Açıklanan ekonomik paketle bir çok sektöre yardımlar yapılırken Tarım sektöründe de gerekli yardımların yapılacağı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını açıklamasının ardından, konu ile ilg,li bir değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ülkede bir çok sektörde belirsizlik hakimken tarım sektöründe çalışan çiftçilerin sezon için dikim hazırlıklarına başladığını söyledi. Kaya Ortada bir şey yokken devletten bir şeyler almaya çalışanların yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz. Biz tarım sektöründe hazırlıklarımızı yaptık” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, tarımsal destek kapsamında üreticilere toplam 1 milyar 572 milyon 500 bin lira ödeme yapacaklarını açıklamasının ardından, bu kapsamda Çanakkale ve Kilis illerindeki 27.213 üreticiye mazot ve gübre için 48 milyon lira ödeme yapacağı belirtildi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise, tarımsal destek kapsamında üreticilere yapılan bu ödemelerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Kaya, Çanakkale’nin de içinde yer aldığı mazot ve gübre ödeneği ile ilgili olarak, “23 tane ile pamuk üretimi gerçekleştirdiğinden dolayı icmallerde noksanlıklar olduğundan dolayı da ödeme yapılmamıştı. Diğer kalan illere yapılmıştı ama bu 23 ile yapılmamıştı. Bu iki il icmallerdeki sıkıntıları giderdiği için ödemesi yapılacak. Diğer sıkıntılarını gideren illere de ödemeler devam edecektir. Şu anda çiftçiye verilecek destek üretim olarak bundan sonra birkaç ay sonra tezgâhlarda, depolarda, arazilerde yerini alacaktır. Dolayısıyla bu tarzda desteklerin devletin üreticiye borcu olan desteklerin bir an önce ödenmesi de üretici açısından memnuniyet verici bir şey. Yeni üretim sezonuna hazırlanan üreticiye sermaye olacak. Bundan sonraki ödemelerin de devam etmesi, üreticinin en büyük beklentilerinden bir tanesi. Altını çiziyorum, üreticiye verilen her destek üretim olarak, ürün olarak, değer olarak karşımıza çıkacaktır. O bilinçle ödemelerin bir an önce yapılması çok kıymetli” ifadelerini kullandı.
 
Ülkede Belirsizlik Hakimken Biz Hazırlıklarımızı Yaptık
 
 Koronavirüsü nedeni ile ülkede bir çok sektörde belirsizlik hakimken tarım sektöründe hazırlıkların yapıldığını, Çanakkale’de önlem için çalışmaları sürdürdüklerini belirten Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya  “Ortada dolaşan salgın hastalıktan dolayı üretime yapabileceği etkiler şimdiden araştırılmalı. Biz bununla alakalı ne gibi etkileri olur diye araştırmalarını yapıyoruz. Ama bakanlığın da çok ciddi şekilde sahada bu virüsün üretime, üreticiye ne gibi zararı olur diye geç kalmadan adım atılması gerektiğini düşünüyoruz. Belki belli adımlar atılmıştır ama biz yine de iyi niyetli bir şekilde söylüyoruz çünkü bir belirsizlik var ve bu belirsiz sonucunda ortaya ne çıkacağı belli değil. Yarın ne olacağı belli değil. Bizler ise bu süreçte her türlü hazırlığımızı yapmış durumdayız. Bu yüzden bu salgının üretime etkilerinin araştırılmasının, göz önünde bulundurulmasının çok kıymetli olduğunu, üreticiye yol gösterilmesinin ve fikirler verilmesinin, üreticiye önerilerde bulunulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ülkenin tamamında bir belirsizlik hakimken, üreticide de belirsiz olmaması söz konusu değil. Üretici yarın için planlama yapmıyor, en azın 4-5 ay sonrasında üretimini gerçekleştiriyor. Bugün toprakla buluşan tohumun ürününü 4 ay sonra elimize alabiliyoruz. Bu noktada üreticinin yalnız bırakılmaması en büyük tesellimiz” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ekonomik kalkınma kalkanı paketine de değine Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Koronavirüs sürecinde çok etkilenen ve az etkilenen kesimlerin olduğunu hatırlatarak  Ortada bir şey yokken devletten bir şeyler almaya çalışanların yaklaşımlarını doğru olmadığını söyledi. Kaya  “81 ilde genelge yayınlandı ve bazı yerler kapatıldı. Bundan az etkilenenler, çok etkilenenler oldu. Ardından bu etkilenenler için bir ekonomi paketi açıklandı. Bu paketin içinde de birçok önlem maddeleri yer aldı. Bazı kesimlere ciddi şekilde katkı sağlandı. Tabi ki tarımda zor günlerden geçiyor ama ülkedeki sağlık durumunun iyi olması bize verilecek destekten çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Ortada bir şey yokken devletten bir şeyler almaya çalışanların yaklaşımlarını doğru bulmuyoruz” diye belirtti.  
 
 Tarım dikim alanlarına yakın başlayan koronavirüsü salgını işleri yavaşlatsa da dikim alanlarının tüm hızı ile hazır hale getirildiğini ve dikim çalışmaların devam ettiğini belirten İsmail Kaya   “Tarımda oluşan sıkıntıları sadece bugün değil, her 15 günde, 1 ayda bir bakanlığa, genel merkezimize sunuyoruz. Şunu da çok iyi biliyoruz ki; eğer bu Koronavirüs ile ilgili sıkıntı olması durumda biz devletimizin yanında nasıl durduysak, devletimiz de zamanı geldiğinde bizim yanımızda duracak. Bu düşünceyle yolumuza devam ediyoruz. Tüm hızıyla dikim hazırlıklarımıza hiçbir şey yokmuş gibi devam ediyoruz. Önümüzde bir üretim sezonu olacak ve bu üretim sezonunda sanki sıkıntı yokmuş gibi planlamamızı yapıyoruz. Üretimi yapmak için yerlerimizi hazırlamaya, ekim planlamasını yapmaya oluşan şartlara göre yapma devam ediyoruz” dedi.
 
En Az Zararla Nasıl Kurtulacağız Ona Bakmalıyız
 
Başkan İsmail Kaya süreçte yaşanan sıkıntılara karşılık önlemlerin alınması gerektiğini söyledi,. Aksi takdirde üreticinin üretim yapmaması demek felaket demek olduğunu belirten Kaya “İlerleyen günlerde üretim, dikim noktasında çok daha sıkı tedbirler alınır, bizim arazide, bahçede çalışmamız da ortadan kalkacak olursa tabi ki bu üretici için ciddi sıkıntılar doğurur. Ama bunun hesabı kitabı o zaman yapılması gerektiğini düşünüyorum. Olmamış bir sıkıntıyı şimdiden sıkıntı varmış gibi masaya çıkartıp bu işi yönetenleri yormanın, sıkıntıya sokmanın çok anlamı olmadığını düşünüyorum. Takip ettiğim kadarıyla tedbirler açıklanmadan ve açıklandıktan hemen sonra bir sürü talepler oluştu, sıkıntılar dile getirilmeye başlandı. Zor günümüzde birbirimize destek olmamız gerektiğini, çok iyi anlamamız gerekiyor. Bunun zarar etmekten veya kazançtan çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Ama sıkıntılarımızı anlatamayacak mıyız, tabi ki anlatacağız ama bu işi yönetenleri yormadan, dikkatlerini dağıtmadan anlatmalıyız. Şu anda bu sıkıntıdan en az hasarla, en az maddi zararla nasıl kurtulabiliriz diye düşünmek gerekiyor. Dolayısıyla tabi ki bu süreçte zararlar olacak, esnaf, tüccar, üreticiler belli zarar görecek ama şunu biliyoruz ki üretici olarak nasıl devletimizin yanında durduysak, bir zarar oluşması durumunda da devletimizin üreticinin yanında duracağının bilincindeyiz. Paketin içerisinde bir şeyler açıklanmadı. Ufak tefek beklentiler oluşabiliyor ama bu beklentiler olmadı diye dünyanın sonu değil. Önümüzdeki günlerde bizim sektörümüzle de alakalı daha da ilerleyecek olursa, o tedbirlerin de açıklanacağının çok iyi biliyoruz” açıklamalarda bulundu.
 
Zorlu Süreçte Herkesin Üzerine Görevler Düşüyor
 
Koronavirüsü’nün bütün sektörleri etkilediği gibi tarım sektörünü de etkilediğini belirten İsmail Kaya, herkesin yapması gerekeni yerine getirmesinin ardından bir sıkıntının yaşanmayacağını belirterek    “Bu sürecin devlet ve millet el ele bir şekilde geçiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir şekilde devletimize yardımcı olmak için felaket tellallığı yapmaktansa daha özverili bakıp, herkes üzerine düşen görevi yerine getirmesinin çok daha doğru olduğunu düşünüyorum. Burada üreticinin de, esnafın da üzerine görevler düşüyor. Herkes üzerine düşen sıkıntıyı sırtlanması gerektiğini düşünüyorum. Koronavirüs’ü sıkıntısının bir an önce ülkemizden de dünyadan da yok olmasının ve bu hastalığın tedavisinin bir an önce bulunması en büyük temennimiz. Uzmanlara göre 60 yaş ve üzeri yaş grubunun çok daha fazla risk altında olduğunu söylüyorlar. Bu doğrultuda bunu çok ciddiye alıp, mutlaka bu yaş grubuna karşı çok daha dikkatli ve hassasiyetle yaklaşmamız, onları korumaya almamız gerektiğini düşünüyorum. Devlet yaşlıları korumak için elinden geleni yapıyor. Biz de vatandaş olarak yaşlıları korumamızın birinci öncelik olduğunu düşünüyorum.”
 
Haber Merkezi