Coronavirüs’ ün yayılmasının ardından insanlar virüslerden korunmanın yollarını ararken bir arı ürünü olan Propolis daha fazla gündeme gelmeye başladı. Son günlerde Arıların kendilerini ve yavrularını virüs ve mikroplardan korumak için bitkilerden elde ettiği, virüs ve mikropları etkisiz hale getirme özelliği bulunan hem de doğal olması nedeni ile vücutta kalıntı bırakmayan propolise talep arttı.

Propolis’in virüs ve mikroplara karşı bir kalkan oluşturduğuna dikkat çeken Çanakkale Arı Yetiştiricileri birliği Başkanı Cahit İleri Propolis’ in vücudu her türlü virüs ve mikroba karşı korumakla kalmayıp virüs ve mikropları da etkisi hale getirdiğini söyledi. İleri Propolis’in bir arı ürünü olduğunu ifade ederek, “Propolis” yabancı bir kelime. İki kelimeden oluşan yunanca kökenli bir kelime. “Polis” Yunancada şehir “Pro” koruma yani “şehir koruması” anlamına geliyor. Özellikle arı ürünlerinde bilinen ve yakın zamanda da çok daha fazla etkili ismi sıkça duyulan bir arı ürünüdür Propolis. Propolis özellikle arılar tarafından bitkilerin uçundan toplanan özel bir bitkisel ürün. Arı, bu ürünü kendini hastalıklara, mikroplara karşı ve kendi bağışıklık sitemini güçlendirmek için, yavrularını koruma adına kovanın içini izole etme adına kullanılan özel bir ürün.” dedi.

“Virüslere karşı vücudu koruyor”
İleri Propolis’in vücudu virüs ve mikroplara karşı koruduğunu iadede ederek “Propolis,  birçok bilim adamının son zamanlarda araştırma konusu olmuş bir arı ürünü. Propolis’ te bir yüzün üzerinde etkili madde olduğu ve bunların çoğunun insan sağlığı açısından olumlu etkilerinin olduğu bir ürün. Propolis özellikle vücudun mikroplara, mantarlara ve virüslere karşı koruyan doğal bir antibiyotik, aynı zamanda vücudun savunma sistemini geliştiren özel bir madde” dedi.

Corona Virüs salgını ile Propolis daha bilinir hale geldi
Propolis’ in dünden bugüne tüketildiğini ancak Coronavirüs salgını nedeni ile vücudu virüslere karşı koruma özelliği nedeni ile daha fazla gündeme geldiğinin altını çizen İleri, “Propolis kullanımı şu an arı kovanından saf olarak alındığı hali ile kullanılamıyor,  vücutta kan dolaşımına bu hali ile giremiyor. Onun için Propolis’in kullanımının yapılabilmesi için extrak şeklinde olması gerekiyor. Bunun alkolde çözüleni, suda çözüleni ve zeytinyağda  çözüleni var. Bu extraklar ile beraber vücut bu ürünü alır hale geliyor. Bu ürünü kullanan özellikle nezle, grip, mevsimsel hastalıklara yakalanmadığı gibi vücudunda bağışıklık sistemini güçlendirmiş oluyor. Bu ürün dünden bugüne var ama özellikle bu günlerde Corona Virüs sebebi ile daha çok bilinir hale geldi. Vücudun daha dayanıklı ve vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal bir ürün.” dedi.

“1 yaşından 80 yaşına kadar herkes kullanabilir”
Propolis’ in 1 yaşından 80 yaşına kadar herkes tarafından rahatlıkla virüs ve mikroplara karşı korunmak için kullanılabileceğini ifade eden İleri “Ürünü damla olarak kullanıyoruz. Genellikle eğer hastalık vücudumuzda yok ise sadece koruma amaçlı kullanıyorsak, vücut ağırlığının her beş kilosu için  bir damla hesabı ile kullanıyoruz. Bir yaşını geçen çocuklardan tutun da, 70-80 yaşındaki kesimleri de kapsayan vücut ağırlığı ile paralel kullanılan ürün. Ama hastalık anında bu miktarı yüzde yüz arttırma şansımız var. Bu dozu arttırdığımız zaman daha da etkili oluyor. Ürün su çay gibi sıvı maddelerin içine dökerek kullanmayı önermiyoruz çünkü mesela suya koyduğunu zaman bardağın çeperinde bir kısmı kalıyor. Bu nedenle uygun dozu alammış oluyorsunuz. Direk ağzınıza alabildiğiniz bir ekmek dilimi olabilir bir kesme şeker olabilir, bir meyve dilimi olabilir daha faydalı oluyor. Hatta bu damlalık ise üzerine Propolis damlattınız ürünü biraz ağzınızda çiğnerseniz ve gezdirirseniz ağzınızdaki mikropları da etkisi hale getirirsiniz çünkü mikropların vücuda giriş noktası ağızdır.  Propolis’in bilinen özelliklerinden biride ağızda diş etlerindeki çekilme, ağız yaraları gibi ağızda çıkan problemleri çözme özelliğidir. Zaten Propolisli ürünü yuttuğunuz zaman bademciklerle de temas halinde olacak“dedi.

“Normal antibiyotikten 20 kat daha güçlü”
İleri açıklamasının sonunda Propolis’ in antibiyotikten 20 kat daha etkili olduğunu belirterek ““Televizyonlarda yapılan sağlık programlarında, üniversitelerde ilgili alan hocaları ile Propolis üzerine araştırma yapan bilim adamları tavsiyeleri Propolis’in kullanılmasına yönelik. Özellikle Propolis normal antibiyotikten 20 kat  daha güçlü, doğal ve vücutta kalıntı bırakmayan bir ürün. Bu nedenle hocalarımız öneriyor. Ben de bu ürünü kullanıyorum. Tabiî ki biraz tadı acımtrak, ama faydalı olan her şey genelde acı oluyor. Acılığını almak için yiyeceklerin üzerine damla ile dökerek ya da balın içine karıştırıp alıyoruz.  Burada önemli olan vücudumuza uygun dozda propolisi almak. Propolis vücuda alındığında kan yolu ile vücudun her noktasına gidiyor hatta vücutta mikrop varsa, propolis kan yolu ile bu noktaya ulaşıp mikrobu etkisiz hale getiriyor. Sindirim yolu rahatsızlıklarında, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara, iç yaralarda etkili. Propolis doğal bir ürün ama ilaç gibi tedavi edebilen özellileri var” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal