Tarım ürünleri üretmede çok önemli bir döneme girilmesi nedeni ile uzmanlar tarafından bu önemli konuya dikkat çekilirken Çanakkale Ziraat Odası Balkanı İsmail Kaya da dikim sezonunun çok önemli olduğunun altını çizmişti. Kaya üretim sezonun kayıpsız ve sorunsuz atlatılmasının yolunun Corona Virüs’ü tarım üretimi yapılan alanlardan alınan tedbirler ile sokulmaması olduğunun altını çizmiş ve üreticiler den ekstra önlen almalarını talep etmişti. Kaya bir uyarı da tüm vatandaşlara yaptı. Kaya kurak bir kış dönemin geçmesi nedeni ile Çanakkale merkez ve baraj bulunan ilçelerinde baraj doluluk oranlarının önemli ölçüde düşük olduğuna dikkat çekerek, “Nisan ayında gerekli yağışları alamazsak su kıtlığına doğru gidebiliriz”dedi.
Barajlardaki su seviyesinin Nisan ayında da artmaması halinde su sorunu ile karşı karşıya kalınacağını ifade eden Kaya, “Sularımızı tasarruflu kullanmak durumundayız. Bu uyarım hem vatandaşlarımıza, hem çiftçilerimize. Su tasarrufu yapmalıyız, hayatımızda kullandığımız gıda maddeleri ekmek gibi temel besin maddelerini tasarruflu kullanmalı ve israf etmemeliyiz. Nasıl gıda maddelerinde israf etmemeye başladığımız gibi su kullanırken de israf etmemeliyiz” dedi.
Bu seneyi bir şekilde atlatabileceklerini, ancak önümüzdeki yılın kış ayının da kurak geçmesi durumunda çok ciddi su yokluğu durumu ile karşılaşılabileceğini ifade eden Kaya yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi:

“SU KULLANIMINDA TASARRUFA GİTMELİYİZ”
“ Tüm ürünlerde israf etmememiz gerekiyor. İsraf etmemek çok önemli. Yeteri kadar tüketmemiz ve fazla tüketmememiz çok önemli. Su israfını da engellemek için Devlet’in koyduğu kurallara riayet etmemiz gerekiyor. Bu kuralların dışında tasarruf ve israf etmemek için kendi kurallarımızı kendimizin de koyması gerekiyor. Kış mevsimi tarımsal açıdan baktığımızda çok kurak geçti. Çanakkale’deki barajların doluluk oranlarına bakıyoruz yüzde 50’de olanlar var, yüzde 45’te olanlar var, yüzde 65’lerde olanlar var. Suyun ne kadar kıymetli olduğunu hemen anlıyoruz. Eğer elimizde olanı idareli kullanırsak, israf etmezsek, hovardaca kullanmazsak, tarım üretimindeki su kullanımında bir sıkıntı yaşanacağını zannetmiyorum. Yalnızca devletin yöneticilerin koyduğu tasarruf kurallarına uyaraktan değil, bunun yanında bizim şahıs olarak kendimizin de koyacağımız kurallar olmalı. Bu yılı atlattığımızı düşünelim. Ya önümüzdeki yıl da kurak geçeceğini düşünürsek çok zor günler bizi bekler. Dediğim gibi belki bu yılı bu şekilde geçirebiliriz, yani suyu idareli kullanırız, tasarruf kurallarına daha fazla uyarız, fazla su tüketiminden kaçınırız, tarım alanlarında damlama sulama sistemlerini daha fazla kullanırız gibi önlemler alır, bu yılı atlatırız. Kuraklığın devam etmesi durumunda çok sıkıntılı günler bizleri bekliyor olacak. Bizde bu su tasarruf önlemlerini bugün de alıp, israfının her alanda başımıza dert olduğu gibi su kullanımında da çok ciddi şekilde başımızı ağrıtacağının bilinmesi gerekiyor.  Su israfının bugün itibarı ile önüne geçecek adımları devletinde, üreticinin de,  su kullanıcısı ne kadar insan varsa onlarında atması gerekiyor.”

Ogün İnal