Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı İsmet Balkan Corona Virüs Salgınından en çok etkilenen sektör olan turizmi değerlendirdi.

Turizmci İsmet Balkan, Türkiye için çok önemli olan özellikle de son yıllarda ülkeye çok ciddi döviz girdisi sağlayan turizmin, çok sayıda iş kolunun da ayakta durmasına, istihdam sağlamasını imkan verdiğini ifade ederek, “Çok önemli olan kocaman bir sektör çöktü, ve bu sektörün çökmesi ile beraber turizmden faydalanarak gelir elde eden sektörler de bu sene gelir elde edemeyecek” dedi. Acentelerin büyük darbe aldığını belirten Balkan, “Seyahat acentesinden tutun, rehberine, otobüs işletmecisine ve oteline kadar sektör tamamen çöktü. Oteller olduğu gibi boşaldı. Şimdi salgın sonrası için yapılacak çalışmalara göre planlama yapıyoruz” dedi.
Balkan değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“Acenteler büyük darbe gördü”
“Aslında 2020 yılına turizm ile ilgili çok büyük umutlarla başlamıştık. Çünkü turizm tanıtımı ile ilgili çalışmalarımız gayet iyiydi. Geçtiğimiz sene de çok iyi sonuçlar alınmıştı. Türkiye’ ye gelecek Carter uçaklarının çok fazla geleceği Emitt Fuarında ifade edilmişti. Birden bire turizmde tüm umutlar çöktü. Corona Virüs salgını en çok turizm sektörünü etkiledi. Seyahat acentesinden tutun rehberine, otobüs işletmecisine ve oteline kadar sektör tamamen çöktü. Oteller olduğu gibi boşaldı. Otellerin birde ciddi giderleri var. Personelleri de çok daha fazla. Kiralık oteller vardı. Daha da kötüsü, tüm seyahat acenteleri turlarını kıştan satmaya başlamışlardı. Bu turların kaparoları otellere, uçak şirketlerine otobüs şirketlerine yatırıldı. Bu kaparoların iade edilmesini beklemeden seyahat acenteleri müşterilerinin güvenini kaybetmemek için, özellikle Çanakkale gibi bir yerde seyahat acenteleri yapılan rezervasyonlar ile ilgili ödemelerin tamamının müşterilerine iade etti.  Çünkü herkes Corona Virüs salgını ile bir panik içine girdi, bu panik neticesinde de tur satın alan vatandaşlar, ‘Şimdi param ne olacak?’ sorusunu acentelerine sordu, acenteler de tüm rezervasyon ücretlerini müşterilerine geri ödediler. Çünkü Çanakkale küçük bir yer herkes birbirini tanıyor. Hiç kimse de imajını bozmak istemiyor. Çok ciddi meblağlar geri ödendi bu kısa süre içerisinde bir hafta içinde Abidos Seyahat’ ten 100 Bin TL yeri ödeme yapıldı. Turlar bayağı bir doluydu. Burada alınan ödemeler otellere, uçak şirketlerine yada otobüs şirketlerine girmişti. Bu ödemelerin geri dönüşü olmadan müşterilere para iadeleri yapıldı. Durum böyle olunca da seyahat acenteleri ikinci büyük bir darbeyi de bu şekilde aldılar.”

“Turist rehberleri tamamen işsiz kaldı”
“Bir de hiç konuşulmayan bir konu var rehberler. Çanakkale’de çok ciddi bir rehber potansiyeli var. Rehberlerin tek gelir kaynağı turizm. Sigortalarını dahil olmak üzere turlardan elde ettikleri geliriler ile ödüyorlardı. Rehberler şimdi hiçbir şekilde para kazanamıyorlar ve giderlerini karşılayamıyorlar. Bacasız sanayi diye ifade eden ve çok büyük katkı sağlayan bir sektör tamamen çöktü Şuan. Rehberler şuan 2020 yılı sezonunu kapatmış durumdalar. Çünkü rehberlerin verdiği hizmet otobüs içinde olan, çok insanın bir arada olduğu ve gezdirildiği bir hizmet ve organizasyonlar. İnsanlar artık yan yana gelmeye korkuyorlar yada yan yana gelmeleri yasaklandı. Bütün bir kış sezon boyunca yaz sezonu beklendi, beklendi ama baktığımızda 2020 sezonu tamamen bitti. Ne olacak şimdi turizm rehberleri 2021 sezonumu bekleyecekler. Bu insanlar nasıl dayanacaklar. Bu insanların mesleği bu. Rehberlik yada alan kılavuzluğu geçinen insanlar var. Tahmini bu mesleği Çanakkale’de yapanların sayısı yaklaşık bin kişi. Bu insanları aileleri var ve geçim sıkıntısı çekiyorlar. Corona Virüs salgını ekonomik paketinde Rehberlere yönelik hiç bir şey yok. Herhangi bir desteklemede gündeme bile getirilmiyor. Oysa turizmin en önemli aktörlerinden bir tanesi profesyonel rehberlerdir. Bu konuda çok büyük sıkıntı var.”

“Turizm bitti, bundan sonra ne yapabileceğiz, onu düşüneceğiz ?”
“Turizmciler seyahat acenteleri şu an önünü göremiyor. Şimdi kiralar devam ediyor. Elemanların işten çıkarılmaması gerekiyor. Turizm sektöründe yetişmiş insan ile iş yapabilirsiniz. Turizmde yetişmiş eleman olmazsa zaten iş yapamazsınız. Ülkemizde ve Çanakkale’de bir de kısa bir sezonda turizm faaliyeti yapabiliyorsunuz. Şimdi 2020 için söylüyorum tüm kış beklendi tam turizmden para kazanılacak, son can simidi olarak görülen yaz sezonu bitti. Bu çok kötü oldu. Bununla birlikte turizmden elde edilen gelir birçok farklı sektörlere de yansıyordu. Onlarda bu sene turizm kaynaklı gelir elde edemeyecek.”

“Salgın sonrası için yapılacak çalışmalara göre planlama yapıyoruz “
“Ama biz turizmciler ne yapacağız. Önümüze bakacağız. Bundan sonra ne yapabiliriz onu düşüneceğiz. İşte bu konu üzerine Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği olarak Çalışmalar yapıyoruz. Dernek yönetim kurulunda bir karar aldık. Corona Virüs salgını biter bitmez Çanakkale turizmini tekrar canlandırmak için hem yurtiçine hem yurtdışına turizm yazarlarını Çanakkale’ye getirmek onları Çanakkale’de ağırlamak, bizim biliyorsunuz Dardanos’ ta Sun San otelimiz var. Bu otelimizde turizm yazarlarını ağırlamak onlara Çanakkale’yi yazmalarını, okurlarını Çanakkale’ ye yönlendirmelerini isteyeceğiz. Bir yandan da bunun gibi hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Ama yine söylüyorum önümüzü de göremiyoruz tabii.”

“Çanakkalelilerden sektörümüze destek vermelerini bekliyoruz”
“Corona Virüs nedeni ile yapılan desteklerde yetersiz baktığımız zaman ülkenin bacasız sanayisi olan ve çok önemli döviz getiren kocaman bir sektör  çöküyor sanki buna göz yumuluyormuş gibi bir durum var. Tamam kabul ediyorum birden bire çok büyük bir sorun çıktı ve bu sorundan tüm dünya etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Ancak Türkiye için turizm sektörü çok önemli. Bu büyük sorun inşallah geçecek ve geçtiği zaman  ben Çanakkalelilerden şunu rica ediyorum. Şuana kadar çok büyük bir girdi sağlayan bu turizm  sektörüne destek olmalarını, tatillerini ve seyahatlerini yerel Acenteler vasıtası ile rezervasyon yaptırmalarını istiyorum. Açıkçası Çanakkale turizmi olarak tekrar ayağa dikilmemiz gerekiyor. Bu konuda da tüm Çanakkale’den destek bekliyoruz.”       

Özel Haber: Ogün İnal