Çanakkale’nin Lapseki İlçesine Bağlı Şahinli Köyü’nün kaderi köyün yanına kurulan ve faaliyete geçen Altın Madeni işletmesi ile değişti.

TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Tarafından,  Çanakkale’nin Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar Köyleri'nin sınırları içerisinde Lapseki Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi'ni gerçekleştirmek için çalışmalar başlamış, madenin işletmeye açılması için ÇED raporu alınmasının ardından gerekli tüm yasal izinlerde alınarak maden ocağı ve işleme alanı inşaat faaliyetleri de start almıştı. Lapseki Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi’nin inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından maden işletmesi 2017 Aralık ayında başlamış, ocağın işletmeye başlaması ile birlikte maden alanından elde edilen kayaçlar siyanürlü su ile yıkanarak ayrıştırma çalışmaları da hızla devam etmiş ve bir süre sonara da Lapseki Altın ve Gümüş Madeni ve Zenginleştirme Projesi ilk meyvesini vermiş, ayrıştırılan altınlar eritilerek ilk külçe altının dökümü yapılmıştı. Projenin faaliyete geçmesi ile maden ve çevresindeki çalışmalarda hareketlenmiş madene yakın olan Başta Şahinli olmak üzere kocabaşlar köyü ve Lapseki merkez ve köylerinden çok sayıda Lapsekili medenin çeşitli faaliyet alanlarında çalıştırılarak önemli sayıda bir istihdamda sağlanmıştı. Ekonomik ömrü 10 yıl olarak belirlenen madende çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, TÜMAD Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Lapseki merkez ve köylerinde bir çok sosyal projeyi hem başlattı hem de projelere katkı sağladı. Şahinli köyü maden alanına en yakın köy olması itibarı ile bu destek ve projelerden en fazla faydalanan köy oldu. TÜMAD Madenciliğin Lapseki Şahinli maden sahasının faaliyete geçmesi ile birilikte Şahinli köyünün de bir bakıma şansı döndü. Köy sınırları içerisinde bulunan ve yapılması acil ve zorunlu olan çalışmalar için İl Özel idaresi Köylere hizmet götürme Birliği tarafından yapılması planlanan çalışmalar, sırasını beklerken,  Şahinli köyüne destek olmak için köyün acil ihtiyaçlarının karşılanmasına TÜMAD madencilik yardım elini uzattı. Madenin faaliyete başlamasından sonda TÜMAD Madencilik Şahinli Köyüne, köy mezarlığının düzenlenmesi ve mezarlığa parke taşı düzenlenerek çamurdan kurtarılması çalışmasını gerçekleştirdi. Köye Türk bayrağının göndere çekileceği direk projesini de yaparak Şahinli Köyü girişinde Şanlı Türk Bayrağının dalgalanmasına sağlarken bir yandan da Köy gençlerinin spor yapabileceği ve futbol oynayabileceği Halı Sahayı’ da Köye kazandırdı. Köyün ortasından geçen derenin ıslahını da tamamlayarak derenin köyün ortasından kapalı sistemle geçmesini sağlayacak projeye de imza atam TÜMAD Madencilik  köy meydanına yakın düğün salonu ve köy fırını projelerini de inşa ederek köy sakinlerinin kullanımına sundu. TÜMAD Madencilik bugünlerde ise köy sakinlerinin tarımsal üretimine destek olmak için köyde çiftçilik yapan Köy sakinlerine modern tarım yapmaları için gerekli olan tarım makine ve ekipmanlarını satın alarak köye bağışladı.

TÜMAD MADENCİLİK HER İSTEĞİMİZİ YERİNE GETİRİYOR
TÜMAD Madencilik son olarak projesini hazırladığı ve Şahinli köy sakinleri tarafından talep edilen, köy okulunun yenilenmesi çalışmasını da kısa bir süre sonra başlatacak. Şahinli köyü Muhtarı Ahmet Emin Efeoğlu TÜMAD destekleri ile yapılan çalışmaların köye yapılması imkansız olan projeleri hayata geçirdiğini yapılan çalışmaları  Şahinli Köyü sakinlerinin yaşam kalitesinin arttığını ifade ederek,  “Köyümüzde son dönemde yapılan tüm çalışmalar TÜMAD madenciliğin çalışması ve desteği ile oldu. Bizim her şeyimiz TÜMAD madenciliğe bağlı, TÜMAD Madencilik dağdan suyumuzu getirdi. Suyumuz TÜMAD’ tan geliyor. TÜMAD Madencilikte çalışmaya giden çok sayıda insanımız var. Yaklaşık olarak Şahinli Köyünden TÜMAD Madencilikte çalılan 60-70 insanımız var. Yapılacak işlerimizi bildiriyoruz mesela mezarlıkla ilgili yaşadığımız sorunları aktardık, köy gençlerinin spor hasası ve futbol oynamaları için saha sorunumuzu ilettik, köyümüzün ortasından geçen derenin ıslahı ile ilgili sorunumuzu ilettik, Düğün salonu ihtiyacımız vardı bu konuda yardım istedik, köyde fırınımız yoktu. bu konuda da yardım istedik ve tüm bu ilettiğimiz eksikler ile ilgili TÜMAD madencilik en kısa sürede çalışmalarını yaptı ve bu projeleri Şahinli köyü sakinlerinin kullanımına sundu. Biz ne istersek TÜMAD Madencilik yapıyor. TÜMAD Madencilik  Köyümüzü güzelleştirmek adına çalışmalarda yapacak mesela köyün giriş ve çıkışı komple parke taşı yapacak daha fazla tarım makinesi ve ekipmanları alarak çiftçilerimizin kullanımına sunacak. Taşımalı sitem ile atıl kalan okulumuzu da yenileyerek köyümüze kurs ve benzeri çalışmaların yapılabileceği bir bina kazandırmış olacaklar. Biz Şahinli Köyü olarak Çanakkale İl Özel idaresi Köylere Hizmet Götürme Birliğin’ den de hizmet alıyoruz ama TÜMAD varken talebimiz olmuyor, çünkü ihtiyacımız olan her şeyi ve yatırımları TÜMAD madencilik köyümüze yapıyor” dedi.

Ogün İnal