Yeni tip Corona Virüs (Kovid-19), turizm sektörünü vurdu. Otellerde doluluk oranları hızla düşerken, tek geçim kaynağı turist rehberliği olan turizm bileşenleri de mevcut durumdan olumsuz etkilendi.

Corona Virüs’ten en çok etkilenen sektörlerin başında turizm gelirken, turların iptaliyle büyük sıkıntı yaşayan turist rehberleri mağduriyetlerini gazetemiz aracılığıyla dile getirdi. Rehberler, “Bu sene sezonu kaçırdık, sonrası karakış. Gelirimiz sıfıra indi, ama ödemeler devam ediyor. Peki biz faturalarımızı nasıl ödeyeceğiz? Ekonomik paket açıklandı. En azından bizim de Bağ-kur prim ve vergi ödemelerimiz birkaç ay ertelensin. Turist rehberlerine can suyu olabilmesi için düşük faizli kredi desteği sağlansın. Bunun için yereldeki bankalar ile Çanakkale Rehberler Odası bir protokol hazırlayarak bizi desteklesin, ya da kamu kurumlarında bize geçici iş verilsin, yoksa mültecilerden farkımız kalmayacak” dediler. Hükümetin atacağı bir adımla en azından kaygılarının giderilmesini ve nefes alabilmeyi ümit ettiklerini belirten turist rehberleri acil çözüm yollarının bulunması gerektiğinin altını çizdiler.
 
Rehberler içinde bulundukları durumu şu şekilde dile getirdiler:
 
“Neden bize devletimizin şefkatli eli uzanmıyor?”
GÜNEŞ EROĞLU:
“Devletimizin aldığı önlemler, sağlık personelimizin özverili çalışmaları sayesinde ülke olarak bu salgından kurtulacağız. Bunun için umudum var. Ancak sonrası için, açıklanan destek paketlerini okudukça,  ekonomik anlamda umutlu olmak mümkün değil. Birkaç aya kadar dükkanlar, fabrikalar açılacak. Herkes işine dönecek. Ama bizim böyle bir şansımız olmayacak. Zaten elimizdekini kışın tükettik. Sezonu bekliyorduk. Şimdi sezondan da faydalanamayacağız. Sonrası zaten kış. Hatta bizim için kara kış. Peki biz faturalarımızı nasıl ödeyeceğiz? Çocuklarımızı nasıl doyuracağız? Benim iki çocuğum var. Bağ-kur primimi ödemezsem ailecek sağlık hizmetlerinden faydalanamayız. Oysa ki hemen hemen tüm serbest meslek çalışanlarına öteleme gelmişken, neden bize devletimizin şefkatli eli uzanmıyor? Bu bağlamda dilerim ki, en azından bizim de Bağ-kur prim ve vergi ödemelerimiz birkaç ay ertelensin. Çocuklarımızın birincil ihtiyaçlarını karşılamak ve başka hiçbir geliri olmayan turist rehberlerine can suyu olabilmesi için düşük faizli kredi desteği sağlansın. Bunun için yereldeki bankalar ile Çanakkale Rehberler Odası bir protokol hazırlayarak bizi destekleyebilirler. Gerekirse kamu kurumlarında bize geçici iş verilsin çalışalım. Bunun için örneğin Alan Başkanlığı ile bir protokol hazırlanabilir. Ya da başka bir kurumdan destek alınabilir. Ülkesel olarak çözüm bulmak belki çok zor ama bölgesel olarak sorunu çözmek  daha kolay olabilir. Son olarak ülkemizin bu karanlık günlerden acilen kurtulması en büyük temennim. Ayrıca seyahat acenteleri, oteller ve benzeri alanlardan ekmek yiyen tüm turizm paydaşlarımıza da hayatta kalma mücadelesinde kolaylıklar diliyorum. “

“Bütün turlarım iptal oldu”
SEYHAN AKSOY:
“16 yıllık turist rehberiyim. Eşim de turist rehberi. Bir oğlumuz var. İkincisi iki hafta sonra katılacak aramıza. Oğlum 3 yaşında kreşe gidiyordu. Tatil ilanıyla kreşten aldık. Ama kreş yönetimi aidat bekliyor. Evde şu an hep beraber oturup günlük hayat telaşesi içindeyiz. İkinci çocuk için ÇOMÜ Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nden 6 Nisan sabahına gün almıştık dün (23 Mart 2020) doktor arayıp doğumu yapamayacaklarını söyledi. Nedeni karantina hastanesi olarak bu hastanenin seçilmesi. Öte yandan eşim Kasım ayından beri çalışmıyor. Ben ise en son 1 Ocak’ta turdan gelmiştim. Geçtiğimiz günlerde bir kaç gün tur yaptım ve ardından deyim yerindeyse virüs olayı hayatı resmen durdurdu. Bütün turlarım iptal oldu. Serbest meslek erbabı olarak kayıtlıyım. Her ay SGK pirimi, muhasebe, damga vergisi için bin lira üzeri masrafım var. Ayrıca otomatik ödemede bulunan bin lira civarı faturalarım var ve hesaba katmadığımız arabanın kredi borcu, evin mutfak masrafları, kirası vs. Çalışmadan, devletimizden destek almadan, bu kadar gideri evde oturarak nasıl ödeyebiliriz merak içerisindeyim. Devletimizin uçak bileti KDV oranını, ev kredi oranını düzenlemekten ziyade, muhtasar beyannameleri ötelemekten ziyade çalışamayan, evinde oturmak zorunda olan kesime yani halka da bir şeyler yapması gerekir kanaatindeyim. Zira beğenmediğimiz Avrupa ülkeleri yöneticileri, “Bu krizde hiç kimse batmayacak devlet olarak yanındayız, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri askıya alındı, şu kadar para vatandaşlarımıza ayrıldı” diyebiliyorsa bizim de devletimizin yanımızda olmasını gerçek anlamda görmemiz gerekir kanaatindeyim.”

EMRE BARLAS:
33 yaşında turist rehberiyim. Turizm çeşitli olaylar, patlamalar ve ülkemizin yaşadığı olumsuz olaylar karşısında biraz daha ayakta kalabildi. Kemerleri sıktık. Yeni sezonları bekledik, idare ettik. Fakat bu sürpriz salgın hastalık nedeniyle gelirim sıfıra indi. Birikimlerimiz ise altın ve döviz karşısında eridi. GSS borcu sürekli geliyor. Ciddi bir durumda acil bir ameliyat karşısında zorluklar artacak. Ülkemizin saygıdeğer idarecilerine saygılarımı sunarım.

“Annemim emekli maaş ile idare ediyoruz”
CAN GEÇİT:
“Bu kötü günleri en kısa zamanda atlatacağımızı ümit ediyorum, anlatamazsak durum çok kötü çünkü annemin bir tek emekli maaşıyla idare etmeye çalışıyoruz.”

Mine Tarım