Corona Virüs Türkiye’ de yayılama ve ölümlere neden olmaya devam ederken, bir yandan da salgın tedbirleri kapsamında alınan kararlar ile işyeri kapanan ve günlük yevmiye usulü çalışan vatandaşların geçim sıkıntısı başladı.

Çanakkale’ de günlük yevmiye ve günlük çalışma işe evlerini geçindiren nüfusun en fazla olduğu mahalle Fevzipaşa Mahallesi. Fevzipaşa Mahallesi Muhtarı Ramazan Işıldak Fevzipaşa Mahallesinde Corona Virüs tedbirleri kapsamında alınan önlemler ile geçimini günlük çalışma ile sağlayan yaklaşık 600 ailenin zor durumda kaldığını söyledi. Geçimlerini günlük işler ile sağlayan Fevzipaşa Mahallesi sakinlerinin maddi ve kuru erzak yardımına ihtiyacı olduğunun da ifade eden Işıldak mahallede hijyen sorununun da bulunduğunu, bu sorununda giderilmesi gerektiğini belirtti.

İkamet eden ailelerden 350-400’unun artık acil kuru gıda yardımına ihtiyacı olduğunun belirten Işıldak “Corona Virüsü  salgını nedeni ile alınan tedbirler kapsamında Çanakkale’ de büyük ölçüde iş yerlerinin kapanması ve “Evde Kal” sloganı ile Çanakkalelilerin mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları nedeni ile Fevzipaşa Mahallesinde yaklaşık 600 aileyi geçindiren ve bu geçimlerini günlük kazançları ile yapan mahalle sakinleri çok zor durumda ve yasakların iki haftadır uygulanmaya başlandığını da göz önüne alırsak bu ailelere artık geçinemiyor. Şu an zaten Devlet’ten sosyal yardım adı altında zaten yardım alan aileler haricinde mahallemize herhangi bir yardım gelmiyor. Mahallemizde mahalle sakinlerimiz geçimlerini seyyar meyve ve sebzecilik yapıyor pazarcılık yapıyor, hurdacılık yapıyor, seyyar satıcılık yapıyor, günlük çalışıp günlük kazanarak geçimlerini sağlıyorlar. Dolayısı ile yapılabilecek tüm günlük işler şu an yapılamadığı için bu vatandaşlarımızın geliri kapısı kapanmış durumda. Şu andan sonra Fezipaşa Mahallesinde yaklaşık 600 ailenin geçim şansıda kalmamış oldu. Bu aileler devletten gelecek ve vatandaşlardan gelecek yardımlar ile hayatlarını sürdürebilecekle.” dedi.

“ASGIDA GIDA” PROJESİ İÇİN ACİL YARDIMA MUHTAÇ AİLELERİN ADRESLERİNİ VERDİK” 
CHP İl Başkanlığı tarafından kısa bir süre önce başlatılan “Askıda Gıda” projesi için CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural ile görüşerek acil yardım yapılması gereken ailelerin adreslerini ilettiğini belirten Işıldak, “CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural’ a ile “ Askıda Gıda” proje kapsamında acil yardıma muhtaç olan ailelerin adres listesini verdim. CHP İl Başkanı Ural bu projeyi pilot mahalle olarak seçtikleri Fevzipaşa mahallesinde uygulayacaklarını ve yardım malzemelerinde yine bu mahallede bulunan mahalle bakkallarından temin edeceklerini söyledi. Ural, bu projeyi de Fevzipaşa Muhtarlığı ile ortak yürüteceklerini de ifade etti. Biz istenilen listeyi hazırladık. Fevzipaşa Mahallesi muhtarlığı olarak  listeyi teslim ettik. Listede 350-400’ü acil yardıma ihtiyacı olan aile olmak üzere  toplan 600 ailenin adreslerini yazdık. Bu arada Fevzipaşa Mahallesi yaklaşık 2 bin aileden oluşuyor. Fevzipaşa Mahallesine şuan sadece, mahallemizde bulunan 65 yaş üstünde ve sosyal yardımlaşma vakfında dosyası olan 30 aileye erzak yardımı yapıldı. Ancak zaten bu aileler düzenli şekilde zaten yardım alan ailelerdi” dedi.

“Mahalleye nakdi ve kuru gıda yardımı yapılması lazım”
Geçimlerini günlük işler ile sağlayan Fevzipaşa Mahallesi sakinlerinin maddi ve kuru erzak yardımına ihtiyacı olduğunun da ifade eden Işıldak mahallede hijyen sorununun da bulunduğunu, bu sorununda giderilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Işıldak açıklamasında “ Mahallemize maddi ve kuru erzak yardımı yapılmalı. Neden maddi yardımda gerekiyor, bu ailelere aylık bir nakti yardım yapılması gerekiyor ki ellerinde en azından para bulunsun ve ihtiyaçlarını karşılaya bilsinler.  Kuru erzak yardımını da ya sosyal yardımlaşma vakfı kanalı ile devlet yardımı olarak yapılmalı yada Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanlığının “Askıda Gıda “  projesinden yapılması gerekiyor. Yada Çanakkale Belediyesi tarafından kuru gıda desteği  yapılması lazım” dedi.

“Mahallemizde hijyen sorunu da ilaçlama yapılarak giderilmeli”
Fevzipaşa Mahallesinde hijyen sorununda olduğuna dikkat çeken Işıldak “ mahallemizde bulunan çocuklarımız koruyucu eldiven ve maske gibi Corona Virüs’ den korunmak için malzemeler dağıtılması lazım. Eldiven ve maske dağıtılması ile mahallemizin ilaçlanması konusunda Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar İle görüştüm ve bu çalışmaların yapılması talebimizi ilettim.  Yine tekrarlıyorum bu insanların hayatlarını sürdürebilmesi için nakdi vardım ve kuru gıda yardımı yapılması gerekiyor.” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal