Geçtiğimiz yıllara göre Bu kış az yağış alan Çanakkale’de barajlar yeterince dolmazken tarım içinde kurak mevsim alarmı veriliyor. Çanakkale’de yaşanan durumu değerlendiren ÇOMÜ emekli öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Murat Türkeş Çanakkale’nin yeterli yağış almadığını belirtti.

Bu yıl kış aylarının geç gelmesi nedeni ile mevsim üzerindeki sıcak günler artınca Çanakkale’de beklenen yağışlar bir türlü gerçekleşmedi. Çanakkale’de kışın beklenen yağışların yağmaması ile de barajlar alarm vermeye başladı. Beklenen yağışlar gelmeyince, gerçekleşen yağışlar da az olunca barajların doluluk oranı istenilen seviyeye ulaşmadı. Özellikle tarım sektörünü tedirgin eden durum ile ilgili    ÇOMÜ emekli öğretim üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Murat Türkeş değerlendirmede bulundu. Türkeş “ Bu sene kış biraz değişik gitti. Kış ayında hem yağışlar geç geldi. Şubat ortasından Mart ortasına kadar mevsimine göre sıcak ve kurak bir dönem yaşadık, Mart ortasından sonra mevsim ortalamalarına göre soğuk ve bugüne kadarda soğuk geçti. Bu yıl kış çok farklıydı. Hem hava sıcaklıkları açısından hem de yağış açısından bu kışı farklı geçirdik. Tabi kış aylarında olduğu gibi Çanakkale sonbahar’da da yeterli yağışı almadı. Bu nedenle Çanakkale aslında kışa’ da kurak girdi. Türkiye’nin bir bölümünde de kuraklık vardı. Türkiye’nin Batı, Kuzey Batı bölümü, Çanakkale bölgesi Bayramiç kışa da kurar girince ve kuraklık devam edince Çanakkale’ de Atikhisar ve Bayramiç ba
jında yeterli su toplanamadı” dedi.

Kışın Yağış Alamayan Çanakkale İçin Önemli Sinyal
Türkeş, yağış almayan barajların sinyal verdiğini belirterek “ Bu duruma iklim değişikliği olarak da bakmam gerekir ama esas olarak  Çanakkale gibi   Akdeniz iklim bölgesinde bulunan ilerde yörelerde kış yağışları çok önemli.  Dolayısı ile kış yağışlarının azalma eğilimi olduğunu da biliyoruz.  Bu çok önemli bir sinyal. Çünkü bu kış yağışları Akdeniz iklimi yıllık yağışın yüzde 40 ila yüzde 60’ını karşılıyor. Dolayısı ile o kış yeterli yağış alamadığınızda yılın uzun süreli ortalamalara göre kurak geçirmiş oluyorsunuz. Tabi şu da söylenebilir, ilkbahar yaz yağışları var. Ama Nisan’dan sonraki yağışlar, Çanakkale’de Mayıs ve Haziran’lardaki yağışlar kısmen bazı açılarda yararlı oluyor. Ama tarım ürünleri açısından baktığımızda,  tahılları yatırması, meyvelerin bir kısmını şiddetli sağanak yağış ve dolu yağışı ile zarar vermesi  nedeni ile beklenen olumlu katkısı yapmayabiliyor” dedi.

Yağış Aldık Ama Yeterli Değil
Türkeş “Çanakkale yöresinde özetlediğim gibi tıpkı 2007-2008-2010-2011 kuraklık döneminde olduğu gibi, bir kurak kış yaşadık. Zaman zaman yağış aldık ama yeterli yağış alamadık. Hem tarım açısından hem içme ve kullanmam suyu açısından suyu tada tasarruflu kullanma önlemlerini maksimin uyma koşulları var aslında. Tabi buna şunu da ekleyebiliriz Coronavirüs nedeni ile insanlar evlerinde ve kısmen bahçelerinde daha çok zaman geçirmeye başladılar. Havaların ısınması ile bahçelerde de büyük olasılık ile su kullanımı artacak. Hem evlerde temizlik, hijyen hem bahçelerde içme ve kullanma suyu kullanımını da dikkat etmek  gerekiyor” dedi.  
 


Kaynak: Haber Merkezi