Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Çanakkale’de Corona Virüs ile ilgili alınan tedbirleri değerlendirdi.

Corona Virüs salgını nedeni ile Çanakkale belediyesi tarafından tüm tedbirlerin alındığını ifade eden Gökhan, “Belediyemiz alınan tüm tedbirleri yerine getirmek için tüm çalışmaları sergilerken, bir yandan da yardım isteyen Çanakkalelilerin yardımına koşuyor “ dedi.  Gökhan Corona Virüs salgınının daha fazla yayılmaması için alınan tedbirlerin geçici olduğuna da dikkat çekerek, “İyi günleri görmemiz için tüm vatandaşlarımız alınan kısıtlama ve tedbirlere uysun” diye konuştu.
Gökhan değerlendirmesinde şunları söyledi: 

“ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAYIP TEMASDA BULUNMAYACAĞIZ”
 “Bu virüsün bizlere olabildiğince az zarar vermesi için, bizim mutlaka temas noktasında dikkatli olmamız lazım. Evimizden olabildiğince çıkmamamız lazım ve özelliklede 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız ile kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız evde kalmalarının çok önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Çünkü Corona Virüs temas ile bulaşan bir virüs. Yani temas ettiğimiz zaman elimizi ağzımıza, burnumuza sürdüğümüz zaman yada karşılıklı çok yakın mesafede bulunduğumuzda karşılıklı hapşırmak, öksürmek sureti ile yada nefes sureti ile belli bir mesafenin altında olduğumuzda maalesef birbirimize bulaştırma konusunda tehlikeli bir hal alıyor. Bu kurallara çok dikkat edeceğiz. Toplu olarak bulunmayacağız işyerlerinde dahi mesafemizi koruyacağız. Her fırsatta, elimizi bir yere değdiğimizde, bir şeyleri ellediğimizde mutlaka ellerimizi sabunlu su ile yıkayacağız yada dezenfekte sıvıları ile dezenfekte edeceğiz. Bunu çok önemsiyoruz.”

65 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLAR KESİNLİKLE SOKAĞA ÇIKMAMALI
“Bu hastalığın bu virüsün tehlikeli olma noktası tamamen temas noktasıdır. Temaslardan olabildiğince uzak durmalıyız. Bu çok önemli kurallar sadece 65 yaş için değil her yaş grubu için geçerli. Bu kuralların 65 yaş ve üzeri için önemli olmasının nedeni,  65 yaş ve üzerinden sonra zaten insanların bedensel zafiyetlerinin başlamasıdır. Mutlaka bir konuda hastalığı olması yüksek tansiyon ya da kalp rahatsızlıkları gibi. Buradan etkilenenler 65 yaş ve üzeri olduğu için mutlaka temaslardan uzak durmaları lazım ki buda evden çıkmamayı gerektirir.  Ama 65 yaş ve üzeri haricindeki tüm yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın da birbirlerine olan temas mesafesini korumalı ve hijyene dikkat etmeliyiz.”     

KURALLARA UYMAYANLARI İKAZ EDİN, OLMAZSA İHBAR EDİN
“Bu mesafe koruma noktasında özellikle banka ve bankamatik kuyruklarında yada marketlerde çok dikkat edilmesi lazım. Bu alanlarda üst üstte olmamak lazım. Topluca bir yerlerde 3-5 kişi oturup, köşe başlarında  orda burada sohbet edilmemesi lazım. Bu konularda çok dikkatli olmalıyız ve polislerimiz ve zabıtalarımız bu konuda yoğun bir şekilde çalışmaları sürdürüyor. Lütfen bu konuda polise ve zabıtalarımıza yardımcı olalım. Vatandaşlarımıza da rica ediyorum. Onlarda bu kurallara uymayanları gördükleri zaman lütfen ihtar etsinler, ihbar etsinler ve bu noktada çalışmalarımızı hep beraber sürdürelim. Özellikle Pazar yerlerine girerken Pazar girişlerinde belediyemizin koyduğu dezenfektanlar var. Dezenfektanları  pazara girerken kullanalım, pazarlarda sosyal mesafemizi koruyalım. Pazarda kurulmasına izin verilen meyve sebze tezgahlarının mesafesini açıyoruz, iki tezgah arasındaki mesafe 3 metre olacak. Ama bizde pazarda gezerken özellikle yoğunluk tan kaçınmamız lazım. Yani biraz sıra beklerken üst üstte olmayalım. Pazarda ellerimizi tezgahtaki sebzelere, meyvelere sürmeyelim ve onları ellemeyelim. Sebze ve meyveleri kendimiz seçmek için pazarcı esnaflarımıza ısrar etmeyelim. Esnaflarımızı da zor durumda bırakmayalım.” 

“BELEDİYE OLARAK TÜM GÜÇÜMÜZLE YARDIMA MUHTAÇ OLAN KESİMLERE YARDIM EDİYORUZ”
“Biz Çanakkale Belediyesi olarak gerekli bütün tedbirleri aldık. İl Hıfzıssıhha kurulu kararlarına harfiyen uyuyoruz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Çalışan personellerimizi de koruma altına aldık. Belediye çalışanları personel sayımızı azalttık dönüşümlü sistemi devreye soktuk. Hedef en az insanın sokakta olması. Biz Çanakkale Belediyesi olarak 65 yaz ve üzerindeki vatandaşlarımıza destek oluyoruz. Mali durumu yetersiz olanlara destek oluyoruz. Bu arada her zaman yaptığımız yardımlara da devam ediyoruz. 112’ de ya da belediyenin direk hattından bizi arayıp yardım isteyenlere hemen yardımcı oluyoruz. ‘Ben evdeyim bana yardım gelir mi, gelmez mi?’ diye düşünmeyin her zaman size bir telefon kadar yakınız ve yardım etmek için yanınızdayız. Siz korunmaya bakın tedbirlerinizi alın ve lütfen evde kalın.”

“ALINAN TÜM KISITLAMALAR GEÇİCİDİR, BUNU UNUTMAYALIM”
“Bazı alanlarda sahillerimizde birtakım kısıtlamalar geldi. Spor yapmak, yürümek, mangal yapmak,  piknik yapmak. Lütfen bu kısıtlamalara uyalım. Bu kısıtlamaları delmeye çalışmayalım. Çünkü tüm bu kısıtlamalar geçici bir durum. Eğer sevdiklerimizde daha uzun süre bu dünyada var olmak, onlarla beraber olmak istiyorsak lütfen bu kısıtlamalara uyalım. Çünkü,  bu virüs bir süre sonra ortadan kalkacak. Çok fazla uzun sürmeyecek. Ancak bugün tedbir almazsak bu nedenle biz hastalanırsak yada virüs bulaştırmamız nedeni ile karşımızdakiler hastalanırsa sevdiklerimizden maalesef ayrı düşmüş olacağız. Bu kısıtlamalara uymazsak hem kendimizi hem de sevdiklerimizin hayatını riske atmış olacağız. Tüm şehre afişler astık hatta trafik ışıklarımıza bile koyduk, evde kal. Olabildiğinde evimizde kalalım. Dışarı çıkmak zorunda olanlarda işini hemen bitirip evlerine geri dönsünler.”

“SAKIN “BANA BİR ŞEY OLMAZ” DEMEYİN”
“Hijyen kurallarına uyma, temastan kaçınma ve sosyal mesafeyi ayarlama gibi konularda lütfen “Bana bir şey olmaz “ demeyin. Bu virüs herkese bulaşabiliyor. Zengine de, fakire de,  kadına da, erkeğe de çocuğa da herkese bulaşabiliyor. Bu nedenden dolayı lütfen dikkatli olalım. Alınan tüm kısıtlamalar ve kararlar sizin hayatınızı zorlaştırmak için değil uzun ömürleriniz boyunca rahat etmeniz için risk altına girmemeniz için alınmış tedbirlerdir lütfen bu tedbirlere ve kısıtlamalara uyunuz. Çanakkale halkı bu kurallara ve kısıtlamalara uyabilecektir buna inanıyorum. Sizden saklanan hiçbir şey yoktur. Her şey şeffaftır. Herhangi bir tehlikeli durum olsa yine sizleri uyarırım. Çan’ın Maltepe köyünde 14 günlük bir karantina var. Çanakkale’de ateşi olan ve öksürüğü olan hastaları Pandemi Hastansin’ de tedavi altına alıyorlar. Hastanemizde yeterli kapasite var. Bu konuda bir sıkıntı yok. Lütfen bu konuda endişe etmeyin korku ve panik asla yapmayın sadece tedbirli ve dikkatli olalım.”

Ogün İnal