Pilot bölge seçilen Fevzipaşa Mahallesi’nde yurttaştan yurttaşa gıda yardımı devam ederken kampanyaya destek isteyen CHP İl Başkanı Metin ümit Ural, ortak akılla ve şeffaflık ilkesi ile sürece devam ettiklerini belirtti. 
Ural, “Askıda Gıda projemizin farkı, yurttaşlarımızın, yurttaşlarımıza aracısız destek projesidir. Bu güne kadar dünyada ve ülkemizde yardım konusunda sürekli spekülatif olaylar yaşanmıştır. Bu proje ile bizler, bu işlerin farklı yapılabileceğini, şeffaf, açık ve tespite dayalı desteğin, bir sistem dahilinde yapılabileceğini görmüş olduk. Proje siyasi bir proje değildir, yandaşa destek de değildir, proje biat kültürü oluşturmayı ve birilerinin öne çıkmasının ötesinde, gerçek sosyal toplum oluşumunun mümkün olacağını göstermiştir bize. Sosyal Toplum oluşumu, Sosyal Devletin oluşumu için önemli bir çözüm aşamasıdır. Birleşe birleşe, doğru çözümlerde dayanışarak ortak akılla başaracağımıza inancım tamdır” dedi.
Öte yandan proje yürütücülerinden akademisyen Ekrem Tufan ise sosyal medyadan bilgilendirmelerde bulundu. Tufan, merak edilen sorulara açıklık getirerek, “Sevgili dostlar, bildiğiniz gibi Çanakkale'de Askıda Gıda Projesi adında bir proje yürütüyoruz. Zaman zaman sorular ve ufak serzenişler geliyor veya dolaylı olarak duyuyorum. Bu nedenle projenin yürütücüsü olarak bazı sorulara yanıt vereyim.
 
Soru: Neden sadece Fevzipaşa Mahallesi'ne yardım ediyoruz? Başka mahallelerde de yoksul insanlar var.
Yanıt: Bu mahalle istatistiklere göre en yoksul mahalle. Elbette başka mahallelerde de yoksul insanlar var. Bunu biliyoruz ve farkındayız.
Soru: Atatürk Mahallesi ve Namık Kemal Mahallelerine ne zaman yardım götüreceğiz?
Yanıt: Şu anda toplanan para sadece Fevzipaşa'ya yetecek düzeyde. Devletin yardım etme projesi nedeniyle listemizde yer alan 65 yaş üstü kişilerin bulunduğu aileleri listemizden sildik. Bu durumda, yaklaşık 9 günde bir ailelere yardım edebileceğiz. Yani aynı aile ayda en fazla üç kez yardım alabilecek. Bu da normal. Gıda desteği ancak 10 gün yeter. Dolayısıyla, daha fazla fon gelmeye başlandığında diğer mahallelere de desteğe başlayabileceğiz.
Soru: Son çıkan genelge ile belediye ve dernek vs kurumların yardım yapmaları yasaklandı. Askıda Gıda Projesi de yasaklanır mı?
Yanıt: Şu ana kadar her hangi bir sıkıntı yaşanmadı. Zira biz genelge belirtildiği gibi para toplamak için kendimize ait bir hesap numarası verip, para toplamıyoruz. Gönderilen paralar, aynı mahallede bulunan ve bizimle çalışmayı kabul (mahallede toplam 3 bakkal var) eden 2 bakkalın hesabına geliyor. Yani biz para toplamıyoruz. Sadece yurttaştan yurttaşa 
yardım yapılmasına aracılık yapıyoruz.
Soru: Neden bakkallarla anlaştık da büyük toptancılarla anlaşıp, daha ucuza mal etmeyi düşünmedik?
Yanıt: Çünkü proje, sadece yoksulları değil aynı zamanda küçük esnafı da destekliyor. Yoksulun mahalle bakkalı da yaşamalı. Bunun yanında, yardım alan ailelerle gıda arasındaki mesafe en kısa olmalıydı.
Soru: Yardımları nasıl dağıtıyoruz?
Yanıt: Başlangıçta evlere biz götürüyorduk ama bu Corona Virüs riskini arttırır diye vazgeçtik. Şu anda ailelere saat 19.30'dan itibaren ikişer dakika arayla arıyoruz ve ilgili bakkalın adını vererek gidip alabileceğini söylüyoruz.
Soru: Dağıtım için neden saat 19.30'a kadar bekliyoruz? Gündüz gözüyle dağıtsak daha kolay olmaz mı?
Yanıt: Birincisi, mahremiyet ve gizlilik nedeniyle dağıtımı özellikle karanlıkta yapıyoruz. İkincisi, bakkallardan saat 17.00'de hesap özeti alıp, bizdeki sistemimize gönderilen makbuz örnekleri karşılaştırdıktan sonra toplanan parayı netleştiriyoruz. (Çifte kontrol)
Soru: Paranın bakkallara geldiği dekontlardan belli ama yardımın gerçekten yoksullara gittiğini nereden biliyoruz? Ya yandaşa peşkeş çekiyorsak? Nasıl anlayacağız?
Yanıt: Bakkaldan alışveriş torbasını almaya gelen aile temsilcisi, bakkalın kestiği fiş ya da makbuzun arkasına adını ve soyadını yazıp, imzalıyor ve bakkala bırakıyor. Bakkaldan her akşam bu fişleri toplayıp, arşiv tutuyoruz.
Soru: Herşey şeffaf olmasına rağmen sistemde yine de eksi gedik olabilir mi? Hani bazı ailelerin daha yoksul olmasına rağmen destek alamaması gibi?
Yanıt: Elbette olabilir. Bunun nedeni yoksul olan her aile başvurmamış olabilir. Bunun yanında proje güven temeline dayanmaktadır. Dürüstlüğe inanıyoruz. Yine de bizden başka bir kurumdan da destek alan ya da aslında yardım almasa da ayakta durabilen aileler olduğunu öğrenirsek listeden çıkararak güncelliyoruz.
Soru: Projeye bugüne kadar kimler destek oldu ve kimler yardım aldı?
Yanıt: Mahremiyet nedeniyle bu bilgileri ASLA paylaşmıyoruz. Yardım edenler kendileri bu bilgileri paylaşabilirler.
Soru: Projenin yürütücüsü olarak bu projeden çıkardığınız ilk ders nedir?
Yanıt: Fevzipaşa Mahallesi'ndeki çok yoksul ailelere ayda 40.000 TL para bulabilsek, 15 günde bir gıda yardımı yapıp, yoksulluğun ve yoksunluğun getirdiği negatif sonuçları azaltabiliriz. Örneğin çocuklar daha iyi beslendikleri için okulda daha başarılı olabilirler. Daha az hastalanabilirler. Daha uzun süre okuyabilirler. Çocuk gelinler önlenebilir.
 
Mine Tarım