Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant yeni tip Corona Virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle su tüketiminde yaşanan artışa işaret ederek, alınması gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulundu.
 
Kuraklık tehlikesinin olma ihtimali ve azalan yağışların da dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Başkan Hicri Nalbant Dünyada hızla yayılan Kovid-19 salgınının etkisiyle kişisel temizliğe yönelik su sarfiyatının yükseldiğine de dikkat çekti. Suyun bir gramının bile değerli olduğunun bilincinde olmak gerektiğini söyleyen Nalbant, “Suyun tasarruflu kullanılması için tarımda acilen basınçlı sisteme ve modern sulama yönetimine geçilmesi gerekir. Bu konuda Devlet’in destek vermesi önemlidir” dedi.

“Yüzde 50 doluluk oranı ciddi bir uyarıdır”
Gazetemiz aracılığıyla alınması gereken önlemleri sıralayan Hicri Nalbant, “Bu yıl Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de su sıkıntısı yaşanıyor. DSİ’den son rakamları alamıyoruz, sanki Devlet sırrı. Bir ayı geçkin süre önce Tarım İl Müdürlüğü Salonu’nda düzenlenen toplantıda en son DSİ yetkilileri tarafından verilen bilgide barajdaki doluluk oranı yüzde 48 oranındaydı. O günden beri de doğru dürüst yağmur yağmadığını göz alarak şu an tahminen doluluk oranının yüzde 50 civarında olduğunu öngörüyoruz. Bu ciddi bir uyarıdır” dedi. Çanakkale’de önceki yıllarda barajdaki su seviyesinin yüzde 38’leri gördüğü bir dönemi de tecrübe ettiklerini ve o dönemde sebze üretiminin yasaklandığını hatırlatan Nalbant, “Yıllık ve mevsimlik ürünler için bu şekilde bir tedbir alınabilir, ama meyvecilik alanında bu söz konusu olamaz. O dönem bu şekilde bir tedbir alınmıştı, ama şimdi ekstra açlık ve kıtlık tehlikesi de olabilecekken bu yasaklama uygulanamaz” dedi.

“Tarımda basınçlı sisteme ve modern sulamaya gidilmelidir”
Su zengini olmadığımızı ve kurak bir bölgede olduğumuzu unutmadan iklim değişikliğine de karşı planlama dahilinde tedbirli hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Nalbant, “ Ülkemizi de tehdit eden Corona Virüs salgını nedeniyle insanlara hijyen kurallarına uymaları ve su ve sabun ile korunmaları noktasında uyarılarda bulunuldu. Bu saatten sonra bu bir alışkanlık da oluşturdu. Salgın kontrol altına alınana kadar bu kullanım şekli bu şekilde gider.  Şimdi yapılması gereken suyun tasarruflu kullanılmasıdır. Bu durumda tarımda üreticilerin basınçlı sisteme geçmesi ve modern sulama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Nalbant, “Devlet destek olmalıdır” dedi.

“1 gram suyumuz bile değerlidir”
Öte yandan suyun bir gramının bile değerli olduğunun bilincinde olunması gerektiğini ifade eden Nalbant, “Altın madenciliğinde 1 gram altın için 4 ton su kirletiliyor. Bu yetkililerin aklına gelmiyor mu? Bizim bu şartlarda 1 gram suyumuz bile değerlidir. Bu konuda maden şirketleri de uyarılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Özel Haber: Mine Tarım