Corona Virüs tüm dünyada yayılmaya devam ederken Türkiye’ de de her geçen gün tespit edilen hasta sayısı ve virüse bağlı can kayıpları artıyor.

Çanakkale’de Corona Virüs nedeni ile ilk ölüm gerçekleşmiş ve vaka sayısında artış olduğu yönelik resmi olmayan bilgiler edinilirken özellikle Çanakkale Ziraat Odası ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası karşılaşabileceğimiz başka bir tehlikeyi haber vermişlerdi. Tarım üretiminde çok önemli aylara girildiği, eğer çiftçilerin tarlalarına ekim ve dikim yapmamaları ya da yapamamaları durumunda ciddi tarımsal ürün sıkıntısı çekilebileceği uyarılarında bulunmuşlardı. Her iki odada Corona Virüs salgını altında bulunan tüm dünyada tarım ürünü ithal etme gibi bir durumunda olmayacağı bu nedenle de son yıllarda ciddi oranda tarım ürünü ithal eden Türkiye’nin çiftçilerin tarlaya inmesi ve üretim için seferberlik ilan edilmesinin önemine değinmişlerdi. Çanakkale’ de de çiftçinin tarlasına ekim ve dikim yapmasının önemine de değinirken Çanakkale merkez ve köylerine su sağlayan Atikhisar Barajı’ndaki doluluk oranı da yaz öncesi adeta S.O.S verdiyi de hem Çanakkale Ziraat Odası, hem de Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası tarafından verilen ve kaygı uyandıran bir uyarıydı.

ATİKHİSAR BARAJI SU SEVİYESİ NİSAN YAĞMURLARI İLE DOLMAZSA TARIM SULAMASI YAPILAMAZ 
Çanakkale  Ziraat Mühendisleri odası Başkanı Hicri Nalban bir süre önce yaptığı açıklama da şu an yüzde 60 doluluk oranına sahip ve Çanakkale’ ye içme ve kullanma suyu sağlayan ayrıca önemli derecece tarım ürünü üreten köylerin tarım alanlarına sulama suyu sağlayan Atikhisar Barajı’nın doluluk oranının Nisan yağmurları ile yazı geçiremeyecek yeterlilikte olmaması durumunda yıllar önce yaşanan kuraklıkta olduğu gibi Çanakkale merkezde sebze ürünleri üretimine yasak getirilebileceği ve meyve bahçelerine de su verilemeyeceği konusunda uyarı yapmıştı. Nalbant, Atikhisar barajı doluluk oranının düşmesi nedeni ile sadece içme ve kullanma suyu için baraj suyunun kullanılmasının gündeme geleceğini hatırlatmış ve bu durumun gerçekleşmesi neticesinde tarımsal sulamanın yapılamayacağını bu nedenle de su kullanımının çok dikkatli yapılarak tasarruf yapılması gerektiğini belirtmişti.

BELEDİYE’DEN DİKKAT ÇEKEN ATİKHİSAR BARAJI PAYLAŞIMI
Tüm bu açıklamaların ardından Çanakkale Belediyesi de Sosyal medya hesaplarından Atikhisar Barajı su seviyesinin olması gerekenden çok daha düşük olduğunu belirtmek ve tehlikeye dikkat çekmek için sosyal medya hesaplarından  çok önemli bir paylaşım gerçekleştirdi. “ Virüsten Korunmak İçin birbirimizi koruyor, tek su kaynağımız Atihhisar’ı  unutmuyoruz” bağlığı ile yapılan paylaşım yaptı. Bu uyarıya “Unutmuyoruz,  mevsim kurak, kaynak tek hijyen tedbirlerini göz ardı etmeden kullandığımız suyu  gelecek sağlıklı günler için boşa harcamayalım” paylaşımı yaparak hayatımız devem ettirebilmek ve Coronavirüse karşı hijyen sağlayabilmek adına tüm alanlarda kullandığımız suyu boşa harcamayarak  tasarruf yapılması gerektiği konusunda Çanakkalelilere uyarı yapıldı.

Ogün İnal