İçişleri Bakanlığı’ndan Corona Virüs salgını ile mücadele kapsamında açıklanan yeni genelgeye göre İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası toplu taşıma araçları yolcu taşıma kapasitelerinin yüzde 50'si kadar yolcu taşıyacak.

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Zaten virüs nedeniyle yolcu yok, bu kurala otomatikman uyulmuş oldu. Özel Halk Otobüsleri iki günde bir ilaçlanıyor, her akşam temizleniyor. Taksici esnafı da hijyen kurallarına uyuyor” dedi. Zor günlerin dayanışmayla geçeceğine inandığını söyleyen Demir, esnafın ekonomik darboğazda olduğunu belirterek, “Ülke sıkıntılı günlerden geçiyor. Bu zamanda ekonomik sıkıntılar her kesim için baş gösterdi. Birlik Başkanı bakanlıklara yazı yazdı,  faizsiz kredi çıkması gerekir. Açıklanan ekonomik paketin küçük esnafa faydası yok. Esnaf kredi çekti, ödeyemiyor. Kooperatif adına yeni araçların alınması için çekilen krediler ödenemiyor. Kredi ertelemesi şart” dedi.

Genelgede, Covid-19 salgınında en temel risk unsuru virüsün bulaşıcılığının hızlı olması nedeniyle vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar olduğu tekrar hatırlatıldı. Bu nedenle devletin tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşların hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir alındığı ve bu kapsamda uyulması gereken kuralların belirlenerek vatandaşlarla paylaşıldığı ifade edildi.
Yaşanan salgının biran önce engellenmesi için marketler ile şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşıma araçları için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtilen genelgede alınan tedbirler şu şekilde sıralandı: 

Toplu taşıma araçları kapasitelerinin yarısı kadar yolcu kabul edecek
İl ve ilçelerdeki tüm şehir içi ve şehirlerarası çalışan toplu taşıma araçları (şehirlerarası yolcu otobüsleri dahil) araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edecek, araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde olacak.
Konuyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, “Zaten yolcu yok, bu kurala otomatikman uyulmuş oldu” dedi. Özellikle ilçelerden gelen yolcu sayısının çok düştüğünü, insanların çok zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadığını söyledi.

“Otobüsler iki günde bir ilaçlanıyor”
Şoförlerin hijyen kurallarına uyduğunu ve araçların da sık sık dezenfekte edildiğini belirten Demir, “Özel Halk Otobüsleri iki günde bir ilaçlanıyor. Her akşam da temizleniyor. Taksici esnafı ise hijyene dikkat ediyor. 20 kişilik araçta zaten 10 kişi olacak diyorlar da, zaten yolcu yok ki. Bu anlamda genelgedeki kurala otomatikman uyulmuş oldu” diye konuştu.

“Fabrika servislerindeki işçi sayısı ikiye bölünerek taşınıyor”
Çanakkale genelinde de fabrika servislerinde Corona Virüs nedeniyle yeni tedbirler alındığını belirten Başkan Demir, “46 kişilik servis aracında sayı yarı yarıya düşürüldü. İşçi sayısı ikiye bölünerek taşıma gerçekleştiriliyor.  Mesafe aralığına da dikkat ediliyor. Gerekli tedbirlerin alındığını düşünüyorum. Ülke sıkıntılı günlerden geçiyor. Bu zamanda ekonomik sıkıntılar her kesim için baş gösterdi. Şoför esnafı da kredilerin ertelenmesini istiyor.  Birlik Başkanı yazı yazdı bakanlıklara, faizsiz kredi çıkabilir.  Çünkü açıklanan ekonomik paketin küçük esnafa faydası yok. Esnaf kredi çekti, ödeyemiyor. Kooperatif adına yeni araçların alınması için çekilen krediler ödenemiyor. Kredi ertelemesi şart” dedi.

Özel Haber: Mine Tarım