Corona Virüs Salgınının Türkiye’ de görülerek yayılması ve ölümlere neden olması durumun ciddiyetinin her geçen gün anlaşılmasına neden oluyor.

Kısa süre önce Sağlık Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda İçişleri Bakanlığı tarafından Corona Virüs yayılmasını önlemek için kafeler, kahvehaneler, nargile cafeler, internet cafeler, düğün salonları ve benzeri işlerleri geçici olarak kapatılma kararı alınmış ve uygulamaya konuldu.  Ancak alınan karar doğrultusunda esnaflar çok zor durumda kalmış ve esnafa yardım için Büyükşehir Belediyeleri ve bir çok belediye kendisine ait olan işyerleri kiracılarından iki ay kira almama desteği verdiler.  Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da Encümen kararı alınmasının ardından Çanakkale Belediyesi kiracılarından 2 ya da 3 ay kira almama desteği vereceklerini söyledi.

Gökhan yaptığı açıklamada “ Bütün kiracılarımız için önümüzdeki hafta Encümen’de karar alacağız. En az 2-3 ay kiralarını ötelenmesi söz konusu olabilecek. Onunla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Sonuç itibariyle özellikle iş yeri kapanan vatandaşlar var. Devam edenlerin dışında bir de kapanmış olanlar var. Biz en az 3 ay ertelemeyi düşünüyoruz. Herhangi bir gecikme zammı uygulamadan. Aslında bunu yaparken şunu da istiyoruz belediye olarak; İller Bankası’ndan  gelen paylarımızdan kesinti yapılmamasını istiyoruz. Bizim borçlarımıza karşılık bir kesinti yapılıyor. 3 ay o kesintiler yapılmazsa bizim elimizi rahatlatır. Bizde esnafımıza destek vermiş oluruz. Bütün kiracılarımız için geçerli olacak. Zaten biz su kesintisi yapmıyoruz. Çanakkale Belediyesi borçtan dolayı hiçbir zaman evlerde su kesintisi yapmıyor.  Yine o uygulamamız devam edecek. Bir sıkıntı yok. Pazar yeri ile ilgili bir tereddüdümüz oluştu. O konuyla ilgili bir karara varamadık. Çünkü yoğun bir kalabalık var. Yarın Cuma mesela onu da izleyeceğiz.  Temas mesafesinin korunması gerekiyor. Orada korunamıyor. Böyle bir şey başımıza gelmediği için tam karar verme noktasında olmadık. Esnaf Odaları ile beraber karar vermeye çalışacağız. Belki esnafımız müşteriye çok fazla temas etmemesi, eşyaları elletmemesi, özellikle giyim noktasında sıkıntı olabileceği planlanıyor. Çünkü üzerinde bulunuyor biliyorsunuz. Bu konuda kimseyi huzursuz etmeden bu sıkıntıdan çıkmaya çalışıyoruz. Öncelikle iki ay korunacağız. Ekonomiyi ikinci plana atıp korunacağız. İşçi çıkaranlar var o sıkıntı yaratıyor. Ücretsiz izne çıkarıyorlar. Bu sıkıntı. Bu bağlamda ne yapılacak bilemiyorum. İşsizlik sigortasına bir fon aktarılabilir.  Bu anlamda İller Bankası payının kesilmemesi önemli. Çanakkale Belediyesi şirketinde de sosyal tesisler, Golf’ te orada burada çok sayıda işçi çalışıyor. Bu işçileri işten çıkarmak uygun bir davranış olmaz. Ama belediye ne kadar dayanır. İller Bankası’nda bir kesinti olmazsa biz o aradaki farkı işçilerimize, esnafımıza kiracılarımıza dönemsel olarak destek oluruz” dedi.

Altuğ Acer