Sağlık Bakanlığı görüşü ve İçişleri Bakanlığının kararı ile Corona Virüs salgınının yayılmaması için alınan kafe, kıraathane, restaurant ve benzeri işletmelerin geçici süre ile kapatılmış, ikinci adımda  ise pide, lahmacun salonları, fastfood işletmeleri, pizza salonları ile simit, poğaça ve börek salonlarının  oturma alanlarında hizmet vermesi yasaklanmış bu işletmelerin sadece tezgahtan evlere ve işyerlerine sipariş yapmalarına izin verilmişti.

Bu kararlara Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hızla yayılarak hem vaka sayısısın hem de ölüm oranların artması ile Corona Virüs yayılmasının önlemesi amacı ile vatandaşların evde kalmaları ve dışarı çıkmamaları yönünde açıklamalar yapılırken alınan kararlar ile sokaklar bomboş kaldı. Çanakkale’ de  “Evde Kal” çağrılarına uyan vatandaşların mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmazken kararlar kapsamında kalan iş yerlerinin de müşteri olmaması nedeni ile işyerlerinin tek tek kapandığı gözlendi.

KUYUMCULAR KAPATTI
Corona Virüs salgınının yayılmasını önlemek için alınan kararlar doğrultusunda Çanakkale’ de Çarşı Caddesinde çok sayıda işyerinin kapandığı gözlenirken dün itibari ile Çarşı Caddesi sarraflar sokağında bulunan sarraflarda kepenk indirdi. Corona Virüs salgını nedeni ile müşteri olmayınca bugüne kadar açık kalan çok sayıda sarrafında kepenk indirdiği görülürken esnafların kepenklerine ”Hepimizin Sağlığı İçin” başlığı ile “ Siz değerli müşterilerimizin, ekip arkadaşlarımızın aileleri ve tüm milletimizin sağlığı için mağazamızın faaliyetlerini geçici bir süre ara verme kararı almış bulunmaktayız. Birbirimizin sağlığını koruyarak güvende ve tekrar beraber olmak dileğiyle”  yazısı astıkları görüldü.

YİYECEK İÇEÇEK İŞYERLERİ DE TEK TEK KAPATMAYA BAŞLADI 
2. haftasına giren Corona Virüsü salgın önleme kararlarının ardından satışlarını tezgah ve sipariş ile yapan işyerleri de geçici olarak faaliyetlerini sonlandırmaya başladı. “Evde Kal” uyarısı ile sokağa çıkmayan vatandaşlar ile müşteri sayıları ciddi derecede düşen işyerleri de tek tek  kapandı. Yeterli sipariş alamayan müşteri sayıları da düşen esnaflar camlarına “ Hizmetlerimizi durdurduk. Çalışanlarımıza ücretli izin vererek sorumluluğumuzu bir nebze olsun yerine getirmek istiyoruz. Sizlerin de bu süre zarfında izolasyon kurallarına uymanız ve minik dostlarımız olan sokak hayvanlarımızı da korumamız gerektiğini nacizane hatırlatmak isteriz. Daha güzel, daha sağlıklı bir dünya ya merhaba demek için önerilen tedbirlere uymayı ve çevremizi bu konuda uyarmayı unutmayalım. Sağlıcakla kalın, görüşmek üzere” yazarak işyerlerinin faaliyetlerini geçici süreliğine durdurdu. 

MART AYINDA KALABALIKTAN GEZİLEMEYEN KAPALI ÇARŞI KAPANDI
Coronavirüs salgını nedeni ile en büyük darbeyi turizm sektörü aldı. Tüm rezarvasyon iptal edildi. Seminerler, paneller,  fuarlar, gezi ve tur organizasyonları rezervasyonlarının tamamı iptal edildi. Çanakkale’ de de 18 Mart Şehitleri anma ve Çanakkale Deniz Zaferinin 105 yıl dönümü törenleri ve etkinlikleri iptal edildi. Bu iptal en çok turizm sektörünü vurdu. 18 Mart öncesi ve sonrası için satış hazırlığı yaparak nakip para ve çek ile hediyelik eşya ve anı malzeme alan Aynalı Çarşı esnafı büyük darbe gördü. Aynalı Çarşı esnafı karar kara ne yapacağını borçlarını ve çeklerini nasıl ödeyeceğini düşünürken, Aynalı Çarşıda bulunan çok sayıda hediyelik eşya dükkanının da kapattığı gözlerden kaçmadı. Aynalı Çarşıda büyük yoğunluk yaratacak olan ve Gelibolu Yarımadası savaş alanlarını gezmeye gelen öğrencilerinde bu sene Corona Virüs salgını nedeni ile gelmeyecek olması aynalı çarşı esnafına asıl darbeyi vurdu. Aynalı Çarşıdaki dükkanlara hediyelik eşya ve anı malzemesi üreten  ve Çanakkale Organize Sanayi bölgesinde bulunan bir üretim yeri de 40 işçisine izin vererek kapısına kilit vurdu. 

VATANDAŞ BANKALARA KOŞTU
Corona Virüs salgını nedeni ile özel bankalar da önlem aldı. Çalışma saatlerini 12.00 – 17.00 arasında yapma kararı alan özel bankalar bu kararlarını SMS ve mail yolu ile müşterilerine bildirdi. Banka şubeleri Corona Virüs salgını tedbiri olarak bankalara sınırlı sayıda müşteri aldı. Özel bankalar,  banka içi işlemlerini en az 5 Bin TL olarak belirledi, bu miktarın altında işlem yapacak müşterilerini bankamatiklere yönlendirdi. Bu tedbirler ile saat 12.00 de bankaların önlerinde kuyruklar oluştu. Aynı yoğunluk bankaların bankamatiklerinde de meydana geldi. Sokağa çıkma yasağı bulunan 65 ve 65 yaş üzerindeki emeklerlin bankalardan maaş çekmek için yasağı deldiği de gözlerden kaçmadı.

Ogün İnal