Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran Dünya’nın kabusu haline gelen Corona Virüs salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yöntemlerini sıraladı.

Corona virüs salgınından korunmada etkili olabilecek önlemlerden birinin de bağışıklık sistemini güçlü tutmak odluğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, “Bol vitamin alın ve sebzeleri yıkayıp doğrayın, kaynar suda bir dakika bekletin, ardından bozulmaya neden olan enzimleri devre dışı bırakmak için hemen soğuk akan suyun altına yerleştirin” dedi.

 Diyetisyen Begüm kuran yaptığı açıklamada, “Corona Virüsler, insanlarda genellikle soğuk algınlığı gibi hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalıklarına neden olan büyük bir virüs ailesidir. Bununla birlikte, 21. yüzyılda üç kez Corona Virüs salgınları şiddetli hastalıklara ve küresel bulaşma endişelerine neden olmak için hayvan rezervuarlarından ortaya çıkmıştır. Bildirilen hastalıklar, doğrulanmış Corona Virüs hastalığı 2019 (COVID-19) vakaları için hafif semptomlardan şiddetli hastalığa ve ölüme kadar değişmiştir. Aşağıdaki belirtiler maruziyetten 2-14 gün sonra ortaya çıkabilir. Bunlar da ateş, öksürük, nefes darlığı, bazı insanlar bu hastalıktan daha kolay etkilenmede risk altında olabilir. Daha yaşlı yetişkinler kalp hastalığı, diyabet, akciğer hastalığıdır” dedi.

Bağışıklığımı nasıl güçlü tutabilirim?
“Bağırsak Mikroekolojisi Dengesi ve Beslenme Desteği Bazı COVID-19 hastalarında, bağırsak mukozasının doğrudan viral enfeksiyonu veya antiviral ve anti-enfektif ilaçlar nedeniyle gastrointestinal semptomlar (karın ağrısı ve ishal gibi) vardır” diyen Begüm Kuran, “COVID-19 hastalarında bağırsak mikroekolojik dengesinin bozulduğu ve laktobasillus ve bifidobacterium gibi bağırsak probiyotiklerinde önemli bir azalma olduğu bildirilmiştir. Bağırsak mikroekolojik dengesizliği bakteriyel translokasyona ve sekonder enfeksiyona yol açabilir, bu nedenle mikroekolojik modülatörler ve beslenme desteği ile bağırsak florasının dengesini korumak önemlidir. Bol miktarda C vitamini alın. C vitamini, virüslerle savaşan beyaz kan hücrelerinin üretimine ve işlevine yardımcı olmak da dahil olmak üzere bağışıklık sisteminizin birçok farklı işlevine yardımcı olan temel bir besindir. Çalışmalar, C vitamini almanın soğuk algınlığının uzunluğunu ve şiddetini azaltabileceğini göstermiştir ve sadece C vitamini yüklemek için narenciye yemek zorunda değilsiniz. Aslında, bu besin ıspanak, lahana, brokoli, kavun, kivi, çilek, yaban mersini, kuş üzümü, biber ve domates dahil olmak üzere birçok meyve ve sebzede bulunur. Lif alımınızı artırın. Diyetinizde yeterli lif bulunması ve çok fazla trans yağ, işlenmiş gıda ve yapay tatlandırıcı bulunmaması, sağlıklı bir mikrobiyomun gelişmesine yardımcı oluyor. İdeal bir dünyada, günde 10 ila 12 porsiyon meyve ve sebze yemeyi hedeflemelisiniz. Bu da ancak fonksiyonel bir diyet listesiyle mümkündür” dedi.

“D vitamini alın”
“Antioksidanlar açısından zengin bir diyet yapın” diyen Kuran, “Antioksidanlar, virüs ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık hücrelerinin kendilerine zarar vermesini önler. Antioksidan bakımından zengin olan bazı yiyecekler arasında yaban mersini, çilek, goji meyveleri, enginar, lahana, kırmızı lahana, ıspanak ve fasulye bulunur.  Morina karaciğeri yağı takviyesi alın. Soğuk algınlığı, flus ve diğer virüs türlerinden kaçınmak için Tanzillo, morina karaciğeri yağı takviyesi almanızı önerilir. Morina karaciğeri yağı iyi bir A Vitamini kaynağıdır ve bariyer görevi gören ve virüsleri yakalayan ve onları diğer tarafa bırakmayan mukus zarlarınızı güçlendirir. D vitamini desteği alın genellikle çoğu insanın günde 2.000 ila 5.000 mg D vitamini alması önerilir, ancak sizin için doğru miktarı bulmak için doktorunuza danışmak en iyisidir” diye konuştu.

“Pişmiş yiyeceklerde virüs kalmaz”
Sebze ve meyveleri hijyenik tutma yollarını da anlatan Begüm kuran, “Sebze ve meyvelerin üzerinde virüs çoğalamaz ancak çalışanların ve alışveriş yapanların temasıyla virüs sebze ve meyvelere bulaşabilir. Sebzeleri yıkayıp doğrayın, kaynar suda bir dakika bekletin, ardından bozulmaya neden olan enzimleri devre dışı bırakmak için hemen soğuk akan suyun altına yerleştirin. Kabak ve elma gibi sert kabuklu meyveleri ve sebzeleri yumuşak kıllı sebze temizleme fırçasıyla fırçalayın. Fırçayı ise sonrasında sabunlu su ile yıkayıp kaldırın. Yapılan çalışmalarda sirkeli suyun yararı hakkında kesin kanıt belirtmemiştir ancak 60 derece ve üzerinde virüs öldüğü için pişmiş yiyeceklerde virüs hayatta kalamaz” dedi.
Mine Tarım