Çanakkale Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit Corona Virüs salgını nedeniyle ciddi geliri kaybına uğrayan sanayici, esnaf ve vatandaşların elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyememesinden dolayı bir kesintinin yapılmaması gerektiğini söyledi.

Berkit kesintinin ötesinde Coronavirüs salgını nedeni ile alınan tedbirlerin sona ermesine kadar geçecek süre içerisinde elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli ve KDV gibi ekstra miktarların, doğalgaz faturalarında da KDV miktarlarının alınmaması gerektiğini ifade etti.

“Başka ülkelerde vatandaşlara çok ciddi destekler var”
Berkit gazetemiz aracılığıyla yaptığı açıklamada yaşanan zor süreçte gelir kaybına uğrayan sanayici, esnaf ve vatandaşların elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyememesinden dolayı bir kesintinin yapılmaması gerektiğini, hatta Corona Virüs salgını nedeni ile alınan tedbirlerin sona ermesine kadar geçecek süre içerisinde elektrik faturalarında sayaç okuma bedeli ve KDV gibi ekstra miktarların, doğalgaz faturalarında da KDV miktarlarının alınmaması gerektiğini ifade etti. Berkit, “ Biz tüketici koruma derneği olarak bu Corona Virüs salgının başladığından buyana tüketici adına beklentilerimiz ve önerilerimiz, temel tüketim maddesi olan doğalgaz ve elektrikte faturalardan KDV, ÖTV ve sayaç okuma bedellerinin silinmesiydi. Dünyada Corona Virüs ile ilgili diğer ülkelerin ekonomi ile ilgili aldığı kararları hep birlikte görüyoruz. Ülkelerin bu süreçte vatandaşlarına çok ciddi destekleri var. Biz taleplerimizin uygulanması ve bu süreç içinde elektrik ve doğalgaz fatura bedellerinin ötelenmesini istiyoruz.  Hükümetin Ramazan Bayramı öncesinde emeklilere vereceği bayram ödemesini Nisan ayının başında verecek olması önemli bir adım. Ama insanların bu uzun süreçte rahatlatacak bir çalışma değil. Diğer ülkelere baktığımızda vatandaşlarının temel ihtiyaçları konusunda hiçbir sıkıntının çıkarılmadığını görüyoruz. Çünkü tüketicilerin bu çok önemli süreçte ciddi mağduriyetleri var, çalışamıyor, üretemiyor bu nedenle gelirleri yok. Bu süreçte ödenmemiş elektrik ve doğal gaz borçlarından kaynaklı bir kesintinin olmaması gerekiyor. Bununla ilgili de önümüzdeki günlerde hükümetten yine bir ekonomik paket bekliyoruz. Bu konu ile ilgili fatura bedellerinin alınmaması ve bunun devlet tarafından karşılanması gibi bir karar da alınması lazım çünkü 3 ay sonra vatandaş bu faturaların tamamını tek seferde ödeyemez. Bu ilgili kurumlar mesaj göndererek faturalarınızı internetten ödeyin diyor. Ama zaten parası olmayan vatandaşlar, çalışmadıkları için gelir elde edemeyen vatandaşlar nasıl ödeyecek internetten faturaları? Bu durumu kolaylaştıracak kararlar alınmalı” dedi.

“İnternetten alışverişlerde de dikkatli olun”
Corona Virüs salgını nedeni ile ilk olarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımıza, ardından da salgının yayılmaması için “Evde Kal” sloganı ile vatandaşları büyük bir bölümünün de evde kaldığına dikkat çeken Berkit, “ Evde kalınması nedeni ile internet üzerinden satışlarda ciddi derecede arttı. Ancak bu konuda yapılan uzaktan alışverişlerde son günlerde önemli derecede şikayet alıyoruz” dedi. Berkit açıklamasında  “Hükümetin aldığı karar doğrultusunda 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların virüsten korunmak için ve ardından da tüm vatandaşların uyguladığı “Evde Kal” hareketi ile mesafeli  satış yani internet ve televizyondan satışlar da arttı. Bu tür mesafeli alışverişlerde ülkemizde maalesef yıllardan beri bazı firmalar insanları verdikleri ürün haricinde ürün göndererek yanıltarak satış yapıyorlar. Hatta tüketiciyi aldatarak satış yapıyor. Bu anlamda da son günlerde ciddi şikayetler var. Biz tüketici koruma derneği olarak internetlerden satışlarda kurumsal marka ve internet sitelerinden alışveriş yapmalarını öneriyorduk. Ancak gelinen süreçte bazı kurumsal internet sitelerinden alışveriş yapan tüketicilerin o internet sitesi içinde dükkan açarak kurumsal firma adı altında satış yapması nedeni ile  ciddi tüketici şikayetleri doğduğu gözleniyor. Tüketiciler bilinen güvenilir olduğu düşünülen internet sitelerinden ve markalarından alışveriş yaptıklarında ürünlerin zamanında gelmediği gelen ürünlerin ise istenilen ürün olmadığın gelen bazı ürünlerin replika denilen sahte ürünler olduğu, yönünde şikayetler geliyor. Bu konu ile ilgili yasa çok açık. Mağdur olan tüketiciler 10 bin 380 TL’ ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapabilirler. Mesafeli satışlarda tüketicinin 14 gün içerisinde hiçbir neden göstermeden cayma hakkı var. ama maalesef ülkemizde çok yoğun bir şekilde yaşanan, “ürün satın aldıktan sonra muhatap  ve bir adres bulamama” sorunu var. Hatta tv’den satış yapılan ürünlerde sadece sipariş numarasının olduğu bir adres bilgisinin olmadığı görülüyor” dedi.

“Gıda sıkıntısı ile karşı karşıya kalabiliriz”
Berkit, Corona Virüsü salgını nedeni ile tarımsal üretimin çok ciddi derecede sekteye uğradığını ifade ederek, virüs sonrasında tarımsal üretim azlığı nedeni ile bir kıtlığın oluşmaması için şimdiden düzenli üretim hamlesi yapılmasını gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Bu süreçte bir başka endişe verici konu. Corona Virüs ile uğraşırken çok ciddi başka bir tehlike belirdi. Ancak önlem alınırsa bu durum açılabilir. Biz tarım ürünlerini ital eden bir ülke olduk ve ciddi tarım ürünü ital ediyoruz. Baştan beri bu durumu eleştiriyorduk. Önümüzdeki günlerde bu iş sadece Türkiye’ yi değil bütün dünyayı sıkıntı içine sokacak. Üretici çifciler sıkıntıda üretim azalacak. Biz Türkiye olarak paramız olsa bile gıda italatı yapamayacağız. Mart ayı bitiyor Nisan ve Mayıs aylarında ülkemizin dört mevsim olması, iklim durumunun uygun olması bazı önemli tarım ürünlerinin dikim zamanı. Nedir bunlar fasulye, domates patlıcan biber. Bence hükümetin bir tarımsal üretim seferberliği ilan etmesi ve çiftçileri bu seferberlik ile üretmeye teşvik etmesi gerekir. KDV’siz, ÖTV’siz mazot vererek bu önemli süreci çok hızlı bir şekilde çiftçilerin üretim yapması teşvik edilmeli.  Yoksa Corona Virüs’ten beş altı ay sonra kıtlık ve gıda yetersizliği sıkıntısı il karşı karşıya kalabiliriz. Tarımsal üretimi teşvik edecek acil bir üretim seferberliği başlatılmalı” diye konuştu.

“Bankalar kredi ötelemesi için faiz almamalı”
Berkit Corona Virüs salgını ekonomik tedbirleri kapsamında kamu bankaları başta olmak üzere birçok bankanın ticari ve bireysel kredileri ötelediğini ancak vatandaşların internetten yaptıkları 3 ay öteleme başvurusunda 3 aylık ek faiz istendiğine dikkat çekerek, “ Bu uygulamayı doğru bulmuyorum. Bankaların bir kısmı fırsat gördükleri bu durumdan faydalanmak istiyor. Bir vatandaş şikayete geldi. Bit temel gıda yardımı ile ilgili kampanya başlatılan bir hesaba 30 TL yardım parası göndermiş ve banka bu paranın 7.5 lirasını EFT ücreti olarak kesmiş. Bugünlerde toplumsal bir dayanışma içinde olmamanız lazım. Bu yardım konusu da toplumsal bir dayanışmanın ürünü. Bu hareketi yapan bankaları kınıyorum. Bu ülkede birlikte yaşıyoruz. Tüketici varsa bankalar ayakta kalır. Bu toplumsal dayanışmayı hep birlikte götürmemiz lazım. Vatandaşa tüketiciye daha saygılı olmalı. Bakıyorum da tüketici kredisi faiz oranlarında bir değişiklikte yok. Hükümetin bu konularda bir karar alıp yürürlüye sokması gerekiyor” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal