteğin  yüzde 2’e çıkarılmasını istiyoruz. Eğer iyi niyetle bir şey yapılacaksa bunların yapılması lazım” diye konuştu.

“Çiftçinin ambar ve depoları boş”
Çiftçinin Devlet desteği olmadan bu üretim seferberliğini kaldırabilecek gücünün olmadığını da ifade eden Nalbant şunları söyledi: “Corona Virüs salgını sürecinde çiftçiye verile destek kesinlikle yeterli değil. Daha önceki yıllarda bizim üreticimizin ambarında, stoklarında 1 yıl sonrasının tohumu, gübresi, tarım ilacı, yani tüm üretim malzemeleri bulunurdu. Çiftçi bu stokunu kullanır üretimini yapardı ve ufak, tefek krizlerden de hiç etkilenmezdi. Ama bu günlerde çiftçinin ambarı ve depoları boş. Çiftçinin depolarında üretim yapacak ürünleri yok. Çiftçinin bankalara olan eski borçlarını ötelemek hiç bir şey ifade etmez. Çiftçiye üretim yapma imkanı vermek için yeni kaynak lazım. Onun için de önerimiz yine tekrarlıyorum, 2020 yılında verilecek olan çiftçi desteklemelerinin peşin olarak hemen verilmesi ve daha sonra mahsuplaşılması  gerekiyor.”  

Özel Haber: Ogün İnal