Çanakkale’de Corona Virüs nedeni ile Pandemi Hastanesi İlan edilen ÇOMÜ Sağlık Uygulamaları ve Araştırma hastanesinde virüslü hastalar ve virüs taşıdığından şüphelenilen hastalar gözetim altında tutulurken Çanakkale Tabip  Odası Başkanı Eftal Yıldırım Hastalardan daha fazla Coronavirüsü ile mücadele eden sağlık çalışanlarının da virüsten korunması için gerekli önlemlerin iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi. 

1. Basamak Sağlık Hizmetleri’nin hizmet verdiği binalarda dezenfekte ve temizlik malzemelerinde sıkıntı var” diyen Yıldırım, Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi ve Pandemi Hastanesi’nde de sağlık çalışanlarının gerekli koruyucu malzemelerin sayısının yetersiz olduğu ile ilgili endişelerinin olduğunu söyledi. Yıldırım Çanakkale’ de yapılan virüs testleri konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını çünkü bu konuda resmi makamlarca hiçbir bilgi verilmediğine dikkat çeken Yıldırım, “Ne kadar çok test yapılırsa o kadar iyi” dedi. Önümüzdeki haftanın çok kritik olduğunu, elde bulunan veriler doğrultusunda Çanakkale’de Corona Virüs sayısının artacağından şüphelendiklerini dile getiren Başkan Yıldırım,”Pandemi Hastanesi’nin B Bloğu bu önlem için hazırlanıyor olabilir. Ancak önümüzdeki hafta içerisinde A Bloğu dolduracak kadar hasta sayısına ulaşılır, çünkü gidişat ve istatistiklere baktığımızda ve ivmenin de hızlanacağına düşündüğümüz için önümüzdeki hafta itibarı ile bir teyakkuza geçmemiz gerekebilir. İşte o zaman sağlık çalışanları evlerine gitmez ve kendilerine tahsis edilen yerlerde konaklama yapmaları gibi önlemlerin devreye girebilir” dedi. 

 “ÇANAKKALE’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI EKSİK MALZEME İLE ÇALIŞIYOR”
Çanakkale’de Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı’nın basın toplantısında yaptığı açıklamada koruyu malzeme konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığına yönelik açıklama yaptığını ancak sahadan gelen bilgilerin bu şekilde olmadığını belirten Yıldırım, “Türkiye’ de ilk Corona Virüs ile ilgili ilk vaka görüldüğünde Türk Tabipler birliği bağlamında Çanakkale Tabip Odası Başkanı olarak hangi önlemlerin alınması gerektiğini, neler yapılması gerektiğini bir basın açıklaması ile geniş bir şekilde bilgi vermiştim. Corona Virüs ile ilgili süreç kapımıza gelip dayandığında günlük olarak sağlık çalışanlarının tüm ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı konusunda sağlık çalışanları ile sürekli iletişim halindeyim. Fakat sahadan gelen bilgiler, her ne kadar Çanakkale Sağlık İl Müdürü düzenlediği basın toplantısında tüm malzeme eksikliklerini stoklarımızdan karşılayacağız dese de, ya stokların nakledilmesinde bir sorun var, ya da stoklardan dağıtımda bir sorun var. Sağlık İl Müdürümüz nerede ne stok var biliyordur. Ama sorun şu bu tıbbi, malzemeler sağlık çalışanlarımıza yeteri kadar ve zamanında ulaşamıyor. 3-5 gündür izliyorum takip ediyorum veri almaya çalışıyorum. Bizim basit cerrahi maske dediğimiz ve sağlık çalışanların şu an sık sık değiştirmek durumunda olduğu maskelerde, sağlık çalışanlarının hastalar ile il temasından sonda değiştirmeleri gereken bu maskelerde eksiklik var. Sağlık çalışanlarına 1. Basamak sağlık hizmetlerinde ayrı malzeme ihtiyacı var, 2. Basamak sağlık hizmetlerinde ayrı malzemelere ihtiyaçları var. Hastanelerin acil servislerinde ve hastanelerde farklı malzemelere ihtiyaçları var” dedi.

“GÜVENSİZLİĞİ GİDERMENİN YOLU, SAĞLIKLI GÜVENİLİR BİLGİ VERMEK”
Sağlık çalışanlarının koruyu malzeme konusundaki tedirginliklerinin giderilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sağlık çalışanların kullanması gereken koruyuşu malzemeler ile ilgili şu bilgileri verdi: “1. Basmak sağlık hizmetlerinde sağlık çalışanları ile hastanın il teması olduğu anda bizim basit cerrahi maske dediğimiz kullanıp atılabilen maske ve  koruyucu  gözlük bunlar yeterli,  bu ilk basamak sağlık hizmetlerinde koruyucu elbise gibi malzemelere ihtiyaç yok. Yalnız 1 basamak sağlık hizmetlerinde hizmetin verildiği yerin temizlenmesi, yüzey defenfektanı, el dezenfektanı, sabun ve benzeri malzemeler çok önemli. Aile merkezleri özel muayenehane olarak görüldükleri için. Halbuki şu anki durum genel sorun. 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinin verildiği yerlerde tüm ihtiyaçlar Sağlık İl Müdürlüğü ve aile sağlı merkezi tarafından karşılanmalı. Bu sorumluluk ve yükün aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim arkadaşlarımıza yüklenmesi doğru olmaz. Bu konuda eksik var. 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinin verildiği yerlerde bazı arkadaşlarımız kendi buldukları el pompaları ile hizmet verilen sağlık alanlarını dezenfekte etmeye çalışıyorlar zorunlu olarak.2. Basamak Sağlık Hizmetlerinin verildiği hastanelerde de Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi normal hastaların başvurduğu hastane oldu. Bu hastanemizin acil servisi  girişinde görev yapan sağlık çalışanlarının maske, koruyucu kıyafet, eldiven gibi koruyucu malzemeleri belirli sürelerde değişmesi gerekiyor. Çünkü bu hastaneye tüm hastalar geliyor ve hatsala farklı müdahaleler yapılıyor. Bu hastanemizin acil servis  başta olmak üzere hasta kabul yerlerinde de önlemlerin bir kat daha arttırılması gerekiyor.”

PANDEMİ HASTANESİNDE GÖREV YAPAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA YETERLİ  MALZEME YOK DİYOR
Sağlık çalışanların Corona Virüslü hastalardan virüs kapmamalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Pandemi hastanesi olarak ilan edilen ÇOMÜ Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Hastanesi acil girişleri iki çadır kurularak hastaneden ayrıldı.  Bu Pandemi hastanesinde girişe koyulan iki çadırda görev yapan sağlım çalışanların da koruyucu önlemleri iki katına çıkarılmalı. Pandemi Hastanesinde ilk girişte çadırlarda görev yapan sağlık çalışanları bizim diğer hastanede sağlık çalışanları tarafından kullanılan basit cerrahi maske, koruyucu siperlik, sık değiştirilebilen beyaz koruyucu kıyafetleri olması gerekiyor. Pandemi Hastanesi’nin içinde görev yapan sağlık çalışanlarının da yine donanımlarının bir kat daha yüksek olması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Pandemi Hastanesi müdahale ve izalasyon odasında  sağlık çalışanlarımız N 95 dediğimiz maskeler kullanması hatta diğer koruyucu malzemelerin de iki kat giyilmesi gerekiyor.  Ancak bu malzemelerinde bizim istediğimiz düzeyde yeterli miktarda olmadığına ilişkin sağlık çalışanı hekim arkadaşlarımızdan bilgi geliyor. Soruyorum hekim arkadaşlarımıza yeterli malzeme yok diyorlar. Yani kısacası içimiz rahat değil. ya daha çok hasta gelirse eldeki koruyucu malzemeler bize yerli mi? Bu güvensizliği gidermenin yolu bu koruyucu malzemelerin sağlık il müdürlüğünün elinde olduğuna dair kanıt sunmak. Ben sağlık yetkililerinden rica ediyorum. “Koruyucu malzemeler stokumuz da var” deseler de bu stokun ne kadar olduğunu ve sağlık çalışanlarına ne kadar sürede ulaştırılabileceğini güvencesinin ve bilgisinin versinler. Bu konuda endişenin giderilmesi sağlıklı bilgi ile mümkün. Bu önemli dönemde sağlık çalışanları görevlerini canla başla yapıyor, koruyucu malzemeler konusunda sağlık çalışanlarının tedirgin olduğunu söylemek Çanakkale Tabipler Odası Başkanı olarak benim görevim. Koruyucu malzemeler konusunu yazılı hale getiriyorum ve bu yazılı talebi kamuoyunun bilgisine sınacağız. İkaz etmek, talep etmek bizim görevimiz. Sonuç olarak koruyucu malzemelerin miktarında ve ulaştırıldığı yerlerdeki sayılarında sorun var.”

 “NE KADAR FAZLA TEST YAPARSAK O KADAR İYİ”
Corona Virüs hastalığını şüphelilerine uygulanan testler ile ilgili hiçbir bilginin resmi makamlarda paylaşılmadığını belirten Yıldırım, “Hızla testler konusunda da testlerin sayısı konusunda bir bilgi verilmiyor. Şüpheli ve olası hastalara tanı konduğunda ne kadar test yapıyoruz, kimlere test yapıyoruz,  belirtisi olanlara mı test yapıyoruz? Yoksa tarama dediğimiz, kamuoyumuzun hızlı test olarak bildiği testlerden mi yapılıyor? Bu konuda hiçbir ilgimiz yok. 3 tane test var onlar birbirine karışıyor. 1.si kesin Corona Virüs tanısını koyan boğazdan ve burundan sıvı örneği alınarak yapılan HCR denilen bit test yöntemi. Bu test kesin sonuç veriyor.  Ama bu testin her yerde olması mümkün değil, Türkiye’ de 10 tane yede yapılıyor bu test ve Çanakkale bu yerler arasında değil. Bu 10 yerde tersler bu yerlere gönderiliyor ve sonuç geliyor. Ancak bu bir iki gün süre alıyor bu nedenle bu testtin sonucunu bekliyoruz. 2.si hızlı test dediğimiz kandamlası ile yapılıyor. Bu terslerde kendi arasında ikiye ayrılıyor ancak bu testlerin yanlış sonuçlar verebiliyor. o nedenle kesin tanının konabilmesi için birinci şıkta anlattığım HCR dediğim test ile kesin sonuç verilebiliyor. Sorun şu HCR dediğimiz testlerine kadar fazla yaparsak o kadar iyi. Tabi bu testleri uygulayan sağlık çalışanları hangi hastaya hangi testi uygulayacağını kendisine verilen şema işe zaten biliyor. Sorun kime ne test uygulayacağımızı bilmekten öte ekimizde ne kadar test var bununla ilgili bilgimiz yok.  Çanakkale’de kaç test uyguladık kaç tanesi pozitif çıktı sağlık yetkilileri bu verileri açıklamalı” diye konuştu.

“ÇANAKKALE’NİN’ DE CORONA VİRÜS HASTA KAPASİTESİ DOLUYOR”
Yıldırım Pandemi Hastanesi’nde görev yapan sağlık personelinin neden evlerine gittikleri ve kendilerine tahsis edilmesi gereken yerlerde kalmadıkları sorusunu da şu cümleler ile yanıtladı: “Sağlık çalışanlarının evlerine girmemeleri ve kendilerine tahsis edilen yerlerde kalmaları konusunda Sağlık Bakanlığının başka illerde belirlenen hasta kapasitesine ulaştığı için konaklama durumlarının durumu değiştirildi ve attık bu illerdeki sağlık çalışanları kendilerine tahsis edilmiş yerlerde konaklamalarını yapıyorlar. Şimdi ne kadar sayı verilmiyor ise de Çanakkale’deki Corona Virüs hasta sayısının üniversite Pandemi Hastanesi’nin katlarını dolduracak sayıda olduğunu sanmıyorum. Sağlık İl Müdürümüzün açıklamalarına baktığımızda tüm önlemleri aldık diyor. Üniversite Pandemi hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları yine üniversitenin içinde ve yakın çevresinde bulunan öğrenci yurtlarında  kalabilirler. Zaten Çanakkale Sağlık İl Müdürlüğü bu planı yapmıştır. Şimdi Çanakkale’ de Pandemi hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları neden kendilerine tahsis edilen yerlerde kalmıyor diye sorulacak olunursa, demek ki hasta sayısı limitine ulaşılmamış anlamını taşıyor” dedi.

“ÖNÜMÜZDEKİ 1 HAFTA ÇOK ÇOK KRİTİK BİR HAFTA OLACAK”
Pandemi Hastanesi olarak ilan edileni ÇOMÜ Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Hastanesi’nin A bloğunun ardından B bloğunun da Pandemi Hastanesi olarak kullanılacak olmasının bir hazırlık olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Pandemi Hastanesinin daha önce Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Bölümü olarak kullanılan B Bloğunda yatan hastalar sevk ediliyordur, ve A blokta odalarda bulunan yatak sayıları teke indirilmesi suretiyle odalarda hasta yatış sayısı azaltılıyor ve b bloğa bu hastaların geçişleri  yapılıyordur. Bugün 50 hasta başvuru yapıyorsa ve ileriki günlerde bu sayı 150 başvuruya çıkarsa bu senaryoya göre hazırlık yapılıyordur. Yoksa Corona Virüslü hastalar doldu da, hastaları B bloğa yatırıyoruz bilgisi ile ilgili teyit yok ama yinede bu hazırlıkların yapıldığına yoruyorum bu gelişmeyi. Ancak önümüzdeki hafta içerisinde A bloğu dolduracak kadar hasta sayısına ulaşılır, çünkü gidişat ve istatistiklere baktığımızda, ve ivmenin de hızlanacağına düşündüğümüz için önümüzdeki hafta itibarı ile bir teyakkuza geçmemiz gerekebilir. İşte o zaman sağlık çalışanları evlerine gitmez ve kendilerine tahsis edilen yerlerde konaklama yapmaları gibi önlemlerin devreye girebilir” dedi.  

“SÜREÇTE AİLE HEKİMLERİNİN ÜZERİNDEKİ İŞ YÜKÜ AZALTILMALI”
Yıldırım sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Süreçte zaten iş yükü fazla olan aile hekimlerimizin yükü hafifletilmesi. Bu konudada bizim önerilerimiz var. Aile sağlığı merkezlerinde  Sabahtan diğer hastalar için poliklinik hizmeti verilsin, öğleden sonra Coronavirüs ile ilgili süpheli hastaların muayenesi yapılsın. Yine dönüşümlü çalışma gibi , esnek çalışma gibi düzenlemeler yapılsın. Aile hekimliği merkezlerindeki sağlık çalışanları her gün takipli hastaları arıyorlar,  Coronavirüs teması olabilecek hastalara  ateşiniz var mı? sorular ile bilgi alıyorlar hastalardan. Bu çok büyük bir yük. Bu yükü de aile sağlığı merkezinde görev yapan  sağlık  çalışanlarına bırakmamak lazım. Sağlık İl Müdürlüğü bünyesindeki Büro elemanları sekreterya basit bir eğitimin ardından bu alanlara kaydırma yaparak bı yükün azaltılması yapılabilir. Coronavirüs süpheli hastaların telefon ile aranarak durumu ile ilgili basit bilgi alınması işi Sağlık İl Müdürlüğünün yönlendirdiği büro ve sekreterya elemanları işe yapılabilir.

“AİLE HEKİMİMİZ UMARIM HASTALIĞI ATLATIR”
Coronavirüs Hastalık belirtileri nedeni ile bir Aile hekiminin gözetim altında olduğu ve izlendiği konusunun doğru olduğunu da teyit emden Yıldırım” Bu bilgiyi aldık, resmi bir bilgi verilmediği için durumu konusunda bir bilgiye sahip değiliz. Umarım hekimimiz bu süreyi direnci ile ve destek ile atlatır. Biz kendisine ulaşma olanağı olmadığı için net bilgi alamıyoruz.

“KEPEZ’ DE TEMASLA VİRÜS BULAŞAN HASTALAR ÇIKACAKTIR “
Çanakkale’ de ilk Corona Virüs ölümünün gerçekleştiği Kepez’de Corona Virüslü hasta ile temas olduğunu bu temaslarında gözetim altına alındığını ve gözetim altındaki hastalardan da Coronavirüslü hastaların çıkacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekleyen Yıldırım, “ Kepez’ de test sonuçları gelmese de temastan dolayı Corona Virüs şüphesi ile gözetim altında tutulan hastalar var. “

Özel Haber: Ogün İnal